Nyheter

Melder seg inn i kirken for å få stemme

Flere hundre har meldt seg inn i Den norske kirke den siste måneden. Men ikke-medlemmer som kommer til valglokalet mandag og vil ha stemmerett, er for sent ute.

Kirkerådets valggeneral, Anders Backer-Grøndahl Eide, tror valgdeltakelsen øker fra kirkevalget for fire år siden.

– Jeg våger meg ikke på «en Jagland». Jeg vil ikke spå valgdeltakelsen, men ut ifra den store forhåndsinteressen er det vel grunn til å regne med at en god del flere enn sist går til kirkevalgurnene søndag og mandag, sier han til Vårt Land.

I en undersøkelse Norstat gjennomførte for Vårt Land for fire uker siden, sa hele 37 prosent av de spurte folkekirkemedlemmene at de hadde tenkt å stemme i år. I 2011 viste en spørreundersøkelse før valget at 24 prosent hadde planer om å avgi stemme i kirkevalget. Da endte valgdeltakelsen på 13,5 prosent.

Mange innmeldinger

Gunnar Westermoen i Kirkerådets kommunikasjonsavdeling opplyser at Den norske kirke hittil i år har mottatt 1.544 innmeldinger. Tilsvarende tall for hele 2014 var 1.047. Den siste måneden har om lag 500 meldt seg inn i folkekirken.

Flere kirkeverger rundt i landet har denne uka fortalt Vårt Land at de har fått besøk av folk som vil melde seg inn – for å få stemmerett ved kirkevalget.

– De som melder seg inn nå, føres inn i det kirkelige manntallet og får anledning til å avgi stemme ved valget, sa kirkeverge Svein Inge Thorstvedt i Stavanger.

– Kan man møte opp i valglokalet søndag eller mandag, melde seg inn og stemme?

– Det vil ikke bli tilbud om innmelding i valglokalet. For å bli medlem må man gå til kirkekontoret og melde seg inn. Man bør da be om innmeldingsattest eller attest på medlemsstatus. Denne bør man ta med til valglokalet som dokumentasjon på rett til å avgi stemme. Det er også et krav om å være døpt for å kunne være kirkemedlem, svarer Anders Backer-Grøndahl Eide.

SE VIDEO: Her er alt du trenger å vite om kirkevalget

– Mange krevende utfordringer

Han har som Kirkerådets prosjektleder stått i bresjen for forberedelsene til et valg der ikke mindre enn 15.000 kandidater stiller som kandidater til menighetsråd og bispedømmeråd.

– Utfordringen har vært utrolig spennende, men også svært krevende, sier Backer-Grøndahl Eide.

– Hva har vært mest krevende i forberedelsene til kirkevalget?

– Det er et enormt stort spenn i utfordringer; fra de store, prinsipielle spørsmålene om kirkedemokrati til de helt små detaljene om praktisk gjennomføring av kirkevalget med mange tusen frivillige valgmedarbeidere. Det har vært veldig mye å tenke gjennom.

Valgprosjektlederen peker på det utfordrende i at hovedlinjene i valgordningen ble vedtatt av Kirkemøtet på et tidspunkt da det var uklart om det ville være grupperinger som ville stilte egne lister ved bispedømmerådsvalget.

– Nominasjonsordningen fra forrige valg ble derfor videreført som utgangspunkt for nominasjonsprosessen. At det i de fleste bispedømmer har kommet en liste i tillegg, Åpen folkekirke, basert på en politisk plattform og et valgprogram, har reist noen nye problemstillinger for oss som tilrettelegger for valget.

– Er det vanskelig å stemme ved kirkevalget?

– Nei, det er mye enklere nå enn ved forrige kirkevalg. På samme måte som ved kommunestyre- og fylkestingsvalget kan man gi tilleggsstemmer og flytte over folk fra andre lister. Man kan ikke stryke kandidater på den listen man velger. Men fordi det er færre kandidater enn ved andre listevalg kan endringene av listene få større konsekvenser for personsammensetningen.

LES MER: Derfor bør kristne stemme

Må ikke forkaste mange stemmer

– Regner dere med at like mange stemmer blir forkastet i år som for fire år siden?

– Nei, det er ingen grunn til å regne med at det skal bli mange forkastede stemmer denne gang. Ved kirkevalget i 2011 ble det brukt en ukjent valgordning som krevde at folk gjorde sine egne prioriteringer av kandidater. Hvis man ikke gjorde det, ble stemmen forkastet. Denne gangen har nominasjonskomiteene prioritert kandidater, så den tidligere feilkilden er ikke lenger aktuell, svarer Anders Backer-Grøndahl Eide.

LES KOMMENTAR: De konservative har tapt kirkevalget

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig i Kirkerådet mener de har gjort sitt ytterste for å opplyse velgerne og håper folk har fått det med seg:

– Det er informert veldig tydelig fra vår side om hvordan stemmegivningen foregår. Det er sendt ut informasjon med valgkortene og på våre nettsider. Vi vet ikke hvor mange som vil stemme for første gang, men aktiviteten på sosiale medier og engasjementet tyder på at det er stor interesse og at deltakelsen vil øke, sier hun til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter