Klima

Mener kirken må engasjere seg i 
oljedebatten

Borg-biskop Atle Sommerfeldt synes kirken må fram-­­
elske ulike standpunkt – også i debatten om Lofoten skal åpnes for ­oljeleting.

For første gang i historien hadde Sjømannskirken seminar under oljemessen Offshore North Sea (ONS). Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt deltok fra Den norske kirke.

– Det var et godt bidrag til en god samtale. Jeg har i mange år ment at det er dette som er kirkens viktigste rolle i så tunge­ samfunnsspørsmål, å være med på å bringe ulike aktører inn i en diskusjon. Det vi manglet var miljøbevegelsen, sier Sommerfeldt.

I panelet på Sjømannskirkens frokostseminar deltok også Høyres Tina Bru, andre nest-­leder i Stortingets energi- og miljøkomité og Tor Arnesen, styreleder for Norsk Olje og Gass og administrerende direktør i Norske Shell. Sommerfeldt mener det er naturlig at noen fra miljøbevegelsen blir med ved en senere anledning.

LES OGSÅ: Kan du jobbe i oljen som kristen?

Mistillit

Utenlandssjef ­Asbjørn Vilkensen i Sjømannskirken mente at det trengtes et slikt møte mellom oljenæringen og Den norske kirke. Han mener det er en mistillit til kirken i store deler av oljebransjen på grunn av kirkens engasjement for klimaet, og at det også er en lignende mistillit til oljenæringen fra kirkens side. Sjømannskirken har tett kontakt med mange ansatte i oljebransjen gjennom sine prester, og ­møter med ansatte i oljenæringen som er innom sjømannskirkene i byer som Houston og Rio. Den har også et eget olje- og gassutvalg der næringen er med.

Sommerfeldt uttalte til Vårt Land i forkant av seminaret at det ikke er uetisk å være ansatt i oljenæringen. Det synes han var viktig å si på seminaret også.

– Det er helt legitimt og nødvendig at folk jobber i olje- og gassnæringen. Vi må ha stor respekt for bidraget oljeindustrien og norsk olje og gass har til norsk velferd. Men vi er også nødt til å forholde oss til en rammebetingelse som klimamålet, sier han.

LES OGSÅ: Retten dømmer uten gode nok fakta i asylsaker

Lofoten

Stavanger Aftenblad skrev i går at da biskopen ikke ville mene noe om oljeselskapene skal få slippe til i Lofoten, kunne Høyres Tina Bru ikke bedt om mer.

Til Vårt Land sier Sommerfeldt at han ikke ønsket å gå inn i diskusjonen om Lofoten. Han viser til at Bru syntes at kirken ved sin kritikk ikke anerkjente at også de som ønsker å åpne for oljeleting i Lofoten og Vesterålen kan være opptatt av at klimamålene skal nås.

– I disse spørsmålene må kirken akseptere og fremelske at man har ulike standpunkter, sier Sommerfeldt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima