Klima

Mener Erna bevisst valgte usynlig minister

– Det er åpenbart at statsministeren ikke vil ha en klima- og miljøminister som har en dominerende plass i regjeringen, sier Rasmus Hansson om statsrådbyttet.

Miljøpartiet De Grønnes enmannsdelegasjon på Stortinget tror ikke det er tilfeldig at både avtroppende og påtroppende klimaminister har vært av typen som har vært relativt ukjente blant folket.

– Det er åpenbart at statsministeren ikke vil ha en klima- og miljøminister som har en dominerende plass i regjeringen, sier Rasmus Hansson om statsrådsskiftet.

Både avtroppende minister Tine Sundtoft og den påtroppende, Vidar Helgesen, som hittil har vært statsråd med ansvar for EØS-saker og forholdet til EU, har blitt omtalt blant de mest usynlige ministrene i statsminister Erna Solbergs regjering.

LES MER: Her er de nye statsrådene

Ville ikke velge Nikolai Astrup

Hansson tror likevel at Norges nye klimasjef har solid kompetanse:

– Han er en moderne og faglig rettet Høyre-mann med god kjennskap til internasjonalt arbeid som er viktig i klimasammenheng. Når hun ikke ville velge den mest opplagte kandidaten som er Nikolai Astrup, er Vidar Helgesen et greit valg blant det mannskapet hun har.

Tidligere miljø- og utviklingsminister under den rødgrønne regjeringen, Erik Solheim, kaller Helgesen «et veldig godt valg».

– Han er i motsetning til hva media skriver et veldig sterkt kort for regjeringen. Han er kunnskapsrik, god til å finne løsninger og vil kaste seg ut i dette med stor kraft. Det er jo ikke slik politikk blir utformet at man oppnår mer jo mer man er i media, sier Solheim.

LES OGSÅ: Den største jobben starter etter Paris

Selv jobbet han med Helgesen blant annet med å bidra til fredsprosessen på Sri Lanka, da Helgesen var statssekretær i Utenriksdepartementet.

Den internasjonale erfaringen er gull verdt som klimaminister, mener Solheim:

– Veldig mye av klimakampen er internasjonal. Et par av hans gode sider er at han har et stort internasjonalt nettverk, både fra sin tid i International Institute for Democracy and Electoral Assistance, fredsprosessen på Sri Lanka og som europaminister har han blitt kjent med mange europeiske ministere.

LES OGSÅ: Kirken med utfordringer til ny statsråd

Å sette seg inn i miljø og klima blir største utfordring

Helgesen har ikke noen spesifikk erfaring med klima- og miljøarbeid, annet enn at han har jobbet med energipolitikk og innsalg av norsk gass til EU i jobben som Europaminister.

På spørsmål fra Vårt Land om hvilken erfaring som blir hans viktigste ballast i den nye jobben, trekker han frem tida som stabssjef på Statsministerens kontor.

– Når man overtar en ny rolle, er det å sette seg inni fagfeltet som blir den største utfordringen. Det jeg nok har med meg er perspektivet fra statsministerens kontor, og den koordineringen som statsministerens kontor står for. Det er viktig i denne jobben fordi det er så mange departementer som har ansvar for klimapolitikken, svarer Helgesen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima