Nyheter

Mener helbredelse kommuniserer mindreverdighet

En sunn teologi bør fokusere på at det går an å leve et fullverdig liv i alle slags kropper, og ikke nødvendigvis på helbredelse, mener VID-professor Anna Rebecca Solevåg.

Solevågs kronikk «For kort for Jesus?», skrevet sammen med kollega Øyvind Hadland ved VID vitenskapelige høgskole, har skapt enormt engasjement de siste dagene.

Solevåg forteller om bakgrunnen.

– Når man sier at kortvokste helbredes, for eksempel, sier man samtidig at kortvokste ikke er gode nok for det kristne fellesskapet, sier professoren i Det nye testamentet ved VID.

LES OGSÅ: Hevdet å ha fått «en dverg til å vokse ut» – forskere reagerer kraftig

Uklare definisjoner

Det er den argentinske pastoren Claudio Freidzon som står sentralt i kontroversene. Freidzon var ett av trekkplasterne til sommerstevnet Himmel og Hav i Arendal, arrangert av Pernille og Jørn Strand gjennom stiftelsen Evangeliet.

Pernille Strands uttalelser om Freidzons påståtte helbredelse av overvekt og kortvoksthet, er del av en større tendens, mener Solevåg.

– Jeg har inntrykk av at deler av Kristen-Norge har et fokus på helbredelse som innebærer en del problematiske sider som man ikke har tenkt ordentlig igjennom. Det er fint å be for syke, men ofte er det litt uklart hva definisjonen av syk er. Er det sånn at alle som ser litt annerledes ut er syke og trenger å bli helbredet? spør VID-professoren.

Hun mener en sunn teologi bør fokusere på at det går an å leve et fullverdig liv i alle slags kropper. Hun understreker at grunnen til at det ikke alltid er slik ofte skyldes tankeløshet, og ikke at noen ønsker å mobbe kortvokste.

LES MER: Jørgen Foss ut mot helbredelse av kortvokste og overvektige: – Kristne har tatt på magen min og bedt

– Et paradoks

– Jeg har hørt forkynnelse som sier at mennesker med en psykisk utviklingshemming, for eksempel Downs syndrom, skal bli helbredet når de kommer til himmelen. Hva tenker du om en slik forkynnelse?

– Jeg synes det er et paradoks at kristne som kjemper for at mennesker med Downs ikke skal bli utryddet samtidig kan si at de skal helbredes i himmelen. Hvis man har et menneskesyn som inkluderer mennesker med Downs i Guds gode skapning, hvorfor skal de da helbredes i himmelen? svarer Solevåg.

Hun mener kristne bør strebe for å romme et «så stort menneskelig mangfold som mulig».

– Alle mennesker har utfordringer i livet. Jeg tror på en Gud som ikke tar bort utfordringene, men som rommer dem.

LES MER: Den ene mirakelpredikanten etterforskes. Den andre ikke

Problem

Medforfatter Øyvind Hadland sier til Vårt Land at han mener det er et problem med helbredelsespraksis, og kanskje enda mer med helbredelsesretorikk, i deler av Kristen-Norge.

Han nevner sommerstevnet «Heaven partner Mountain Camp» i Froland som et annet eksempel. På hjemmesidene til stevnet blir det sagt at forkynner Emmanuel Soni ble helbredet fra Downs syndrom da han var 17 år.

– Det er et problem at karismatiske forkynnere, som jeg antar er mer moderate, samarbeider med dem som fronter slike syn. På denne måten gir de de ekstreme legitimitet.

Hadland peker på at flere av disse forkynnerne opererer på egenhånd, uten bånd til kirkesamfunn.

– Derfor mener jeg at den største aktøren i det pentekostale kirkelandskapet, Pinsebevegelsen, må og bør være tydelig når egne medlemmer står for graverende praksis eller retorikk, sier han.

LES HELE KRONIKKEN TIL SOLEVÅG OG HADLAND: For kort for Jesus?

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter