Kirke

Mener pinseprofil ble forhåndsdømt

Advokat Nils Christian Nordhus går hardt ut mot prosessen til Pinsebevegelsens etiske råd. Etter varsler om grenseoverskridende atferd, konkluderte rådet med at en profilert person ikke bør ha tillit som leder.

– Pinsebevegelsens prosess mot vår klient er gjennomsyret av urettferdighet, uforsvarlighet og forhåndsdømming, sier advokat Nils Christian Nordhus.

Som Vårt Land meldte onsdag har Pinsebevegelsens etiske råd behandlet to varsler mot en profilert leder, og kommet frem til at vedkommende bør miste tillit som forkynner og sjelesørger. Konklusjonen har fått støtte fra menigheten vedkommende tilhørte. Pinseprofilen har avvist alle anklagene, ifølge advokaten.

I Pinsebevegelsen har etisk råd det overordnede ansvaret for å håndtere saker der forkynnere og andre ledere er anklaget for grenseoverskridende adferd eller annen moralsk og etisk svikt.

Advokat Nordhus representerer den anklagede pinseprofilen. Han avviser at vedkommende har opptrådt grenseoverskridende og er sterkt kritisk til behandlingen saken har fått i etisk råd.

– Når det gjelder synspunktet fra etisk råd, er dette i juridisk og moralsk sammenheng å anse som en nullitet, mener advokaten.

'Forhåndsdømt'

Advokaten mener anklagede har blitt forhåndsdømt av etisk råd.

– Vi kan påvise at rådet, før de intervjuet vår klient, hadde bestemt seg for å konkludere i disfavør av vår klient, og sågar hvilke konsekvenser konklusjonen skulle få, sier advokaten.

Han mener at det dermed ikke var noen realitet i undersøkelsene etisk råd foretok seg.

Ifølge Nordhus skulle den anklagede pinseprofilen ha mulighet til å levere skriftlige merknader til rådets undersøkelser. Noen dager før fristen for merknadene, opplyser advokaten at han fikk følgende beskjed fra rådslederen: «Vi er nå klare til å formidle konklusjonen vår til dere (...). Vil dere ha den skriftlig (e-post), eller i et fysisk møte?»

– Dette grenser til det absurde og er etter min oppfatning et tungt bevis for at det aldri var noen realitet i etisk råds undersøkelser, sier Nordhus.

Øyvind Watne er leder for Pinsebevegelsens etiske råd. Han oppfatter påstanden om forhåndsdømming som urimelig.

– Det var den anklagede selv som først tok kontakt med oss sommeren 2018, før vi hadde den første samtalen med varsler. Vi fikk også i en tidlig fase tilsendt et omfattende skriv der vedkommende det ble varslet mot gjorde rede for sin historie. Vi mener det er en omfattende prosess som ligger til grunn for det rådet vi har gitt, sier Watne.

Han er ikke enig i at konklusjonen ble gjort før den det ble varslet mot fikk levere sine merknader.

– I det siste møtet med advokaten og klienten hans ble vi av dem bedt om å ta kontakt med flere innen en viss tidsfrist, for å få saken ytterligere opplyst. Når vi hadde gjort dette, sendte vi e-posten han refererer til, for å bekjentgjøre at vi fra vår side var klare til å konkludere. Endelig konklusjon fra vår side fant sted i etterkant av siste dokumentforsendelse fra advokaten.

Trondheim 20200108. 
Oppdrag for Vårt Land 
Øyvind Watne leder for Etisk råd.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 Øyvind Watne, leder for Pinsebevegelsens etiske råd. Han er også psykiater/overlege ved St. Olav hospital i Trondheim.

Habilitet

Det eldste varselet handler om forhold som skal ha skjedd for om lag 20 år siden. Det var etisk råd som meldte saken til politiet. Saken ble henlagt sommeren 2019 på grunn av foreldelse.

Advokat Nordhus mener etisk råd har brutt egne retningslinjer ved å ta initiativ til politianmeldelsen.

– Retningslinjene for rådet bestemmer at det er den voksne anklageren som suverent avgjør om en skal ta belastningen med en anmeldelse. Rådet er ikke kompetent, verken juridisk eller moralsk, til selv å inngi anmeldelse på vegne av et annet, voksent og myndig pinsemedlem, sier Nordhus.

Ved å gjøre dette, mener Nordhus at etisk råd har gjort seg selv til part i saken.

– De synes å bagatellisere og helt neglisjere politiets henleggelse, de fortsetter med egne undersøkelser i saken, og til slutt treffer de konklusjon. I andre mer seriøse organisasjoner har man for mange tiår siden forlatt det system at anmelder, utreder og avgjørelsesorgan er én og samme instans, sier Nordhus, og legger til:

– Dette handler om habilitet og folks tillit til avgjørelser som gjør inngripen i menneskers liv.

Bekymringsmelding

Øyvind Watne bekrefter at etisk råd sendte det han kaller en bekymringsmelding til politiet. Dette skjedde med varslerens samtykke, mener Watne.

– Hvis vi får kjennskap til mulige handlinger som kan rammes av straffeloven, er det vår generelle tilnærming å sørge for - så langt som råd er - å få avklart dette før vi går videre i en sak. Vi oppfatter at denne framgangsmåten er i samsvar med mandatet vårt.

'Uforenlig'

Watne legger til at advokaten synes å legge avgjørende vekt på politiets henleggelse.

– Vi på vår side legger til grunn at det kan forekomme grenseoverskridende adferd som ikke rammes av straffeloven, men som likevel er uforenlig med å ha tillit som forkynner og sjelesørger.

Vil ha ny vurdering

Nordhus har henvendt seg til Pinsebevegelsens ledelse med anmodning om at den anklagede pinseprofilen tilbys en ny vurdering. Det har ikke Pinsebevegelsen gjort.

Som Vårt Land fortalte i går, forbereder advokaten et søksmål mot etisk råd. Han mener saken har fått store konsekvenser for den anklagede.

– Klienten er blitt alvorlig syk. Dersom rådets konklusjon blir stående, vil ikke klienten lenger kunne gjøre tjeneste som sjelesørger og forkynner, slik vedkommende så langt har ofret hele sitt liv til, sier advokaten.

MER OM SAKEN:

• Varsler mot pinseprofil: Mister tillit som forkynner og sjelesørger

Har du flere opplysninger i denne saken?

Kontakt religionsredaktør­ Alf Gjøsund (92 44 86 66) eller ­nyhetsredaktør Veslemøy Østrem (97 10 35 87) eller send en mail til alf.gjosund@vl.no. Det er også ­mulig å ta kontakt via den krypterte meldingstjenesten Signal. Vårt Land beskytter sine kilder.

---

Pinsebevegelsens etiske råd

  • I Pinsebevegelsen har etisk råd det overordnede ansvaret for håndtering av saker der forkynnere eller andre ledere er involvert i grenseoverskridende atferd eller annen moralsk eller etisk svikt.
  • Hensikten med rådets arbeid er å bistå alle parter i varslingssaker.
  • Rapporter, klager eller påstander om grenseoverskridende atferd skal undersøkes for å finne ut av holdbarheten i påstandene. Etisk råd har ansvar for å administrere en slik undersøkelse.
  • Etisk råd har som oppgave å vurdere og avgjøre om den som får rettet anklage mot seg har tillit til å kunne fortsette i sin tjeneste.
  • Der det foreligger mistanke om straffbare forhold, må all informasjon og annen oppfølging fra andre instanser avklares med politiet. Det er den påståtte overgrepsutsatte som avgjør om et påstått overgrep skal anmeldes til politiet.
  • Der forholdet henlegges av politiet eller vedkommende frifinnes i straffesaken, er det likevel ikke gitt at vedkommende har den nødvendige tillit til å fortsette i tjenesten.
  • Menigheten som arbeidsgiver vurderer og avgjør om vedkommende har tillit innen menigheten.
  • Kilde: Retningslinjer for Etisk råd i Pinsebevegelsen, 1999

---

---

Dette er saken

  • I 2018 mottok etisk råd i Pinsebevegelsen to varsler mot en profilert person i ­Pinsebevegelsen.
  • To personer hevder de har opplevd grenseoverskridende atferd fra vedkommende, som i en årrekke skal ha fungert som sjelesørgeren deres.
  • Etisk råd har konkludert med at vedkommende ikke bør ha tillit som leder.
  • Pinseprofilen avviser alle anklagene om grenseoverskridende atferd.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke