Nyheter

Mener minister lurte biskopene til homovigsel-ja

Seks dansker saksøker staten. De mener tidligere kirkeminister lurte biskopene til å si ja til vigsel av likekjønnede.

De seks danskene mener ekteskapsloven som ble innført i 2012 bryter med den danske grunnloven, skriver Kristeligt Dagblad.

To av dem er prester i Den danske Folkekirke og har stiftet foreningen «Med grundlov skal landet bygges». Foreningen jobber for at statskirken i Danmark skal beholde makten de har gjennom grunnloven. Den slår fast at: «Den evangelisk-lutherske kirke er Den danske Folkekirke og understøttes som sådan af staten».

LES MER: Slik er homofilidebatten i kirker verden rundt

– Lokket biskopene

Tidligere kirkeminister, Manu Sareen i Radikake Venstre (R), må i mars forklare seg om prosessen og forløpet til ekteskapsloven. Bakgrunnen for at Sareen er innkalt til vitneboksen er påstander om at han presset biskopene til å si ja til vigsel av likekjønnede.

Kilder nær Sareen som Vårt Land har snakket med, sier den tidligere kirkeministeren bestemte seg for å innføre homovigsler, selv om biskopene skulle være imot. I en selvbiografi fra 2015 skriver Sareen hvordan han med en «genistrek» fikk biskopene til å inngå et videre arbeid med å utarbeide ritualet for vielse av homofile, og det har kommet påstander om at han i boken innrømmer å ha lokket biskopene til avgjørelsen.

– Jeg synes ikke jeg har lokket biskopene til noe som helst, sier Sareen til Vårt Land. Men han fastholder at det var en genistrek å få biskopene til å skrive under på avtalen.

«Kjærligheten vant kampen da homoseksuelle fikk retten til å bli viet (...). Det var en seier over et konservativt syn på kjærligheten og våre medmennesker», skriver Sareen på sin egen Facebook-profil der han forteller at han må møte i retten.

Danmark Lider av krenkelseskultur

– Hva synes du om at ekteskapsloven skal prøves i retten?

– Jeg opplever det delt: Jeg er glad for at vi i et rettssamfunn kan få prøvd dette for retten, samtidig er det et uttrykk for krenkelseskulturen Danmark lider av, sier Sareen og legger til:

– En prest kan nekte å vie homofile dersom han vil, men det er åpenbart ikke godt nok for alle, fordi de føler seg krenket.

Kirkeministeriet i Danmark ønsker ikke å uttale seg mens rettsprosessen pågår.

I Danmark har det i flere år vært en diskusjon om hvem som sitter med den endelige makten; politikerne eller biskopene. Da regjeringen i høst slo fast at Danmark er et kristent land, skapte det debatt.

LES MER: Dette mener folk flest om kirkens politiske engasjement

Nina Karin Monsen

Tilfellet i Danmark er ikke unikt. Filosof Nina Karin Monsen og 13 andre saksøkte i 2009 den norske stat, ved Barne- og likestillingsdepartementet for innføringen av likekjønnet ekteskap. De mente endringene i ekteskapsloven ikke kunne gjelde deres allerede inngåtte ekteskap.

Saken ble imidlertid avvist både av Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og endelig av Høyesteretts ankeutvalg i 2010. Premisset for ankeutvalgets begrunnelse var at:

«Kjernen i søksmålet synes å være at de ankende parter ikke ønsker at deres ekteskap skal være av samme karakter som likekjønnede ekteskap. Dette synes imidlertid å være et spørsmål om verdivalg, og ikke et spørsmål som kan være gjenstand for rettslig prøving».

LES MER: Gjengen i Åpen folkekirke er kun enige om to ting

– Fullstendig absurd

Den tidligere kirkeministeren i Danmark regner med å få støtte fra de danske biskopene som på et tidlig tidspunkt også ønsket vigsel av homofile velkommen. Men to av dem, biskop Kresten Derjegaard og biskop Kjeld Holm, har allerede sagt at de ikke vil møte opp i retten. Derjegaard bor i Sveits, mens Holm sier at selv om han var enig med Sareen om kirkelig homovigsel, er det «fremstillingen og rekkefølgen når det kommer til loven som jeg har hatt et problem med», ifølge Kristeligt Dagblad.

I Danmark sås det tvil om anklagerne vil få medhold. Holm sier han ser saken som «fullstendig absurd» og tror ikke advokaten kommer noen vei med saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter