Nyheter

Mener skolesektoren er i krise når det gjelder tenkningen om menneskers seksualitet

Kongregasjonen for katolsk utdanning sender ut dokument om kjønn og identitet til katolske skoler og utdanningsinstitusjoner.

Med dokumentet «Til mann og kvinne skapte han dem» vil Vatikanets kongregasjon for katolsk utdannelse møte det den kaller en «utdanningskrise». Kongregasjonen mener at skolesektoren er i en krise særlig når det gjelder tenkningen om menneskers seksualitet, og etterlyser en dialog om kjønnsteori.

Valg

Kongregasjonen mener at mye av dagens virkelighet er preget av teorier om kjønn som framstår som nøytrale, og mener det er viktig å se hvilken rolle ulike ideologier om kjønnsidentitet spiller. Den er kritisk til en tenkning som visker ut forskjeller mellom kjønnene og som gjør kjønnsidentitet mer flytende.

Ifølge kongregasjonen bygger de mer flytende kjønnsteoriene på en dualistisk forståelse av mennesket, som skiller kroppen fra menneskets vilje. Dermed kan mennesket manipulere kroppen slik det ønsker å ha den. Slik har også kjønnsidentitet fått større vekt, mens det kjønnet et menneske har fra naturens side, har blitt mer underordnet.

«En følge av dette er at individets identitet blir et individuelt valg, og også noe som kan endre seg over tid», skriver kongregasjonen.

LES MER: Vatikanet skal avgjøre hvem som blir ny biskop i Trondheim

Lytte

I sin ytterste konsekvens mener kongregasjonen at dette tar bort det antropologiske grunnlaget for familien. Den ønsker å løfte fram hvordan kroppen er integrert i et menneskes identitet, og også i familierelasjoner.

Kongregasjonen oppfordrer utdanningsinstitusjonene til å møte sine elever og utfordringene de står i gjennom å «lytte, resonnere og komme med forslag», og på den måten styrke en gudvillet og god polaritet mellom mann og kvinne. Samtidig understrekes det i dokumentet at det er viktig at alle mennesker møtes med respekt og åpenhet på det stedet de er i livet og med den identiteten den enkelte har.

Der det er uklart hvilket kjønn et menneske har, mener kongregasjonen at medisinske fagfolk skal gjøre en «terapeutisk intervensjon».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter