Nyheter

MDG kutter forslag om omskjæringsforbud

Etter opphetet intern debatt trekkes et forslag om aldersgrense på rituell omskjæring av gutter. – Vi ønsker ikke å stå på samme side som Frp, mener Tom Sverre Tomren, som kjempet mot forslaget.

– Jeg har sittet i intens debatt om dette på partiets interne Facebook-gruppe. Dette er en veldig klok beslutning, sier Tom Sverre Tomren, prest og fylkespolitiker for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Hordaland.

Torsdag ettermiddag ble Vårt Land kjent med at forslaget til MDG-landsmøtet om å forby omskjæring ble trukket av forslagsstillerne.

I torsdagens avis skrev Vårt Land om en opphetet omskjæringsstrid i partiet i forkant av neste helgs landsmøte på Lillehammer. Et forslag om 16 års aldersgrense på rituell omskjæring av gutter var blitt anbefalt av et flertall i sentralstyret. Dette ville gjøre livet svært vanskelig for den jødiske minoriteten, som er påbudt å omskjære gutter når de er åtte dager gamle, advarte motstanderne av forslaget.

Tom Sverre Tomren var opprørt og truet med å slutte i partiet:

– Dette kan fremmedgjøre forholdet mitt til Miljøpartiet. Vi kjenner jo vurderingen fra Det Mosaiske Trossamfund om at et slikt regelverk vil gjøre det vanskelig for jøder å gjennomføre en fødsel i Norge, sa Tomren, som trakk paralleller til 1800-tallets jødeparagraf som nektet jøder adgang til riket.

LES OGSÅ: Full omskjæringsstrid i MDG

Trekker forslaget

Nå har forslagsstillerne snakket sammen og kommet til at de vil trekke forslaget og heller fremme det nytt på neste års landsmøte, forteller Kristin Antun fra fylkeslaget i Akershus. Hun fremmet forslaget sammen med politikere med posisjoner i Finmark, Rogaland og Hordaland.

– I programprosessen har vi hatt flere høringsrunder. Dette endringsforslaget kom i den siste runden. Vi ønsker å ta på alvor de signalene vi har fått fra partimedlemmer som ønsker en bredere og grundigere prosess. Vi tror det vil være bra for saken og for partiet, sier hun.

Sist helg vedtok Fremskrittspartiets landsmøte å programfeste forbud mot omskjæring av guttebarn. Det vakte reaksjoner både på Stortinget og i internasjonale medier.

Har dere kjent på trykket? Tom Sverre Tomren truet jo med å slutte i partiet...

– Vi visste forslaget ville vekke sterke reaksjoner, men man blir jo berørt. Samtidig så mener jeg fortsatt at en aldersgrense er riktig og vi vil prøve å fremme et forslag til resolusjon til neste års landsmøte. Før det ønsker vi å legge til rette for en god dialog om saken i partiet, sier Antun.

Vårt Land skrev torsdag at partitoppen Rasmus Hansson hadde snudd i spørsmålet og nå ville stemme mot en aldersgrense.

LES OGSÅ: Frp går inn for forbud mot omskjæring av guttebarn

– Ikke følg Frp

Tom Sverre Tomren sier at han nå blir i MDG.

– Ja. Men et sted går det en linje. Var den blitt krysset, hadde det blitt vanskelig. Dette ville sendt et svært dårlig signal til minoriteter. Vi ønsker ikke å stå på samme side som Frp i denne debatten. Det har vært en debatt med mye følelser, men saklige argumenter. Jeg tror de som hadde en ensidig medisinsk og kroppslig tilnærming skjønte at dette har dype religiøse og kulturelle implikasjoner, sier Tomren.

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund mener beslutningen er klok.

– Å få mer informasjon er sjelden en dårlig løsning. Det vil vi gjerne bidra til, sier han.

LES OGSÅ: Reaksjoner mot Frps omskjæringsvedtak på Stortinget og i utlandet

Gjør som SV

Forslagsstillerne skriver i sin uttalelse at forslaget trekeks av to grunner:

• Begrunnelsen burde vært «bedre og tidligere kommunisert». De ønsker grundig dialog i et parti med rom for ulike meninger. De understreker at alle i MDG er opptatt av barns rettigheter, trosfrihet og mangfold.

• Det er stortingsvalg i år. Da er det kjernesakene som må stå i sentrum for oppmerksomheten.

Dermed følger MDG i Sosialistisk Venstrepartis fotspor. Der vakte et mindretallsforslag om å forby rituell omskjæring fram til fylte 15 år sterke reaksjoner før landsmøtet. Rabbiner Joav Melchior i Det ­Mosaiske Trossamfund sa til Vårt Land at det blir umulig å leve som jøde i Norge med SVs forslag. Forslaget ble trukket på landsmøtets åpningsdag.

– Vi har blitt enige om å ta en dypere debatt om saken i landsstyret og å snakke med alle parter, sa forslagsstiller Nicholas Wilkinson til Vårt Land den gang.

Han sa landsmøtet heller vil bruke sin tilmålte diskusjonstid på økende forskjeller i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter