Nyheter

Mener papirløse er rammet av skattetabbe

Nok en sårbar gruppe kan være rammet av en skattetabbe. Skattedirektoratet ble informert for åtte måneder siden, men har ikke svart.

Dette er en stor forsømmelse fra skattemyndighetene. En veldig sårbar gruppe har blitt avkrevd en avgift de aldri skulle blitt avkrevd, sier Tor B. Jørgensen, biskop emeritus i Den norske kirke, til Vårt Land.

Han har engasjert seg for mennesker som lever i Norge uten oppholdstillatelse – papirløse – gjennom organisasjonen Mennesker i Limbo (MiL).

Mener papirløse måtte betale for rettigheter de var avskåret fra

Fredag avslørte NRK at 17.500 Nav-klienter er rammet av en skattetabbe. De måtte betale tilbake ytelser de ikke skulle ha mottatt fra Nav. Så glemte skattemyndighetene å betale tilbake skatten Nav-klientene hadde betalt på disse ytelsene.

Nå kan en enda mer sårbar gruppe være rammet av en lignende skattetabbe, nemlig papirløse (se faktaboks).

Vårt Land har fått tilgang til et brev MiL sendte til Skattedirektoratet 3. april i år. Der gjør de oppmerksom på at skattemyndighetene sannsynligvis har krevd inn trygdeavgift fra 79 papirløse uten at de var medlem i folketrygden.

Det vil si at de papirløse har måttet betale for rettigheter de er avskåret fra. I brevet ber MiL om at det «fastsettes et nytt skatteoppgjør for disse og at trygdeavgiften tilbakebetales».

Åtte måneder har gått – Skattedirektoratet har ennå ikke svart

Etter åtte måneder har Skattedirektoratet ennå ikke svart på brevet.

– Dette er dårlig behandling av mennesker som i de aller fleste tilfeller lever under veldig vanskelige forhold. Enhver krone vil være til hjelp i deres liv, sier Tor B. Jørgensen.

Det er advokat, Ørjan Salvesen Haukaas i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som skrev brevet for MiL.

– Jeg er ikke så vant med ikke å få svar på brevene jeg sender. Jeg vet ikke hva som er vanlig for Skattedirektoratet, men i alminnelighet er dette uvanlig, sier Haukaas, som nylig purret på direktoratet.

Slik vurderer advokaten saken:

– Så lenge de ikke har vært medlemmer i folketrygden, med de rettigheter det gir, så skulle de heller ikke betalt trygdeavgift. Hvis de har betalt trygdeavgift, så har de i utgangspunktet krav på tilbakebetaling.

Dette skal være feilen

Feilen skriver seg tilbake til før 2011, forklarer MiL i brevet og i samtaler med Vårt Land.

Fram til da hadde asylsøkere lov til å ta seg arbeid. Det var ingen automatikk i at de ble fratatt skattekortet sitt hvis de fikk endelig avslag på søknad om opphold. Dermed fortsatte mange å arbeide og betale den samme skatten.

Som asylsøkere var de medlem i folketrygden, men straks de fikk endelig avslag var det slutt. Dermed betalte de for rettigheter de ikke hadde. Trygdeavgiften utgjør en viss andel av skatten man betaler.

Både Jørgensen og advokaten mener at de papirløse kan ha betalt «ikke ubetydelige summer» for mye.

– Men vi vet ikke sikkert hvor mye de har tjent og om alle har betalt trygdeavgift. Det har vi bedt staten om å avklare, sier advokat Haukaas.

Vårt Land har vært i kontakt med Skattedirektoratet, som ikke rakk å svare før avisen gikk i trykken i går.

Har fått fullmakt fra 79 papirløse

MiL har fått fullmakt til å opptre på vegne av sine 79 papirløse medlemmer i denne saken.

Organisasjonen jobber for å bedre situasjonen for mennesker som har levd lenge i Norge uten oppholdstillatelse. Lenge betyr i denne sammenhengen fra fire til 20 år, skriver MiL i brevet til Skattedirektoratet.

MiLs medlemmer kommer fra ulike land «med hovedvekt på Eritrea og Etiopia i Afrika og Iran, Irak og Afghanistan i Asia».

De papirløse som lever blant oss vekker debatt. Både Arne Viste og tidligere biskop Gunnar Stålsett kan havne i fengsel.

Stålsett må møte i retten rett før julaften: – Jeg er forberedt

Papirløse Lula Tekle har jobbet hos Stålsett: – Jeg vil ta hans fengselsstraff

Arne Viste nominert til Petter Dass-prisen: «Kristentroen gjør at jeg kan ta en risiko»

---

Ureturnerbare asylsøkere

  • Asylsøkere med fått avslag på oppholdstillatelse i Norge, men som av individuelle grunner ikke kan returneres til hjemlandet.
  • Årsaken kan være at Norge mangler utleveringsavtale eller de selv ikke anser hjemlandet trygt.
  • Ureturnerbare asylsøkere er ofte papirløse, og har ingen gyldig legitimasjon som kan verifisere deres identitet.
  • I Norge lever mange uten grunnleggende rettigheter til helse- og sosialhjelp. De har heller ikke arbeidsrettigheter.
  • Vårt Land

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter