Nyheter

Massiv utenlandsk støtte etter påstander om trosforfølgelse

Det er planlagt demonstrasjoner i 20 land på grunn av barnevernsaken der et norsk-rumensk pinsevenn-par er fratatt sine fem barn.

Read English version here.

I midten av november i fjor grep barnevernet inn og hentet ut barna til et norsk-rumensk ektepar bosatt i Sogn og Fjordane. Det ble påstått fra støttespillere til pinsevenn-ekteparet at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til barnevernets omsorgsovertakelse. Det samme hevdes i en underskriftskampanje, som nå har nesten 50.000 underskrifter. Kampanjen er startet av en rumensk pastor i en pinsekirke i Chicago i USA.

LES TRYGVE JORDHEIMS KOMMENTAR:

Rett før jul ble det kjent at politiet har siktet ekteparet for familievold. I et intervju på den rumenske TV-kanalen Antena 3 rett før jul, innrømmet ekteparet at de har gitt barna, som er norske statsborgere, klaps på baken og trukket dem i ørene.

Ifølge nettstedet Søkelys.com, som følger saken tett, hevder flere pastorer som støtter paret at tukt er en del av en kristen oppdragelse. Derfor ser de på saken som en krenkelse av religionsfriheten, siden norske myndigheter har tatt fra ekteparet barna fordi de oppdras i overensstemmelse med den kristne tro.

LES KOMMENTAR: Misbruk av ordet «forfølgelse»

LES KOMMENTAREN PÅ RUMENSK: Reevaluarea adevăratului sens al cuvântului "persecuție"

Demonstrasjoner over hele verden

Støttespillere til ekteparet har allerede arrangert flere demonstrasjoner. I desember samlet de mellom 400 og 600 demonstranter utenfor de norske ambassadene i Madrid og Bucuresti. Tirsdag demonstrerte rundt 40 barnevernskritikere utenfor Stortinget i Oslo med blant annet appeller som støttet paret fra Sogn og Fjordane. I ukene som kommer er det annonsert aksjoner i 20 land over hele verden, blant annet Washington og København.

Støttespillerne i USA venter at det kommer flere hundre til demonstrasjonen i Washington etter at menighetsledere over hele landet har meldt sin interesse.

LES MER: Flere norske barn hentes

Høytstående politikere

Blant støttespillerne til ekteparet er flere høytstående rumenske politikere. En av dem, tidligere utenriks- og justisminister i Romania, Titus Corlatean, deltok også i samme TV-program som ekteparet. Der fremhevet han at ekteparet er gode kristne.

– Det å ønske å oppdra barn i den kristne tro, til ikke å lyve og ikke stjele, burde blitt applaudert i stedet for denne krenkende prosessen, sa han.

Han opplyser at han har hatt møte med den norske ambassadøren og at han planlegger å løfte saken enda høyere på dagsordenen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ambassadøren i møter

Det norske utenriksdepartementet er kjent med saken og opplyser til Vårt Land har de har drevet med omfattende informasjonsvirksomhet rettet mot politikere og media.

– Det har vært kontakt mellom den norske ambassadøren og rumenske myndigheter i denne saken. Ambassaden har hatt flere møter i det rumenske utenriksdepartement, både på politisk nivå og embetsnivå. Statssekretær Tore Hattrem hadde 30. desember en telefonsamtale med sin rumenske kollega George Ciamba, skriver Ragna Marie Fjeld, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet i en e-post.

Skjedd flere ganger

Den siste tiden har det norske barnevernet møtt massiv kritikk på grunn av saker med minoritetsbarn – særlig barn med tilknytning til Øst-Europa.

– Denne barnevernssaken skiller seg ikke spesielt ut fra de andre sakene som har fått internasjonal oppmerksomhet. Vi har håndtert liknende saker før, som også har generert mye «trøkk» som mediehenvendelser og kampanjer på sosiale medier, skriver Fjeld.

Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet har mottatt en rekke brev fra personer bosatt i utlandet om saken. Det samme har Slottet.

Ikke kontaktet norsk pinsebevegelse

Det norsk-rumenske ekteparet er pinsevenner. Sigmund T. Kristoffersen, leder i Pinsebevegelsens lederråd i Norge, har hørt om saken, men har ikke blitt kontaktet av noen av partene i saken.

– Hvis dette er reell trosforfølgelse er det rart at de ikke har tatt kontakt med oss for bistand eller for å oppklare saken, sier han.

Trosfrihet et tema

Rådmannen i Sogn og Fjordane-kommunen bekrefter overfor Vårt Land at de har fått flere henvendelser om saka og at religionsforfølgelse er et av temaene som tas opp.

– Rådmannen er orientert om barnevernets arbeid. Vi er trygge på at barnevernet håndterer saker i samsvar med nedfelte rutiner og barnevernlova, og at de jobber til barnas beste. Barnevernet kan ikke ta barn fra foreldre på grunn av tro. På grunn av taushetsplikt kan vi ikke si mer, sier han.

Ønsker ikke å forhåndsprosedere

Advokaten til ekteparet, Ragnhild Torgersen i advokatfirmaet Andersen og Bache-Wiig, ønsker ikke å kommentere saken.

– Det er et ønske fra denne siden, at saken skal bli behandlet i de rette organer og finne sin avgjørelse der. Vi ønsker derfor ikke å forhåndsprosedere saken, sier hun.

– Men støttespillere og til dels familien har jo gjort dette til en offentlig sak.

– Det er et komplekst spørsmål som jeg ikke vil gå inn i.

– Hva sier du til påstandene om at omsorgsovertakelsen skyldes frykt for kristen indoktrinering?

– Det er blant tingene jeg ikke ønsker å kommentere, sier hun.

Fortsatt siktet

Ifølge politiadvokat Sissel Kleiven ved Sogn og Fjordane politidistrikt, er ekteparet fortsatt siktet etter straffelovens paragraf 282 som handler om mishandling i nære relasjoner, trusler, tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser. Strafferammen er opptil seks års fengsel. Politiadvokaten vil ikke konkretisere hvilke handlinger ekteparet er siktet for.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter