Nyheter

Mannlige prester på levealdertoppen

De kan forvente å leve 4-5 år lenger enn alle andre yrkesaktive menn.

– Så flott. Ja, jeg pleier å si at jeg skal jobbe som prest til min døyande dag. Nå går jeg i mitt 72. år, og jobber som vikarprest her i Bø i Vesterålen. Er det ikke jobb for meg her når den nye soknepresten kommer til høsten, ja, så kan jeg flytte hvor det skal være for å få kunne jobbe som prest.

Da Terje Schrøder-Nielsen fylte 70 i fjor, måtte han tre ut av soknepreststillingen. Han hadde nådd øvre aldersgrense.

– Men jeg er fremdeles sprek, så jeg ser for meg flere år som prest. Å være prest er et livslangt kall, sier han til Vårt Land.

LES MER: Prestene krever ordnet arbeidstid

100 yrker fingransket

Statistisk sentralbyrå (SSB) har sett nærmere på forholdet mellom forventet levealder og lengden på utdanningen. 100 yrker er fingransket. Konklusjonen er klar:

Dersom man har jobbet i et yrke som krever en lang utdanning, ser det ut til at man lever lenger enn gjennomsnittet i Norge.

SSB-forskerne Inger Texmon og Jens-Kristian Borgan skriver i siste nummer av Samfunnsspeilet at studier av dødelighet etter yrke har vært et klassisk tema i dødelighetsforsk­ningen.

Religiøse høyt på listen

Texmon og Borgans ferskeste forskning avdekker at prester kommer på levealdertoppen blant menn:

• Yrket med høyest forventet levealder for menn i 1996-2000, var presteyrket, med 81 år.

• Tilsvarende lå «geistlige yrker» (fellesbetegnelse for prester, misjonsprester og kateketer) på topp blant menn i 2004-08 med nær 84 år og var dessuten blant de fem yrkene med lengst levealder i perioden 2009-13 (83 år).

– Prester kan dermed forvente å leve 4-5 år lenger enn gjennomsnittet av alle menn som har vært yrkesaktive ifølge registrert dødelighet i alle de tre periodene, skriver SSB-forskerne, og legger til:

– I 2009-2013 lå for øvrig «religiøse yrker» høyest blant menn med en levealder på oppunder 85 år.

LES MER: Har fått fast arbeidstid – trekker trusler om rettssak

Vikarprest med glede

– Sier du det. Dette var hyggelige opplysninger, sier Tor B. Jørgensen. Fram til desember var han biskop i Sør-Hålogland bispedømme. Han måtte som sokneprest Terje Schrøder-Nielsen bli pensjonist fordi han passerte 70 år.

– Men jeg har mange arbeidsår foran meg, så egentlig var det litt leit å måtte slutte som biskop, sier Jørgensen.

I sommer skal pensjonisten derfor jobbe en måned som vikarprest i Mo i Rana sammen med kona Anne Berger Jørgensen, som også er prest.

– Vi ble forespurt, og takket ja med stor glede.

Sjelero

SSB-forskerne har også funnet frem til yrket som hadde den laveste forventede levealderen blant menn i perioden 1996-2000. Det var matroser. Med 69,8 år hadde de 11 år kortere forventet levetid enn prestene.

– Hvorfor lever mannlige prester lengst av alle yrkesaktive menn, Jørgensen?

– Jeg vil peke på to forklaringer. For det første får man gjennom religionen ro i sjela. For det andre lever man etter noen etiske retningslinjer som for eksempel fremholder måtehold.

Meningsfylt

Martin Enstad leder Presteforeningen. Han tror mannlige presters plassering på levealdertoppen har en sammenheng med at «prester opplever å ha et meningsfylt yrkesliv».

– Samtidig ser vi at presterollen har endret seg de siste 20 årene. Kallet er det samme, men nå er arbeidsmengden regulert gjennom arbeidstidsavtaler. Prester har fått normal arbeidsmengde.

Kvinnene med lengst forventet levealder

Blant kvinnene hadde fysioterapeuter lengst forventet levealder ifølge beregningen for perioden 1996-2000, med nær 85 år, forteller SSB. Kvinnelige industriarbeidere kommer dårligst ut.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter