Nyheter

Mariakirken – Bergens stolthet

Bergenspolitikerne har brukt 130 millioner kroner på ­totalrestaurering av byens eldste bevarte bygning.

Søndag gjenåpnes Mariakirken, etter å ha vært stengt i fem og et halvt år.

– Kommunen fortjener ros og hjertelig takk for at de er seg ­bevisst forpliktelsen til å forvalte en kirke og en kulturskatt som Mariakirken, sier kirkeverge Kjell Bertel Nyland i Bergen.

– For oss er det en fantastisk gave å kunne ta i bruk igjen dette enestående kirkerommet, og vite at Mariakirken aldri i sin lange historie har vært vakrere enn den er nå. Denne perlen av en kirke framstår mer skinnende og vakker enn noen gang, sier domprost Jan Otto Myrseth.

Størst

– Hvor viktig er Mariakirken for Bergen og bergensere?

– På Brann stadion synger vi høyt og tydelig ut om hva som er Bergens stolthet. Men jeg tror likevel Mariakirken rangerer over Brann stadion for den jevne bergenser, svarer domprosten.

Han peker på at Mariakirken, som ligger bak Bryggen, også er en av de mest populære turist­attraksjonene i byen.

– Mariakirken er gjerne det første cruise-turister i byen vil ha med seg. Kirketårnene ­rager høyt og Mariakirken har et praktfullt inventar, som også gjør den til en severdighet og turist­magnet. Kirken rommer blant annet et gullforgylt alterskap, en prekestol fra barokken, foruten annen kirkekunst fra ulike perioder. Det finnes knapt noen bygninger som på tilsvarende vis gir oss et lengdesnitt gjennom norsk kunsthistorie. 15 millioner kroner er brukt bare til oppussing av kunsten i kirken.

– Renoveringen av kirkebygningen har kostet 130 millioner kroner, men hva skal kirken nå fylles med?

– Å bruke 130 millioner på museumsbygg hadde vært flott, men for oss som kirkelig engasjerte mennesker ville det likevel vært svært betenkelig, svarer domprost Myrseth.

– Jeg er kjempeglad for at Maria­kirken fortsatt skal være en menighetskirke. Dette er et fantastisk rom for liturgisk liv. I tillegg blir Mariakirken en fenomenal ramme rundt kulturelle opplevelser. Det er et konsert­lokale som betyr mye for mange, og kirkens to nye orgler vil er viktig i den sammenheng, ­mener han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Middelalderkirker

Bergen har de siste årene slitt med kommuneøkonomien. Men total­renovering av Mariakirken – en av byens tre middelalderkirker – er altså prioritert på kommune­budsjettet.

Kirkelig fellesråd kjemper for at også de to andre middelalderkirkene, Korskirken og Domkirken, skal få flere hundre millioner kroner for å stoppe forfallet og «bli nye» slik Mariakirken er blitt.

– Vi vet at kommunen sliter mer enn vanlig, men vi håper at bevilgningene kan økes slik at vi kan få restaurert disse to viktige kirkebygningene i løpet av de neste 15 årene, sier kirkeverge Kjell Bertel Nyland.

– Går disse store summene til bevaring av gamle middelalderkirker utover bevilgninger til ny kirkebygging og vedlikehold av nyere kirker?

– Nei, disse tingene kan ikke settes opp mot hverandre. Kostnader til middelalderkirkene er et eget rammetilskudd fra kommunen, svarer Nyland.

Luther-tre

I forbindelse med søndagens gjenåpningsgudstjeneste, skal biskop Halvor Nordhaug plante et tre utenfor kirken, til minne om Martin Luther og reformasjonen.

Det er Det Lutherske Verdensforbund som har bestemt at det i alle land med lutherske kirker skal plantes et tre. Treet plantes i Bergen fordi byen hadde en helt spesiell kontakt med hanseatene i Tyskland gjennom mange år.

Treplantingen markerer inngangen til 500-årsjubileet for reformasjonen. I 1517 slo Martin Luther opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter