Kirke

Mener Sommerfeldt blir misforstått: – Han tillegges meninger han ikke har

Debatten rundt prekenen til Alv Magnus blottlegger en skyttergravsmentalitet i norsk kristenliv, mener professor og kirkepolitiker Harald Hegstad.

– Istedenfor å lytte nøye til hva som blir sagt så tar man utgangspunkt i oppfatninger man har på forhånd, sier professor Harald Hegstad ved MF vitenskapelig høyskole.

Den seneste uken har det kommet en rekke reaksjoner på ­biskop Atle Sommerfeldts advarsel mot å bruke tidligere Ungdom i Oppdrag-leder Alv Magnus som forkynner. I Vårt Land og ­Dagens spalter har flere kristenledere forsvart den kontroversielle prekenen Alv Magnus holdt på en fellegudstjeneste i Råde i februar og kritisert biskop Sommerfeldts håndtering av saken.

Hegstad mener det er problematisk at biskopen blir tillagt meninger han ikke har.

– Det virker som om noen mistenker ham for å mene at det ikke skal være rom for å snakke om fortapelse og at det ikke skal være mulig å mene at homofilt samliv er galt. Men Sommerfeldt mener ingen av delene, sier Hegstad.

LES OGSÅ: Kyrkjegjengar: – Ein i overkant sexfiksert tale

Skyttergraver

Han tror misforståelsene bunner i en skyttergravsmentalitet som tradisjonelt har preget norsk kristenliv. Hvis noen først har fått et stempel, enten for å være liberal eller konservativ, så er det vanskelig å komme ut av den boksen, ­mener Hegstad.

Slik han forstår biskopen, handler biskopens advarsel om rollen Alv Magnus påtar seg i å identifisere hvem som går fortapt og ikke.

– Jeg tror mange ville reagert på denne forkynnelsen i de lavkirkelige organisasjonene også. Men fordi det er Sommerfeldt som reagerer, tar man utgangspunkt i bildet man på forhånd har av ham som en liberal teolog. Blant de som rykker ut og forsvarer Alv Magnus, antar de at det han sier er rett, uten å gå inn i diskusjonen om hvorvidt forkynnelsen hans var så heldig i denne situasjonen, sier Hegstad.

LES OGSÅ: Konfronterte Alv Magnus etter ildovn-prekenen: – Jeg vil aldri hevde at de som har et annet syn enn meg går fortapt

Den type polemikk som har vært i debatten, bidrar til å styrke fiendebilder av hverandre, ­mener Hegstad.

– Det er ikke bare organisasjonsledernes skyld. Sommerfeldt har også vært hard i klypa og kunne kanskje reagert på en mer dialogisk måte. Men at det var behov for å si fra, det støtter jeg Sommerfeldt i.

Anerkjenner hverandre

I torsdagens utgave av Vårt Land ble sokneprest Arne-Leon Risholm i Råde menighet intervjuet. Selv om han regner seg som konservativ, blant annet i spørsmålet om likekjønnet vigsel, var han tydelig på at talen til Alv Magnus gikk for langt. «Jeg vil aldri hevde at de som har et annet syn enn meg går fortapt», sa Risholm.

Hegstad mener denne holdningen kjennetegner de fleste prester i Den norske kirke.

– Selv om de er uenige i spørsmålet om likekjønnet vigsel har man funnet en måte å stå sammen gjennom Kirkemøtevedtaket fra 2016 der man anerkjenner hverandre og gir rom for to syn. Det vil være krevende å være prest i Den norske kirke hvis man dømmer hverandre til fortapelse og mener de som er uenige med deg står på lag med djevelen.

LES OGSÅ: «Reaksjonene på Alv Magnus' omstridte preken har tilslørt hva saken faktisk handlet om»

– Men hvis det skal være rom for reell uenighet, bør det ikke være rom for å mene så ytterliggående ting som dette?

– Jo, og ingen sier at man ikke kan ha det standpunktet i Den norske kirke. Men hvis vi skal stå sammen i tjenestefellesskap må det være grenser for hvilke oppfatninger man har av hverandre og hvem som slipper til på kirkens prekestoler. Der må kirkeledelsen utøve et ansvar, og det er det Sommerfeldt har gjort, sier Hegstad.

‘Hårsår tematikk’

– Det er vanlig å være uenige i kirken. Kunsten er å forstå forskjellene og snakke respektfullt om hverandre, sier Kristine Sandmæl, leder for Mellomkirkelig råd i Den norske kirke.

Hun mener debatten rundt biskopens advarsel mot Alv Magnus viser noe som allerede er godt kjent: At man tolker Bibelen og forkynner på ulike måter på tvers av organisasjoner og kirkesamfunn, men også innad i Dnk.

LES OGSÅ: – Uvanlig å advare mot predikanter

– Hva gjør at denne debatten vekker så mange reaksjoner tror du?

– Det skjer ikke ofte at en biskop advarer mot å bruke en predikant. Når man forkynner omvendelse og hvor man havner i evigheten og knytter det til synet på homofilt samliv, må man trå forsiktig, mener hun.

Sandmæl mener det ikke er unormalt at man ber folk vende om i kirkelig sammenheng - det har vært og er en del av kristen forkynnelse.

– Spørsmålet er hva man skal vende om fra, sier Sandmæl.

Roser sokneprest

Første-amanuensis Merethe Thomassen ved Det teologiske fakultet har fulgt med på debatten i kjølvannet av biskopens advarsel. Også hun påpeker at man lett går i noen vanlige skyttergraver der det man mener om likekjønnet vigsel blir en lakmustest for om man tror «rett eller galt». Hun gir imidlertid ros til sokneprest Risholm i Råde.

– Vi må leve sammen med uenighet, det kommer vi ikke unna. Håpet mitt er at begge sider kan snakke sånn som han gjør. Risholm viser at det er fullt mulig å ha ulike posisjoner i dette spørsmålet og samtidig snakke respektfullt og ordentlig, sier Thomassen.

LES OGSÅ: Her er ildovn-prekenen som fikk biskopen til å advare om Alv Magnus

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke