Kirke

Mener biskopene innskrenker demokratisk innflytelse

Både Åpen folkekirke og Nominasjonskomiteens liste skulle ønske biskopene hadde nominert mer enn én kandidat til preses.

– Jeg ville i utgangspunktet hatt en ordning hvor bispemøtet måtte nominere flere kandidater, men når nå biskopene har samlet seg om Olav Fykse Tveit tror jeg det er et godt valg, sier leder i Åpen folkekirke, Gard Realf Sandaker-Nielsen.

Bispemøtet kunngjorde torsdag ettermiddag at de kun nominerer én kandidat til preses, altså leder av biskopene i Den norske kirke. Bispemøtet har etter regelverket mulighet til å nominere inntil tre personer.

Dette innebærer at Bispemøtet i praksis har valgt ny preses, ettersom han er den eneste kandidaten Kirkerådet kan velge på sitt møte 30.-31. januar.

Kirkerådet har likevel muligheten til å sende saken tilbake til Bispemøtet, hvis Fykse Tveit ikke får over halvparten av stemmene.

LES MER: Olav Fykse Tveit nominert til preses

– En berikelse for Den norske kirke

Sandaker-Nielsen mener Olav Fykse Tveit er en god preseskandidat.

– Han har vært en av verdens mest sentrale kirkeledere i mange år. Jeg tror det kan være en berikelse for Den norske kirke å få ham som preses.

– Mener du denne prosessen er tilstrekkelig demokratisk, eller kan det bli aktuelt for Kirkemøtet å endre regelverket til neste gang?

– Som sagt ønsker jeg i utgangspunktet at Bispemøtet skal nominere flere kandidater, eventuelt at en andel av Kirkemøtet skal kunne etternominere en kandidat. Dette er spørsmål som det er naturlig at kommer opp når vi skal jobbe med kirkeordningen, forholdet mellom de ulike organene og valgregler framover.

VÅRT LAND MENER: Den norske kirke har behov for et tydelig og samlende teologisk lederskap

Mister innflytelse

Erling Birkedal er medlem av styringsgruppen til Nominasjonskomiteens liste, den nest største kirkepolitiske grupperingen på Kirkemøtet.

Også han skulle gjerne sett at Bispemøtet hadde nominert flere kandidater.

– I realiteten er valget tatt nå. Jeg vil ikke kalle dette et overtramp på noen måte, for Bispemøtet har hjemmel for dette. Men ideelt sett ville jeg argumentert for at det normalt burde være flere kandidater, slik at Kirkerådet har et handlingsrom.

Birkedal mener likevel Bispemøtet kan ha gode grunner til kun å nominere én kandidat.

– De demokratisk valgte organene mister innflytelse nå. Men det kan hende at biskopene mener det er viktigere å få en samlende preses, som kan være samlende både for bispekollegiet og for hele folkekirken.

STORT INTERVJU MED FYKSE TVEIT: I ni år har Olav Fykse Tveit vært verdens fremste kirkeleder, nest etter paven. Nå har generalsekretæren i Kirkenes Verdensråd kommet hjem til jul – med både uro og håp i kroppen

Må respektere

Magne Hersvik er én av ni nyvalgte kirkemøtedelegater for konservative Bønnelista. Han sier at Fykse Tveit ikke er noen drømmekandidat for dem.

– Men jeg kjenner Olav godt fra studietida. Vi evangeliserte sammen i Kringsjå studentby, så jeg synes det er hyggelig.

– Hva synes du om at Bispemøtet bare nominerer én kandidat?

– Det er litt overraskende, men Kirkerådet er jo ikke tvunget til å godta kandidaten likevel. Men jeg mener man må respektere det Bispemøtet har lagt opp til, sier Hersvik.

LES MER: Her er det nye Kirkemøtet

Som forventet

Hvis Olav Fykse Tveit blir preses, vil han også være øverste arbeidsgiver for prester i Den norske kirke.

Martin Enstad er leder i Presteforeningen, den største fagforeningen blant prestene.

Han er ikke særlig overrasket over at Bispemøtet bare har nominert én kandidat, og at denne kandidaten er Fykse Tveit.

– Dette har vært et sannsynlig utfall siden reglementet ble vedtatt på Kirkemøtet. Det var lite sannsynlig at biskopene ville stille mot hverandre, sier Enstad.

Han sier at han ikke kjenner Fykse Tveit godt, men at han har en unik kirkeledererfaring.

– Nå er det viktig at han bruker tid på å sette seg inn i norsk kirkeliv og arbeidsforhold, sier Enstad.

LES MER:

---

Nominasjon av preses

  • Bispemøtet kunngjorde torsdag ettermiddag at de kun nominerer én kandidat til preses, altså leder av biskopene i Den norske kirke.
  • Bispemøtet har etter regelverket mulighet til å nominere inntil tre personer.
  • Dette innebærer at Bispemøtet i praksis har valgt ny preses, ettersom han er den eneste kandidaten Kirkerådet kan velge på sitt møte 30.-31. januar.
  • Kirkerådet har likevel muligheten til å sende saken tilbake til Bispemøtet, hvis Fykse Tveit ikke får over halvparten av stemmene.
  • Dette er første gang biskopene har hatt anledning til å nominere preses utenfor sine egne rekker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke