Nyheter

Meldte seg ut etter bispeutnevnelse

Kirkerådsmedlem Gunnar Winther var uenig i at Åpen folkekirke pekte på en annen bispekandidat enn den som fikk størst lokal oppslutning.

– Jeg anerkjenner Åpen folkekirkes (ÅF) rett til å gjøre det de gjorde i bispeutnevnelsen i Stavanger. Hvis jeg hadde vært partileder i ÅF, hadde jeg kanskje gjort det samme. Men jeg er saklig uenig. Derfor meldte jeg meg ut av ÅF, sier Gunnar Winther.

SLIK SVARER ÅF: – Leit at Winther har meldt seg ut

‘Ingen felles strategi’

Winther var med på å stifte ÅF i 2014. Men etter bispeutnevnelsen i Stavanger i år meldte han seg ut av organisasjonen.

– Jeg var uenig i måten ÅF håndterte bispetilsettingen i Stavanger på. Siden jeg sitter i Kirkerådet, vil jeg ikke si noe om hva som skjedde i disse møtene. Men jeg er uenig i at ÅF fra lokalt og sentralt hold gikk ut og pekte på én kandidat i forkant av tilsettingen, til tross for at det lokale votumet lå tydelig hos en annen kandidat.

Winther viser til at leder i ÅF, Gard Realf Sandaker-Nielsen, gikk ut og pekte på Ådnøy i forkant av tilsettelsen.

– Mener du at ÅF la press på sine delegater i Kirkerådet?

– Det kan kanskje oppfattes som press, men medlemmene i Kirkerådet tar selvstendige beslutninger. Det ble samtalt litt på forhånd, men ikke lagt noen noen felles strategi i lukkede gruppemøter for ÅF.

LES MER: Reportasje: Konservative på Kirkemøtet føler seg overkjørt i kirken

Uenig

Winther mener Kirkerådet i bispetilsettingssaker først skal se på den rådgivende avstemmingen, og deretter se om det er særskilte forhold ved de ulike kandidatene som gjør at rangeringen bør endres.

– Her føler jeg at det gikk i motsatt rekkefølge. Jeg oppfatter at mange Kirkerådsmedlemmer mener at de tre kandidatene som blir stemt videre etter den rådgivende avstemningen stiller likt når saken kommer til Kirkerådet, men det er jeg uenig i.

Winther vil ikke si hvilken bispekandidat han stemte på.

– Men ut i fra det jeg sier her kan man vel legge sammen to og to.

LES MER: Bispeutnevnelsen handlet om mer enn bare likekjønnet vigsel

Vil vise seg

Noen mener at det kan være ekstra viktig å ha en liberal biskop i akkurat Stavanger, som er kjent som et konservativt bispedømme. Hva tenker du om et slikt standpunkt?

– Mitt motspørsmål blir da hvor man egentlig mener det burde utnevnes konservative biskoper, svarer Winther.

Winther sier ÅFs lokallag i Stavanger framstår som et av de sterkeste og mest vitale innenfor organisasjonen.

– Det er mulig at ÅF ved åpne for Helge S. Gaard som biskop kunne skremt vekk en del kjernevelgere. På en annen side kan det også skje at de støter fra seg andre potensielle velgergrupper gjennom utnevnelsen av Anne-Lise Ådnøy. Det vil valget til høsten vise.

LES MER: Kirkerådsleder etter kontroversiell utnevnelse: Vi hadde fått kritikk uansett

Burde fortsette

Onsdag fortalte Vårt Land at Rolf Reikvam, som er Åpen folkekirke-medlem og kirkemøte-delegat, mener Åpen folkekirke bør legges ned.

– Jeg opplever at ÅF er i ferd med å utspille sin rolle. Det skyldes rett og slett at vi ikke har noen saker med et felles standpunkt eller et felles prosjekt som vi er opptatt av, uttalte Reikvam i Vårt Land tirsdag.

Selv om Winther har meldt seg ut, er han helt uenig med Reikvam i at ÅF bør legges ned.

– Det norske kirkedemokratiet vil fungere best med flere selvstendige lister. Når Rolf Reikvam er saklig uenig med ÅF, burde han melde seg ut i stedet for å kreve at hele organisasjonen legges ned. Og selv om ÅF er enige med resten av Kirkemøtet i mange spørsmål, har organisasjonen en klar eksistensberettigelse. Kommunevalgprogram er også til forveksling like, og mange avstemminger er enstemmige også i kommunestyrene. Likevel er det få som foreslår at lokaldemokratiet skal avvikles, sier Winther.

LES OGSÅ: Skuffet etter bispeutnevnelse

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter