Nyheter

Mener menigheter må rydde opp

Menigheter må klargjøre hva slags gaver ledere skal kunne motta fra medlemmer, mener korrupsjonsjeger. I 2013 svarte 40 prosent at de så på religiøse organisasjoner i Norge som korrupte.

– Religiøse ledere står i en innflytelsesrik posisjon, og kan lett komme til å utnytte den, enten det skjer bevisst eller ubevisst. Det gjør at det kan være problematisk at folk gir gaver til dem, sier Tor Dølvik, spesialrådgiver i Transparency International Norge (TI).

Etter at Stavanger Aftenblad forrige måned skrev om en pinseleder som kjøpte en leilighet av et eldre menighetsmedlem og solgte den videre med milliongevinst, har flere tatt til orde for at kristenledere bør være restriktive med å ta imot gaver.

Fikk sportsbil til en kvart million kroner

Den norske evangelisten Edward John Hughes mener på sin side at nordmenn kan lære av amerikanere – og bli rausere med forkynnere, uttalte han til Vårt Land på onsdag. Nylig fikk han en sportsbil til en anslått verdi på 250.000 kroner i gave.

– Det hender jeg opplever at folk velsigner meg rikelig. Denne gangen fikk jeg en ordentlig velsignelse da jeg jobbet i Sverige og hadde prekt på mange møter uten betaling, fortalte Hughes.

Vårt Land har spurt Hughes om han har innrapportert den omtalte bilen til skattemyndighetene. Han opplyser i en tekstmelding at han «venter fortsatt på overføring av bil/papirer. Skatten tar vi oss av når alt er på plass».

Små gaver kan påvirke

Forrige uke uttalte Øystein Gjerme, leder av Pinsebevegelsens lederråd og pastor i menigheten Salt Bergenskirken, at det er lang tradisjon for å gi såkalte «kjærlighetsgaver» til forkynnere i det frikirkelige landskapet i Norge. I hans menighet Salt Bergen har det vært og er praksis at ansatte kan motta gaver, hvis det er full åpenhet rundt dette.

Spesialrådgiver Tor Dølvik i TI vil ikke gi noen klare føringer for hva predikanter og forkynnere bør kunne ta imot av gaver fra menighetsmedlemmer, men mener det er viktig at trossamfunnene selv utarbeider noen prinsipper for hva som er forsvarlig. På den måten minsker man faren for at noen misbruker sin posisjon til å oppnå uberettigete fordeler, eller at det oppstår et inntrykk av at de har gjort det.

– Det er ikke størrelsen på gaven fra et menighetsmedlem som her er det avgjørende. Selv små gaver kan gjenspeile en usunn relasjon mellom giver og mottaker, sier Dølvik.

Skremmende statistikk

I den siste av Transparency Internationals undersøkelse Global Corruption Barometer som ble gjennomført i Norge (2013) svarte 40 prosent av de spurte at de hadde inntrykk av at religiøse organisasjoner i Norge var korrupte, viser han til.

– Selv om det begynner å bli noen år siden denne undersøkelsen, er den en påminnelse om at også religiøse menigheter og organisasjoner i Norge bør klargjøre prinsippene og rutinene for hvordan virksomheten skal finansieres og innsamlede midler fordeles, sier Dølvik. Det inkluderer også om og på hvilken måte ledere har adgang til å ta imot private gaver fra enkeltmedlemmer, påpeker han.

Skattepliktig inntekt

Hvilke forpliktelser har predikanter som mottar gaver fra velgjørere? I Skatteetaten ønsker de ikke å kommentere enkeltsaker på grunn av taushetsplikten.

– På generelt grunnlag er gaver og naturalytelser man får gjennom arbeidsforhold skattepliktig inntekt for mottakeren, men det gjelder visse unntak, sier Ole Vincent Jebsen, seksjonssjef i juridisk stab i divisjon brukerdialog.

LES MER:

Evangelist fikk sportsbil i gave: – I Skandinavia verdsettes ikke evangelister som i USA

Pinseleder kjøpte bolig av eldre kvinne i menigheten – solgte for over dobbel pris tre måneder senere

I Salt Bergenskirken kan ansatte motta pengegaver, dersom det rapporteres

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter