Nyheter

Mener integreringen i Norge blir forsinket – oppfordrer til ekteskap på tvers av landbakgrunn

– At så mange etterkommere av foreldre fra Pakistan, gifter seg med noen fra samme landbakgrunn, forsinker integreringen, sier tenketankrådgiver Sylo Taraku.

En fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser ekteskapsmønstre hos innvandrerfamilier. Norskpakistanere skiller seg ut: I perioden 2014 – 2018 giftet 87 prosent av kvinnene og 83 prosent av mennene med pakistanske foreldre seg med noen fra samme landbakgrunn.

Sylo Taraku, rådgiver i tenketanken Agenda, er kritisk til at nordmenn med innvandrerforeldre skal velge seg en ektefelle fra sitt opprinnelsesland:

– Andregenerasjons pakistanere og somaliere klarer seg bedre enn foreldrene. De utvikler mer norske holdninger til for eksempel spørsmål om likestilling, men når de da gifter seg med en fra sitt hjemland, vil man begrense disse holdningsendringene, sier han.

Tarakus fagområder er innvandring og integrering, og han har tidligere jobbet i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Fra samme land

SSB-rapporten viser at i enkelte innvandringsmiljøer, er det fortsatt regelen å gifte seg med partnere med lik landbakgrunn.

– Det at man gifter seg med en fra samme landbakgrunn, trenger ikke bety et arrangert ekteskap. Flertallet av hvite nordmenn gifter seg med andre hvite nordmenn, sier familieforsker Anja Bredal.

Hun er forsker ved NOVA og jobber særlig med etniske minoriteter, familie, kjønn og generasjon.

Kan isolere innvandringsgrupper

Innvendingene Taraku reiser blir belyst i SSB-rapporten. Den opplyser at ekteskap som inngås internt i landkulturer vil kunne føre til sosial isolasjon, og at prosessen der disse gruppene blir en del av samfunnet, bremses.

På den andre siden skriver SSB-forskerne at en «økende grad av giftermål på tvers av grupper kan derfor både tolkes som et tegn på tiltagende integrering og som en årsak til økende integrering.»

I et flerkulturelt samfunn vil vi på sikt tjene på ikke å ha faste grupper som isolerer seg. Foreløpig er grupperingene ganske lukkede fordi det er forskjellige kulturer, faste rammer og mindre frihet til å gifte seg med andre. Jeg håper dette endrer seg, sier Taraku.

Dramatisk endring på få år

Rapporten viser at nå er det nesten like uvanlig å være gift i begynnelsen av 20-årene for de med foreldre fra Pakistan, som den øvrige befolkningen.

Mens 25 prosent av norskfødte med innvandrerforeldre fra Pakistan i alderen 21-23 år var gift i år 2000, gjaldt det fem prosent ved inngangen til 2019.

Ekteskapsinnvandring er at norskfødte barn av innvandrere gifter seg med en person i familiens opprinnelsesland. Blant norskpakistanere skjer dette i mindre grad enn for 20 år siden.

SSB-forskerne forsøker seg på en forklaring på nettopp dette: «De som ville gifte seg i 1998 og kun hadde som kriterium at partneren skulle være over 18 år, ha bakgrunn fra Pakistan, og av motsatt kjønn, hadde ikke mange norskfødte med innvandrerforeldre å velge mellom. Nå er det innenlandske «ekteskapsmarkedet» for unge med innvandringsbakgrunn fra Pakistan langt større...»

– Unge mer opptatt av at partneren deler religion

Bredal tror minoritetsungdom i dag prioriterer religion framfor landbakgrunn i valg av partner.

– For mange, tenker jeg det handler om å finne noen som er lik dem. Da handler det om en som er oppvokst i et flerkulturellt ungdomsmiljø. Der foreldrene vil finne partnere med samme landbakgrunn, er en del unge mer opptatt av at partneren deler den samme religionen, forklarer Bredal.

LES MER:

* Tro styrer partnervalg.

* Nordmenn mer positive til å få en innvandrer i familien.

---

Ekteskapsmønstre

  • Statistisk sentralbyrå har publisert en rapporten Familieinnvandring og ekteskapsmønster 1990-2018.
  • Rapporten er utarbeidet av Christian Sørlien Molstad og Alice Steinkellner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter