Religion

Mener politikere importerer kulturkrig fra USA: - Julen er ikke under angrep i Norge

Flere politikere kastet seg på kritikken da Telemarksavisa skrev at elever måtte si «tradisjonsmat» istedenfor «julemat». - Ingen vinner på at landets mektigste opptrer slik i en offentlig debatt, sier kommentator Jens Kihl.

Bilde 1 av 2

– Dette er en importert kulturkrig som engasjerer voldsomt, sier kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende.

Debatten har rast etter at Telemarksavisa lørdag skrev at ordet «julemat» var erstattet av «tradisjonsmat» på Seljord ungdomsskole. «Selvfølgelig skal det være lov å si julemat og juleball» skrev partiet Høyre på Facebook, mens barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad kommenterte saken med «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul.»

I kommentarfeltene har kritikken mot skolen haglet, og rektoren ved skolen skal ha mottatt så grove trusler at det vil bli politianmeldt, ifølge NRK Telemark.

Senere har rådmannen i Seljord kommune avvist overfor nettstedet Faktisk.no at elever har fått forbud mot å bruke ordet «jul», slik det først ble hevdet.

🤦🏼‍♀️ Er du enig?

Posted by Høyre on  Måndag 2. desember 2019

Annerledes enn i USA

I en kommentar i Bergens Tidende mener Jens Kihl debatten er et eksempel på amerikansk kulturkrig som overføres til Norge på tynt grunnlag.

Han mener forholdene er annerledes her til lands, men hører stadig påstander om at julen er under angrep. Tidligere i høst ble det for eksempel hevdet at Ikea hadde døpt julen om til «vinterfest».

– Når vi ser nærmere på sakene i Norge er de ofte annerledes enn førsteinntrykket. Man har trodd at noen satte ned forbud mot skolegudstjeneste, eller mot å si ordet «jul», men så stemmer det ikke. Likevel får saken stor utbredelse, sier Kihl.

– Hva kan reaksjonene fortelle om folks følelser?

– Noen ser sin verden forsvinne. Hvis enkelte foreslår vegetarisk julebord, eller tilrettelegger for en førjulstid hvor unger fra Jehovas vitner kan være med, eller hva det enn måtte være, så opplever de at tilværelsen endrer seg. Nordmenn er hekta på jul. Politikerne vet at dette er et opprørt vann det går an å fiske i, sier Kihl.

Han mener politikere burde vite bedre enn å kaste seg inn i slike debatter.

– De tenker ikke på at det kan finnes unger som får en vanskeligere førjulstid fordi de engasjerer seg. Lærere og en rektor får hets og trusler fordi politikere vil score billige poeng. Samtidig er vi alle tapere. Ingen vinner på at landets mektigste opptrer slik i en offentlig debatt, sier Kihl.

Mens mange i kommentarfeltene mistenker skolen for å tilpasse seg muslimer, er det mer trolig at Seljord ungdomsskole tilrettelegger for elever som tilhører Jehovas Vitner, ifølge Faktisk.no.

Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig?

Posted by Kjell Ingolf Ropstad on  Laurdag 30. november 2019

Stolt av juletradisjonene

– Vi ønsket å synliggjøre at vi ønsker at man skal markere våre juletradisjoner, og være stolte av det. Dette er ikke første gang vi har debatter om religionens plass i julehøytiden, sier kommunikasjonssjef Daniel Torkildsen Lea i partiet Høyre.

Han trekker fram debatter fra tidligere år om skolegudstjenester, bruk av julesanger i skolen og forslag om å droppe ordet «jul» i skolen. Det samme har Kjell Ingolf Ropstad påpekt i et intervju med avisen Dagen.

Samtidig har kommunikasjonssjefen til Høyre forståelse for noen av tilbakemeldingene de har fått.

– Dette er heldigvis ikke et stort og utbredt samfunnsproblem i Norge. Vi traff ikke helt planken denne gangen, og det tar vi lærdom av. Jeg vil samtidig ta sterkt avstand fra alle former for trusler og hets.

Ingen krig

Jens Kihl påpeker at det er 70.000 lærere i grunnskolen.

– Om en lærer her eller der har et velment forslag om hvordan jula bør organiseres i skolen, så betyr ikke det at det er en krig mot jula. Selv ønsker jeg at alle i Norge får bli kjent med kristen julefeiring og bruker ordet «jul». Men noen tar et opplyst valg og velger annerledes. Det er ikke slik at julas budskap står eller faller på nipset fra Ikea, sier Kihl.

– Tror du vi vil se mer eller mindre av dette fremover?

– Mer. De som er mest opptatt av å rope høyt om norsk kultur har en tendens til å importere kulturkrigene fra USA. Dette er en stor greie der. Det er bare å se på liker-klikkene hos politikerne. Det viser at dette funker i noen miljøer.

Enig med Kihl

Kihl får støtte fra skribent og samfunnsdebattant Bjørn Are Davidsen, som har tatt del i debatter om julen i flere tiår. At det finnes en «krig mot julen» i Norge er en myte, mener han.

– Man har fryktelig få tegn på dette i Norge, sier Davidsen.

Han mener enkelte grupper synes å leve av saker som viser hvor avkristnet samfunnet er blitt.

– Man ønsker å finne bevis som kan styrke dette. Det gir en god følelse å være del av et fellesskap som står på den rette siden og kjemper mot det onde. Skal man samle folk om en sak, fungerer det bedre at den handler om å beskytte den kristne julen fremfor for eksempel å innføre en kristen formålsparagraf i barnehagen.

Davidsen tror imidlertid det blir færre slike debatter i årene som kommer.

– Jeg tror folk skjønner at dette ikke har med virkelighetens verden å gjøre.

---

Dette er saken

  • På lørdag skrev Telemarksavisa lørdag at ordet «julemat» var erstattet av «tradisjonsmat» på Seljord ungdomsskole.
  • Det har førte til mye debatt i sosiale medier. «Selvfølgelig skal være lov å si julemat og juleball» skrev partiet Høyre på Facebook. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad kommenterte saken med «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul.»
  • Rektoren ved skolen skal ha mottatt så grove trusler at det vil bli politianmeldt.
  • Senere har rådmannen i Seljord kommune avvist at elever har fått forbud mot å bruke ordet «jul», slik det først ble hevdet.
  • Kilde: Telemarksavisa, NRK Telemark, Faktisk.no
  • «Selvfølgelig skal være lov å si julemat og juleball» skrev partiet Høyre på Facebook, mens barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad kommenterte saken med «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul.»
  • I kommentarfeltene har kritikken mot skolen haglet, og rektoren ved skolen skal ha mottatt så grove trusler at det vil bli politianmeldt, ifølge NRK Telemark.
  • Senere har rådmannen i Seljord kommune avvist overfor nettstedet Faktisk.no at elever har fått forbud mot å bruke ordet «jul», slik det først ble hevdet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion