Nyheter

Markerer avstand til KrF

På oppløpssiden til valget markerer Ap og KrF avstand til hverandre. Det er for å slukke interne branner, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

Fredag morgen gikk Aps nestleder Trond Giske ut i NRK og markerte avstand til Kristelig Folkeparti. Dersom KrF stiller ultimatum om endret ekteskapslov for å gå i regjering, er døra låst, fastslo han.

LES OGSÅ: Hareide og Grande møter rødgrønt press om retningsvalg

Indremedisin

Dette er ren indremedisin, mener valgforsker Anders Todal Jensen, for KrF kommer ikke til å ta en omkamp om ekteskapsloven.

– Derfor er ekteskapsloven et lurt valgt eksempel. Giske holder døra oppe, samtidig som han fremstår som bastant og klar i verdispørsmål som er viktige for en del Ap-folk. Deler av kjernetroppene – særlig AUF og fagbevegelsen – synes at frieriet overfor sentrumspartiene har gått litt langt. Fagbevegelsen er nok sintere på frieriet til Venstre, så det er litt overraskende at Giske er såpass kontant overfor KrF, sier valgforskeren.

Ap har hatt en slakt fallende oppslutning siden toppnoteringen i november i fjor. Tirsdag publiserte NRK en måling som viste at Ap faller kraftig i oppslutning. Målingen fikk mye oppmerksomhet.

Fra juli til august har Aps mobiliseringsgrad sunket, til tross for at partiets kraftige valgkampmaskineri er satt i sving. Gamle Ap-velgere har satt seg på gjerdet eller gått til andre partier. Flere kommentatorer har pekt på at sentrumsfrieriet koster velgere til småpartiene på venstresiden.

LES OGSÅ: Storoppgjør om verdier i partilederdebatt

Samarbeid

KrF-leder Knut Arild Hareide uttaler til Vårt Land at han ikke har behov for å diskutere regjeringssamarbeid med Ap og Giske, siden partiet går til valg på et sentrum/Høyre-alternativ.

Likevel har forholdet mellom Ap og KrF vært en av de politiske snakkisene de siste par årene. Partileder Jonas Gahr Støre har ønsket å bygge allianse med sentrum for å fryse ut Fremskrittspartiet og sikre langsiktig sentrum/venstre-flertall. I vår sa Støre at døren er åpen for KrF selv om Ap ikke skulle trenger dem for å få flertall.

Sentrumsfrieriet har ikke bare vakt bekymring i SV, men i Aps homonettverk og AUF. Partiledelsens landsmøtenederlag om K'en i KRLE har blitt tolket som en protest mot KrF-frieriet.

Samarbeidsvedtaket til KrF åpner for andre løsninger dersom en sentrum/Høyre-regjering blir umulig, men sier at det sannsynligvis blir opposisjon. Dette har blitt lest som en dør på gløtt for Ap.

LES OGSÅ: Fattige til kamp for barnetrygden

Tøffere KrF

Også KrF har skjerpet tonen mot Ap: I februar sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad at KrF ved rødgrønt flertall må vurdere om «vi virkelig vil være i opposisjon eller være med på å påvirke den». I NRK 20. juli kalte Ropstad derimot Ap-samarbeid for uklokt.

Signalene er i imidlertid ikke entydige. I partilederdebatten i Arendal mandag spisset Jonas Gahr Støre tonen ved å påpeke at det var KrF som muliggjør at Sylvi Listhaug er statsråd. Samtidig understreket Ap-lederen at KrF er på feil side.

Grasrota

På grasrota i KrF opplever ikke alle at det er fullt så enkelt. I Aust-Agder synes KrF-politikere at Hareide er utydelig i samarbeidsspørsmålet.

Tidligere fylkesordfører, Oddvar Skaiaa, sto i KrFs valgbod under Arendalsuka. Han opplevde reaksjonene fra velgere som besøkte boden som «dramatiske».

– Lojale KrF-velgere var usikre på om de kunne stemme på oss i år. De opplever at Hareide holder døren på gløtt for Ap. En familie på fem fortalte meg at ingen av dem ville stemme KrF dersom det er en mulighet for at vi havner i et samarbeid med Ap, forteller Skaiaa.

– Syns du selv Hareide er utydelig?

– Det vil være klokt om Hareide sier at et samarbeid med Ap er uaktuelt, så ingen misforstår. Han må være like tydelig som han er overfor Frp.

Skaiaa advarer mot å «se seg blind på Støre». Han understreker at Ap er mer enn statsministerkandidaten, og at KrF og Ap er fundamentalt ulike partier.

– KrF er ikke et sosialistisk parti. Ap har vært svært lite villige til å imøtekomme oss i mange av våre verdisaker, som kontantstøtte, bioteknologi, kristendomsopplæring, friskoler, abort og felles ekteskapslov.

– Så du er enig med Giske?

– Giske har rett. Ap og KrF står for langt fra hverandre.

LES OGSÅ: Jakten på kristenvelgeren – en borgerlig kristenvelger

Lukket dør

I Trondheim opplever valgforsker Todal Jenssen ikke at KrF har døra på gløtt for Ap:

Noen oppfatter det vel sånn internt, og det kan utløse strid der konservative fylker som Rogaland og Agder ønsker en skarpere tone overfor Ap. Samtidig har Venstre og KrF sammen sagt at de ikke vil ha noen ny samarbeidsavtale med en Høyre/Frp-regjering. I det ligger det jo at de likefullt ser for seg en slik regjering hvis det blir borgerlig flertall. Det må noe ekstraordinært til for at KrF skal skifte side.

På kritikken fra Aust-Agder svarer Knut Arild Hareide ved å vise til at samarbeidsvedtaket er tydelig på KrF vil ha en ikke-sosialistisk sentrum/Høyre-regjering.

– Lykkes ikke det vil vi søke andre gjennomslag og mest sannsynlig velge opposisjon, skriver Hareide i en tekstmelding til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter