Nyheter

MDG slo på tråden til KrFs landsmøte

Vil legge fram felles forslag for Stortinget om å utvikle mål for livskvalitet.

Klokken ti fredag kveld, under landsmøtene til KrF og Miljøpartiet De Grønne, var det duket for videosamtale mellom Hilde Opoku og Dagrun Eriksen.

– Stavanger-gjengen i KrF hilser, sa nestleder Eriksen fra landsmøtet i Trondheim.

Brutto levestandard

Og de to partitoppene hadde en liten overraskelse på lur:

KrF og MDG vil legge frem et felles representantforslag på Stortinget om å utvikle mål for livskvalitet og økologisk bærekraft som et supplement til brutto nasjonaprodukt (BNP).

Nyheten vakte applaus både i Trondheim og hos MDG i Stavanger.

– Siden 2009 har OECD begynt å jobbe med indikatorer på livskvalitet, da ingen grunn til at Norge ikke kan gjøre det, sier Opoku til Vårt Land.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Endre debatten

Med forslaget vil KrF og MDG tvinge politikerne til å tenke annerledes om målene for samfunnsutviklingen.

KrF la i 2009 fram et om å utvikle et mål for brutto nasjonal livskvalitet. Konklusjonen til den rødgrønne regjeringen var at livskvalitet i liten grad kan påvirkes av politiske beslutninger.

Nå prøver de to altså igjen.

– Dette er symbolikk til å begynne med, sier Opoku.

– Men det er viktig, fordi det tvinger politikerne til å tenke på andre ting enn økonomisk vekst. Slik kan vi skape en bevissthets- og holdningsendring: Det finnes viktigere verdier enn penger.

Slikt er musikk i ørene til Dagrun Eriksen, som i samtalene påpekte at en viss partileder hadde gitt ut en bok med tittelen «Pengene eller livet».

Verdipartier

Godordene satt løst mellom de to, som roste hverandre for godt samarbeid både nasjonalt og lokalt. KrF ga ros for MDGs arbeid for en klimalov.

– Som oss er dere opptatt av viktige spørsmål. Vi vil gratulere KrF med vedtaket om å ta imot 10.000 syriske flyktninger, sa Opoku, til stor applaus fra salen i Stavanger.

MDG har alt vedtatt dette.

Eriksen syntes MDG har vært et friskt pust for de andre litt trauste partiene.

– Dere utfordrer i verdispørsmål. Vi vil ønske dere velkommen som verdiparti i den norske partifloraen.

Opoku sa KrF og MDG deler mange verdier.

– Vi står sammen om dette med immaterielle verdier.

Bærekraft

Del to av det felles forslaget går på nye økologiske bærekraftsmål for Norge.

– Regjeringen har fjernet bærekraftindikatorer som lå inne før. Vi tenker det er fordi de ikke prioriterer det høyt nok, sier Opoku til Vårt Land.

Til høsten kommer FN med sine nye bærekraftmål, som Norge uansett må forholde seg til.

Under sin åpningstale fredag kveld, lanserte Opoku «et omfattende forslag om tiltak for redusert forbruk» som De Grønne vil legge frem for Stortinget i neste uke.

Blant tiltakene er en «konkret målsetting om lavere forbruk», en forbruksredusering til et bærekraftig og rettferdig nivå innen 2030.

Skremmende

Økologisk bærekraft og livskvalitet henger sammen, mener Opoku.

– Den mentale folkehelsa er et speilbilde av samfunnet vi lever i, og utviklingen er skremmende, sa hun under åpningstalen sin fredag.

Der advarte hun mot samfunnet «vekst- og forbruksøkonomien» skaper: Et samfunn preget av individualisme, konkurranse, kroppspress. Opoku er særlig bekymret for hvordan unge rammes av dette.

– Mens inntekt og antallet eiendeler har økt sterkt siden 2001, har lykkenivået vært stabilt. Det er på tide å lære oss selv og våre barn at livet ikke er en konkurranse, sa Opoku.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter