Nyheter

Med dialog som våpen mot kirkesplittelse

Norges Kristne Råd vil ha fløyene til bordet for å forstå hverandre. Konservativ leder advarer mot å «smittes av forsoningen».

«Det er i grunnen rart dialogen pågår for fullt mellom kristne og muslimer, men ikke kristne imellom», skrev Vårt Land-redaktør Alf Gjøsund i en kommentar publisert forrige uke. Temaet var ulike syn på likekjønnede ekteskap.

Påstanden får generalsekretær i Norges Kristne Råd (NKR), Knut Refsdal, til å reagere.

– Det pågår masse dialog mellom kristne med ulike synspunkter på dette, sier han og henviser til spørsmålet om likekjønnet vigsel.

Refsdal mener målet med disse samtalene ikke er å komme til en enighet, men å respektere og forstå hverandres synspunkt.

– Vi klarer å skape ærlige og fruktbare samtaler, som også er respektfulle om ulike standpunkt. Men folk er utrolig tydelige på hva de mener, og konfronterer folk med det de mener er gale standpunkt.

– Vanskelig innad i menigheter

Ifølge Refsdal er frontene steile i en rekke saker. Likevel er det en sak der frontene er mer polarisert enn i andre konflikter.

– Spørsmålet om likekjønnet vigsel oppleves definitivt som det viktigste for tiden, sier han.

NKR-generalsekretæren er også tydelig på at dialog mellom kirkesamfunn ikke er det vanskeligste.

– Å føre en konstruktiv og fruktbar dialog om likekjønnet vigsel innad i et kirkesamfunn er nok langt vanskeligere enn interreligiøs dialog. På tvers av religioner blir man fort enige om å være uenige. Det er vanskelig innad i en menighet.

Er villig til å inngå kompromiss

Rektor ved Metodistkirkens Teologiske Seminar, Hilde 
Marie Øgreid Movafagh, forteller om voldsomt steile fronter i eget kirkesamfunn. Da en lesbisk kvinne ble valgt som biskop i California, gikk det nesten mot kirkesplittelse.

– Vårt juridiske råd konkluderte med at det er i strid med kirkeordningen, sier hun.

En dialoggruppe, bestående av den globale metodistkirkens biskoper, ble nedsatt for å finne en løsning på det potensielt splittende spørsmålet.

Kan dialog løse splittelsen?

– Ja. Skal man komme noen vei, trenger man en solid sentrumsgruppe som tåler andre meninger enn sine egne, og som ønsker å finne en løsning for alle. Mitt håp er at dialoggruppen skal klare dette.

Er du villig til å inngå kompromiss i saken om likekjønnet vigsel?

– Ja, så får man heller godta at det tar litt tid.

– Tilpasning er det verste

Rolf Kjøde er leder for kurs og oppdrag ved NLA Høgskolen. Han er også en markant motstander av likekjønnet vigsel og var en av initiativtakerne til Frimodig Kirke.

– Jeg tror ikke dialog kan løse store lærespørsmål, ei heller 
dette. For meg er det helt uaktuelt å inngå et kompromiss som bryter så fundamentalt med Guds ord, sier Kjøde.

Han mener også de som står for et «klassisk og bibeltro» ståsted må finne sammen, og ikke «smittes av denne forsoningen» han mener noen skaper i Den norske kirke.

– Alle kirker sliter med at noen beveger seg i gal retning, og da trenger man ledere som aktivt veileder i tråd med Guds ord. Kompromisstankegangen splitter kirken globalt. Lederskap i dag handler om å hindre den tilpasningen, sier han.

– Jeg vet der er mange som mener det samme som meg. Tilpasning er det verste som kan skje.

Metodist-dialog til etterfølgelse

Refsdal i NKR har selv en sentral rolle i dialog både mellom og innad i kristne kirkesamfunn.

– Jeg var ganske sentral i de samtalene metodistkirken hadde i 2007. Da kom vi frem til en avtale der man redegjør for tre ulike syn på spørsmålet om
likekjønnet vigsel. Man slo også fast at hver enkelt kunne flagge sine egne syn og jobbe for dem, sier han.

Var det en suksesshistorie?

– Ja, jeg mener det, og jeg tror flere kirkesamfunn har hentet inspirasjon fra disse samtalene siden.

Terje Aadne er generalsekretær i Det norske Baptistsamfunn, og sier de selv hadde dialogsamtaler i 2016 og 2017 angående
homofilt samliv.

– Dette ble gjort etter modell fra blant annet metodistkirken. Med disse dialogsamtalene har vi forsøkt å forstå hverandres synspunkt, men ikke komme med noen uttalelse. Dette har vi også øvd på i Norges Kristne Råd, sier han.

- Nordmenn tar ikke debatten

Nå utvikler Norges kristne råd en veileder for å styrke dialogen internt blant kristne. Den vil bli tilbudt både trossamfunn, enkeltmenigheter og lokale økumeniske fora. Generalsekretær Knut Refsdal mener man ikke nødvendigvis fører dialog for å bli enige, men for å forstå hverandre.

– Til tross for dyp uenighet i saker som oppleves viktige, hjelper det oss til å bli oppmerksomme på at vi har mye til felles i vår kristne tro.

Hilde Marie Øgreid Movafagh på sin side tror dialog lykkes med å få frem de ulike synspunktene, og belyse disse, men at vi i Norge er litt redde for å møte de vanskelige spørsmålene på en ordentlig måte.

– Nordmenn er ganske avventende og motvillige til å komme frem til løsninger som alle kan leve med. Vi tar ikke debatten, og det savner både liberale og konservative i norske kirkesamfunn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter