Nyheter

Meldte seg ut av kirken – kan bli ny biskop

Marta Botne opplevde at troen forsvant. Hun sluttet som prest og meldte seg ut av kirken. Men så opplevde hun for andre gang i livet at Gud kom til henne.

Når Marta Botne stiller som kandidat til å bli biskop i Stavanger, tror hun en opplevelse fra barneårene har noe med saken å gjøre.

– Denne hendelsen er et hellig øyeblikk i livet mitt, og jeg oppfatter den som et Guds kall, sier hun.

Botne vokste opp på en gård et stykke utenfor Sandefjord, og ble KFUK-speider da hun var sju. 11 år gammel opplevde hun noe under et speiderarrangement som hun mener var en erfaring av Guds nærvær. Det ville 11-åringen ha mer av. Hjemme gikk hun i bokhyllen til freldrene og fant Bibelen. Moren så det og sørget for at hun fikk sin egen bibel.

LES OGSÅ: To kvinner og tre menn nominert

Ut og tilbake

– Du har fortalt at livet en periode ble så tøft at troen ble borte. Hva har det gjort med deg?

– Jeg var i en situasjon hvor jeg var utladet, både fysisk, mentalt og åndelig. Å gå gjennom en sånn periode og se at det går an å lade batteriene og finne en ny, fast grunn under føttene, er en verdifull livserfaring.

– Var det skremmende at det gikk ut over det du trodde på?

– Ja, på én måte, når det du har bygd livet ditt på, blir borte. Samtidig trengte jeg å ta et skritt til side. Jeg tok konsekvensen av det, sluttet som prest, og meldte meg ut av kirken. Dette varte i flere år. Det som gjorde at jeg vendte tilbake, var igjen en erfaring av Guds nærvær og uendelige nåde og kjærlighet.

LES OGSÅ: Botne avviser at læstadianernes tro har bidratt til overgrep i Tysfjord

Stengt dør

Botne mener det lignet på opplevelsen da hun var 11.

– Jeg kunne ikke definere min tro som kristen. Da erfarte jeg at Jesus kom så nær og en bønn ble lagt i hjertet mitt, det var den gamle Jesusbønnen: «Herre Jesus Kristus, Guds Sønn, forbarm deg over meg, en synder!». Det kan høres ut som føleri, men er mye dypere og mer grunnleggende. Det er et solid fundament i Guds ord og kirkens bekjennelse på dette. Og det handler ikke om meg, men hvem Gud er og at Jesus går inn bak stengte dører. Vi er så opptatt av hva vi skal gjøre, men det er sterkt å se hva Gud kan gjøre når vi ikke ser noen utvei.

– Hvorfor måtte Gud bli menneske?

– Det hører til de mysteriene vi egentlig ikke har svar på. Det overgår vår tanke. Det handler om at Gud ville gå helt inn i våre kår. Jesus ble født for å gå inn i lidelsen, døden og oppstandelsen, og har samtidig vært der fra evighet av.

LES OGSÅ: 53 kandidater foreslått som Ivar Brauts etterfølger

Definisjonsmakten

– Hvilke spørsmål er for deg teologisk utfordrende?

– Det er ingen sider ved bekjennelsen jeg synes har vært spesielt vanskelige, for i tro handler det om at Gud har definisjonsmakten. Men spørsmål knyttet til lidelse er det vanskeligste og vondeste. I det siste har vi hørt fredsprisvinnerne fortelle om den ondskapen mennesker kan utøve mot hverandre. Da tenker jeg ikke først og fremst at anklagen retter seg mot Gud, men mot mennesket. Dette er spørsmål som vi egentlig aldri kommer helt til bunns i.

– Hvilken rolle spiller liturgien for deg?

– Jeg er glad i liturgien. Den gir oss en mulighet til å hvile i bønner og handlinger som er dypt meningsfulle.

– Hvilken kristen tenker har betydd mye for deg?

– De senere årene har jeg lest en del ortodoks teologi, og opplevd at det har gitt mening og fordypelse.

Kajakk uten stress

– Hva gjør du når du skal slappe av?

– Jeg er glad i friluftsliv, men å bake brød er også en god måte å slappe av på. Det ultimate er å padle kajakk. Når jeg kan sette meg i kajakken, er alt som heter stress borte. Jeg løper litt. Å være sammen med familie og barnebarn er også en fin måte å ha oppmerksomheten et helt annet sted enn i jobben.

– Hva synes familien din om at du eventuelt blir biskop?

– Nå er jo jeg pendler i utgangspunktet, og det er mye kortere fra Eidsvoll til Stavanger enn til Narvik. Jeg har bodd flere steder i landet og det er klart at man må forholde seg til der tjenesten utøves.

– Hva er de to viktigste utfordringene for Den norske kirke nå?

– Mye er i bevegelse med ny rammelov og kirkeordning. Det aller viktigste er å holde fokus på det som er kirkens oppgave til alle tider: å forkynne evangeliet til tro og forvalte sakramentene, slik at folk kan komme til tro og få næring i sin tro.

Videreføre

– Spørsmålet om ekteskapssyn og vigsel av likekjønnede er én sak som har skapt uro og splittelse over noen år. Det blir snakket om konservative og liberale fløyer. Hvordan ser du på dette?

– Dette er et spørsmål som har fått noen nye svar på ganske kort tid hvis vi ser på samfunnet samlet sett. En større åpenhet om homofiles situasjon har vært kjempeviktig. Seksualitet og samliv er veldig sårbare sider ved menneskelivet. Vi må fortsette å snakke om hva utfordringene for samliv er, og fastholde at man skal veilede og forkynne etter to syn. Ingen skal føle at de blir skjøvet ut av tjeneste eller ut av kirken, på bakgrunn av sitt syn.

– Hva særpreger bispedømmet Stavanger?

– Stavanger er et bispedømme er som har vært det kanskje fremste innen misjon og våken, kristen tro i veldig lang tid. Jeg tenker at det er kjempeviktig å bære videre. Og så er det store kontraster i natur og næringsveier, storbyer, hav og øde heier, og det er store forskjeller på rik og fattig, faktisk. Dette byr på utfordringer for kirken.

HVEM BLIR NY BISKOP I STAVANGER?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter