Nyheter

Måtte trå til i over 1000 NAV-saker

Tusenvis forstår ikke nettsidene til NAV, men får ikke tilstrekkelig hjelp på kontorene. I fjor hjalp Caritas mer enn 1000 mennesker med å søke hos NAV.

- 26 prosent av alle som kommer til Caritas, har en henvendelse relatert til Nav. Vi registrerte 1082 henvendelser av den typen i 2017, men tallet er mest sannsynlig høyere, sier Anne-Sofie Ekendahl-Dreyer, som er daglig leder i Caritas' ressurssenter i Oslo.

Til Vårt Land forteller hun at NAV sender folk direkte til den frivillige organisasjonen for å få veiledning om deres tjenester.

Språkproblemer

I en kronikk i Aftenposten 1. januar skriver Ekendahl-Dreyer at mange har problemer med Navs nettsider på grunn av manglende språkkunnskaper eller digital kunnskap.

Hun peker på at Navs nettsider kun tilbyr tjenester på norsk, engelsk og samisk, som noen NAV-brukere ikke behersker. I tillegg uttrykker hun bekymring for at tjenesten blir mer og mer digitalisert. For eksempel er det ofte krav om bruk av Bank-ID.

– Mange vet ikke hvordan Bank-ID fungerer. I tillegg skal NAV ha mye dokumentasjon, og mange sliter med scanning og lignende. Dette går ikke bare på språk. Det er mange nordmenn som har problemer med dette, sier hun, og legger til:

– NAV tilbyr ikke mye veiledning. Man kan ikke lenger få en kølapp, og så forvente å få tilstrekkelig hjelp.

LES OGSÅ: Barnevernsbarn krev los inn i vaksenlivet

Manglet digital kompetanse

Hun beskriver en typisk sak der Caritas måtte gi veiledning om NAV-systemet:

– Før jul hadde vi en polsk mann hos oss. Han har jobbet i Norge lenge, og har opparbeidet alle rettigheter som arbeidstaker. Han ble utsatt for en arbeidsulykke, men visste ikke hvilke rettigheter han hadde. Han hadde først sendt inn skjema for å få sykepenger, men hadde mangelfull dokumentasjon. Han snakket verken norsk eller engelsk, og forsto ikke konseptet med klagefrist. I tillegg til språkproblemene manglet han digital kompetanse. NAV sendte ham til oss, og vi fikk heldigvis hjulpet ham.

Men Caritas har ikke ressurser til å hjelpe alle som ikke skjønner seg på NAVs nettsider:

– Vi er sårbare fordi vi hovedsakelig er basert på frivillighet. Hvis polsktalende frivillige ikke kan jobbe en dag, så kan vi ikke hjelpe polakkene som kommer til oss den dagen, sier Ekendahl-Dreyer.

Bryter premisset

Ivar Johansen er bystyrerepresentant for SV i Oslo. Han uttrykker også bekymring for situasjonen.

– Det er press på å få brukeren til å bruke internett eller telefon. Brukere har krav på å få tatt imot dokumentasjon på kontoret, men de må ofte gjøre en innsats for å få dette kravet oppfylt. Folk i en sårbar situasjon klarer ikke nødvendigvis å orientere seg og finne fram til den løsningen, sier Johansen.

Han mener det bryter mot utgangspunktet for NAV-reformen.

– Et viktig premiss i reformen, var at det skulle være én dør der man kunne komme inn for å få statlige og kommunale ytelser. Man skulle møte én enkelt saksbehandler, istedenfor å bli sendt fra sted til sted og fortelle historien sin mange ganger. Dette er en slags tilbakevending til det gamle systemet, sier Johansen.

LES OGSÅ: Mens arbeidsgivere leter etter medarbeidere som er på topp, tyder mye på at de må gå helt motsatt vei.

De aller fleste klarer seg selv

I en e-post til Vårt Land sier arbeids- og tjenestedirektør i NAV, Kjell Hugvik, at de som trenger hjelp til å forstå nettsidene deres, får det:

– De aller fleste klarer det utmerket selv, men man kan også få hjelp til tolk ved å gjøre en avtale om det på NAV-kontoret.

Hugvik mener dessuten at digitaliseringen av NAV-tjenester gir brukerne fleksibilitet.

– Det stemmer at vi digitaliserer mange av tjenestene våre, noe som gir større fleksibilitet for brukerne og frigjør ressurser til bedre oppfølging av de som trenger det mest.

Samtidig anerkjenner han at NAV møter språkbarrierer med noen av sine brukere.

– Vi skal hjelpe alle som trenger det, men språkproblematikk er også et kapasitetsspørsmål for oss. Vi har tilbudt tjenester på andre språk når det har vært spesielle behov for det, for eksempel polsk da det var mange ledige polakker i Rogaland, men dette er svært ressurskrevende, skriver han i e-posten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter