Politikk

Medlemsvekst i sør: – Vi har fått en partileder fra Sørlandet vi er stolte av

I Rogaland og Agder har KrF opplevd medlemsvekst siden nyttår. Fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Agder peker på retningsvalget, regjeringserklæringen og valget av Kjell Ingolf Ropstad som årsaker.

Medlemstallet i KrF har netto gått ned med rundt 500 siden nyttår – men tallet er i ferd med å stabilisere seg, og flere steder i landet opplever partiet vekst og ny motivasjon.

På Sørlandet og sørvestlandet har partiet hatt medlemsvekst siden januar. I Rogaland går de ni medlemmer i pluss.

Fylket hadde per midten av forrige uke også mistet ett medlem siden Sylvi Listhaug trådte inn igjen i regjering.

Medlemsvinneren

Agder er fylket som virkelig har opplevd vekst. De har fått 141 nye medlemmer inn i KrF siden nyttår. På samme tid har 89 gått aktivt ut, men partiet sitter igjen med rundt femti medlemmer i pluss.

– Det har nok litt sammenheng med regjeringsvalget og retningsvalget som er tatt. Så virker det som flere syns det var bra med avklaringa som kom og nå har meldt seg inn, sier fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Agder om medlemstallene.

LES OGSÅ: KrF vokser i «røde» Troms og Finnmark

Han peker også på en annen grunn til at akkurat Agder har blitt medlemsvinneren i partiet:

– Vi har fått en partileder vi er veldig stolt av, som er fra Sørlandet. Det tror jeg også er en forklaring på noe av engasjementet og medlemsveksten. Det har positiv innvirkning, folk vil være med og jobbe for KrF, sier han.

Listhaug-effekt?

Fylket har også et høyt antall såkalt aktive utmeldinger. Det skyldes primært politiske årsaker, tror Kvinlaug. Innen onsdag forrige uke hadde 12 personer meldt seg ut etter Listhaug-annonseringa fredagen før – syv av dem oppga politiske årsaker. Listhaugs inntreden i regjering har fått blandet mottagelse i fylket, ifølge Kvinlaug.

– Jeg vet det er blanda mottakelse av henne, både på såkalt rød og blå side i partiet. Vi forventer at hun har tatt lærdom og at det skal være et konstruktivt samarbeid videre i regjering. Vi ønsker ingen reprise av det som skjedde sist, sier Kvinlaug – med adresse til at Listhaug måtte gå etter å blant annet ha påstått på Facebook at «Ap setter terroristers rettigheter foran rikets sikkerhet» . I KrF gikk det heller ikke upåaktet hen at Listhaug fornærmet daværende KrF-leder Knut Arild Hareide ved å si at han «slikket imamer oppetter ryggen».

LES OGSÅ: 46 utmeldinger i KrF etter at Listhaug ble statsråd

Kvinlaug legger for egen maskin til at ordførerne i Norge gjennom organisasjonen KS har inngått et valgløfte om å være forbilder og rollemodeller i den politiske samtalen. Det burde også nasjonale politikere følge opp, mener han.

– Politikere er rollemodeller og må kjøre en saklig og god tone på debatter, så vi ikke får en uønska retorikk som bare bygger ned. Vi skal bygge opp og ha respekt for hverandre. Det gjelder alle som har fått politisk tillit.

Velgerpotensiale

Kvinlaug og KrF i Agder er nå mest opptatt av det lokale valget, og selv om nasjonale saker og regjeringssamarbeid nok kan bli viktig for en del velgere håper han de husker på at høstens valg er et lokalvalg.

– Det er klart at mange vektlegger de lokale kandidatene som har tillit i lokalsamfunnene sine. Det er forskjell på lokalvalg og stortingsvalg. Vi har for eksempel forskjellige konstellasjoner lokalt enn vi har nasjonalt. Lokalt finner man egne løsninger. Man har lokale løsninger og lokale tillitsvalgte som kjenner sin kommune best, sier han.

LES OGSÅ: Frp får 7,7 prosent på måling - KrF under sperregrensa igjen

Og Kvinlaug er optimist.

– Vi har virkelig tro på at vi skal få til et godt valg. Vi har mange flotte kandidater og har jobba for å få gode navn. Jeg vet at folk er veldig klare til valgkamp og motivert for et godt valg. Vi har hatt en del lokale målinger som tyder på at vi er på god vei. Men vi har en jobb å gjøre, og det er vi klar over, sier han.

Kvinlaug sier at det ikke nødvendigvis er sammenheng mellom partimedlemskap og hvorvidt man stemmer på KrF.

– Jeg har selv vært i kontakt med medlemmer som sier de ikke kan være med i partiet lenger av politiske årsaker, som skyldes nasjonale ting, men som sier at de lokalt vil stemme for oss. Det er motiverende å høre, selv om det er beklagelig at de ikke vil være med i partiet, så er det fint å se at de vil stemme på de som jobber for KrFs politikk på lokalt plan, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk