Nyheter

Massiv Frp-front mot bønnerop

Liberalister i partiet ble feid av banen – fotfolket i Frp vil forby bønnerop før noen moské i det hele tatt forsøker seg med slikt.

Alt i februar la Frps landsstyre opp til å vedta forbud mot bønnerop, men i timene før landsmøtet ville et flertall i komiteen som siler uttalelsene plutselig avvise forslaget.

Da gjorde landsmøtet opprør. Delegater barket sammen i et polarisert oppgjør der liberalister sto mot tradisjonalister. Under avstemningen ble flertallet massivt for å forby bønnerop.

Ledertrioen med Siv Jensen i spissen stemte for Frps forbudsønske.

– Et forbud mot bønnerop er riktig. Det handler om å forebygge en mulig situasjon som kan oppstå i fremtiden, kommenterer partileder Jensen.

LES OGSÅ: Omstridte Frp-uttalelser havner på ørkenvandring eller i skuffen

Hagen: «Islam-skepsis»

I år 2000 fremmet daværende partileder Carl I. Hagen et forslag i Stortinget om å forby den religiøse praksisen. Hagen er svært tilfreds med helgens Frp-vedtak:

– Dette vedtaket er ikke bare et signal om at vi ikke vil ha bønnerop. Det er også signal om en voksende skepsis mot islam og særordninger for muslimer. Det er regler fra Stortinget og regjeringen som må gjelde – ikke religiøse lover, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: Siv Jensen truer med bistandspine for KrF

Kirke-refser

Innvandringspolitisk talsmann, Jon Helgheim, var blant dem som gikk sterkest ut for et forbud:

– Vi må si nei til bønnerop, slik vi gjorde med burka og nikab. Det er ikke store problemer i dag, men vi vil ikke at de skal bli det i fremtiden.

Uken før landsmøtet vakte følgende uttalelse fra Helgheim i Vårt Land oppsikt:

– Jeg blåser i hva menneskerettsbestemmelser sier i denne saken. Jeg er opptatt av at folk skal ha fred og ro i sine nærmiljøer, og det betyr ikke å bli forstyrret med bønnerop.

Fra talerstolen på landsmøtet avviste han at et forbud vil bryte med religionsfriheten. Han langet han også ut mot Den norske kirke.

– Kirkemøtet støtter ikke bare bønnerop, men oppfordrer moskeer til å begynne med det. Jeg er totalt uenig i det signalet fra biskopene. Derfor er det viktig hvilket signal Frps landsmøte sender.

LES OGSÅ: – Jeg blåser i menneskerettene

Svenske tilstander

Selv om ingen norske moskeer praktiserer bønnerop, fryktet flere talere at Sverige kom til å gå foran og at Norge ville komme etter:

– Se til Sverige. Der vil det komme bønnerop. Så vil det komme til Norge. Det er bare et spørsmål om tid. Gang på gang har vi i Frp sett at vår politikk skulle blitt vedtatt tidligere for å avverge problemer, sa Jon Helgheim.

– Tenk på Rinkeby. Der er det sharialover som gjelder. Tror du noen da tør å si at dette plager dem? Det tror ikke jeg, sa Tone Ims Larsen.

LES OGSÅ: – Staten bør ikke legge til rette for assistert befruktning for enslige

Ikke-kommunistisk

Silje Hjemdal – stortingsrepresentant fra Hordaland – var en av de tydelige, liberalistiske stemmene i debatten:

– Jeg meldte meg inn i Frp – et liberalistisk parti – ikke et kommunistisk. Jeg er villig til å stå her for å forfekte andres frihet, også lyder jeg ikke liker. Hva blir det neste? Forbud mot kirkeklokker? Og appeller i det offentlige rom, som man ikke liker?

Foruten Hjemdal var det unge liberalister med FpU-bakgrunn som argumenterte for å avvise forslaget. Ungdomspartiets landsstyre hadde fra før av vedtatt å stemme mot resolusjonen.

– Bønnerop er et problem som ikke ­eksisterer i Norge, sa FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud til Vårt Land lørdag.

Knut Røe fra Trøndelag advarte mot å forby «alt vi ikke liker».

– Jeg liker ikke sokker i sandaler, men vi kan ikke forby det. Dette er å skyte spurv med kanon og dårlig bruk av ammunisjon. I Norge har vi allerede regler om støy i det offentlige rom, vi kan ikke lage spesielle regler for hvert enkelt trossamfunn. Det vil være diskriminering og et brudd på religionsfriheten, sa Røe.

LES OGSÅ: Verdislag blir thrillere i Frps sal

Refs fra KrF

Kort etter vedtaket gikk KrF-nestleder Olaug Bollestad hardt ut mot Frp:

– Partiet bidrar til et kaldere og splittet samfunn ved å ville forby bønnerop, uttaler Bollestad til NTB.

KrF-nestlederen frykter at Frps forslag kan få alvorlige konsekvenser:

– Ved å fremstille bønnerop som et samfunnsproblem, når vi vet at ingen norske moskeer praktiserer dette, bidrar Frp til å fremstille en religiøs minoritet som et problem og en trussel for «fred og ro i nærmiljøene», sier hun.

LES OGSÅ: Rydder opp om skolegudstjenesten

Unngikk biostrid

Flertallet var like massivt da Frp timen etterpå sa ja til å tillate assistert befruktning til enslige. Forslaget kom opprinnelig fra Fremskrittspartiets Ungdom, men fikk etter hvert støtte fra en rekke tunge fylkeslag.

Assistert befruktning til enslige ble vedtatt så å si uten debatt – og slik unngikk Frp strid om bioteknologi under landsmøtet.

– Vi skal skape en enklere hverdag for folk flest. Her får barnet livet i gave og en ufrivillig barnløs oppfylt familiedrømmen. Jeg er opptatt av barnets beste, at det vokser opp med noen som elsker det. For meg er det riv ruskende likegyldig om det er mor og far, far og far, mor og mor, eller en enslig forelder, sa FpUs Christiane Hartvigsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter