Nyheter

Mener prostitusjonsdebatten er skjev

Pro sentret etterlyser solid forskning på menn som selger sex. Problem at debatten kun handler om de undertrykte kvinnene, mener Frp.

– Mannlig prostitusjon er et felt som er lite belyst. Jeg etterlyser at myndighetene bevilger midler til solid forskning på dette feltet, slik at vi får et bredere kunnskapsgrunnlag om denne delen av prostitusjonsmarkedet, sier Bjørg Norli, leder ved Pro sentret.

Har bistandsbehov

Torsdag skrev Vårt Land at Nadheim har registrert rekordmange menn som selger seksuelle tjenester i Oslo-området. Fra 2014 til 2015 var det en dobling av registrerte mannlige prostituerte, og tendensen ser ut til å fortsette i år.

– Det er ingen grunn til å tro at det ikke finnes personer i dette miljøet som har et bistandsbehov, men vi vet ikke hvem de er og hvilket behov de har, påpeker Norli.

Skjev debatt

Hun mener det ikke er noe oppmerksomhet rundt mannlig prostitusjon i den offentlige debatten.

– Diskursen er heteronormativ - kvinner selger og menn kjøper, sier Norli og bruker debatten om sexkjøpsloven som eksempel:

– Et argument som hyppig går igjen i debatten er at et av målene med sexkjøpsloven har vært å tydeliggjøre at menns kjøp av kvinnekropp ikke er greit. Dette bidrar til å understreke at selgeren er en kvinne, ofte framstilt som den svake part som må beskyttes mot kjøperen, en mann med makt til å kjøpe seg tilgang til kvinnen.

Manglende interesse

Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder av Helse- og sosialkomiteen på Stortinget, legger seg på samme linje som Norli.

– Det er en manglende oppmerksomhet og interesse for menn som prostituerer seg. Diskusjonen har alltid handlet om de undertrykte kvinnene. Det er noen menn i forskjellige settinger som har prøvd å si at det både finnes mannlige prostituerte og mannlige voldtektsofre, men det er en slagside på hva som vekker interesse, sier Kjos.

LES OGSÅ: Ber om å bli tiltalt for å ansette papirløse

Høyere terskel

Hun mener den manglende oppmerksomheten om menn i prostitusjonsdebatten gjør situasjonen vanskeligere for denne gruppen.

– Menn har en høyere terskel generelt for å be om hjelp, og dette forverrer seg når man har en gruppe man snakker om som de ikke finnes. Dette gir et enda større stigma og skamfølelse, sier Kjos.

Stortingsrepresentant og medlem av Helse- og sosialkomiteen for Høyre, Sveinung Stensland, peker på at menn som selger sex i motsetning til kvinnene ikke har hatt pressgrupper i samfunnet.

– Det er en kjent sak at prostitusjon har vært en sak kvinnebevegelsen har vært opptatt av. Manglende oppmerksomhet kan kanskje skyldes at det ikke har vært noen sterke grupper som har talt på vegne av de mannlige prostituerte, sier Stensland.

Stortingsmelding

Pro sentret etterlyser at regjeringen skal legge frem en lenge varslet stortingsmelding om kjøp og salg av sex.

– Når den kommer håper jeg den omfatter hele prostitusjonsmarkedet, altså kjøp og salg av seksuelle tjenester mellom alle kjønn, sier Norli.

LES OGSÅ: Skal beskytte sivile – begår seksuelle overgrep

Kjos i Frp melder om at stortingsmeldingen er under arbeid i regjeringen og at den vil legges frem i inneværende stortingsperiode. Hun forventer at menn som selger sex blir et tema i denne meldingen.

– For meg er det helt naturlig at denne stortingsmeldingen også omhandler mannlige prostituerte, og det er jeg også helt sikker på at den vil gjøre, sier Kjos i Frp.

Stensland i Høyre understreker at han også ser på det som naturlig at mannlig prostitusjon blir en del av behandlingen av den kommende stortingsmeldingen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter