Kirke

Menigheter glemte søknadsfrist – nektes millionstøtte

Fire menigheter glemte å søke statsstøtte innen tidsfristen gikk ut. Filadelfia Vennesla utelukker ikke oppsigelser.

Mens Den norske kirke får bevilget driftsmidler fra Kulturdepartementet, må andre tros- og kirkesamfunn hvert år søke staten ved fylkesmannen om statsstøtte. I fjor gav staten 543 kroner per medlem, mens det kommunale tilskuddet tilsvarer det den enkelte kommune bruker på hvert medlem i Den norske kirke.

– I et brev som fylkesmannen sendte ut i fjor sommer, stod det at det i år ikke ville bli sendt ut noe søknadsskjema til hver enkelt menighet. Denne opplysningen ble oversett av medarbeideren vår som i flere år har gjort dette arbeidet i menigheten på dugnad, sier hovedpastor Gunnar Jeppestøl i pinseforsamlingen Filadelfia Vennesla til Fædrelandsvennen, som først omtalte denne saken.

Menigheten søkte 13 dager etter at fristen gikk ut. Filadelfia Vennesla er en av Norges største pinsemenigheter med nesten 1.500 medlemmer.

Fristen for å søke tilskudd til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke er 1. mars hvert år.

LES MER: Taper millionbeløp årlig: – Trossamfunn står i fare for å legge ned på grunn av rigide tidsfrister

Oppsigelser

Jeppestøl varsler at konsekvensen av manglende statsstøtte kan bli dramatisk for Filadelfia Vennesla. Han sier til Fædrelandsvennen at menigheten kan bli nødt til å gå til oppsigelser eller permitteringer. Menigheten har regnet ut at det handler om godt over to millioner kroner.

«Urimelig»

Advokat Knut Rognlien er nå engasjert av Norges Kristne Råd for å bistå Filadelfia Vennesla og tre andre menigheter som har havnet i samme situasjon:

– Dette er i realiteten penger som medlemmene av menigheten selv har betalt over skatteseddelen, og som myndighetene fordeler utifra godkjente medlemslister. Det fremstår som svært urimelig å operere med en ufravikelig tidsfrist. I dette tilfellet var det også bare snakk om at søknaden ble levert inn noen få dager for sent.

Fylkesmannen i Agder har avvist tilskuddssøknaden fra Filadelfia Vennesla fordi den ble sendt for sent, og deretter avvist klagen på avslaget. Nå klager advokat Rognlien avgjørelsen til Kulturdepartementet.

LES OGSÅ: – Forbud mot misjonering er en innskrenking av religionsfriheten

– Har betalt «kirkeskatten»

Vårt Land har tidligere omtalt saken om trossamfunn som står i fare for å legge ned på grunn av rigide tidsfrister.

– Hvert eneste år er det trossamfunn som ikke klarer å møte dokumentasjonskravene til fylkesmannen i tide for å utløse tilskuddene de har krav på. Flere av dem står i fare for å måtte legge ned, sa Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), i april.

Hun mente at informasjonen om fristen 1. mars er for dårlig, og at det er problematisk at trossamfunn ikke får penger de har krav på.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke