Nyheter

Mangler planer mot vold og overgrep

Kun en av fire kommuner har handlingsplaner mot vold i nære relasjoner som retter seg mot risikoutsatte voksne.

Eldre, psykisk syke og rusmisbrukere samt personer med fysisk funksjonsnedsettelse eller utviklingshemming har økt risiko for å bli utsatt for omsorgssvikt, fysisk, psykisk eller seksuell vold.

I fjor la fire blåblå statsråder fram regjeringens opptrappingsplan mot vold og overgrep for perioden 2017-2021. Her sier Solberg-regjeringen at kommunene har et særskilt ansvar for å forebygge, avdekke og avverge vold og overgrep, samt å følge opp og behandle voldsutsatte.

LES MER: FN-soldater begår seksuelle overgrep

Mye er ugjort

På oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFdir) har Forskningsinstituttet NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus sett nærmere på den kommunale oppfølgingen av den statlige opptrappingsplanen.

Rapporten avdekker at mye arbeid gjenstår:

• En av to kommuner har handlingsplaner mot vold i nære relasjoner.

• Men bare en av fire kommuner har handlingsplaner som spesifikt retter seg mot risikoutsatte voksne.

• En av to kommuner har skriftliggjorte rutiner for håndtering av situasjoner der det avdekkes eller mistenkes vold eller overgrep mot risikoutsatte voksne.

• En av tre kommuner har varslingssystemer for avdekking av vold og overgrep, og at disse stort sett omhandler seksuelle overgrep mot utviklingshemmede.

– Dette viser hvor viktig det er at kommunene får på plass gode verktøy for å avdekke og håndtere vold og overgrep mot risikoutsatte voksne, fungerende avdelingsdirektør Bjørn Lescher-Nuland i Bufdir.

Gode prosedyrer

For å påvirke flere kommuner til å få planverket i orden, starter nå BUFdir et pilotprosjekt sammen med ti kommuner. Målet er å utvikle en modell for hvordan kommunene kan arbeide systematisk mot vold og overgrep mot risikoutsatte voksne, melder Lescher-Nuland.

Når vold mistenkes eller oppdages av ansatte i kommunale eller statlige hjelpetjenester, kan det å ha prosedyrer for hvordan man skal håndtere situasjonen, være helt avgjørende for å finne fram til gode løsninger, mener NOVA-forskerne Tonje Gundersen og Camilla Vislie.

De peker også på at kommuner som har innført varslingssystemer for avdekking av vold og overgrep mot særlig utviklingshemmede, har økt avdekkingen av vold og overgrep mot denne gruppen.

Dømmes for overgrep

Noen eksempler fra domstolen viser hva slags saker det er snakk om:

• Sykepleier dømt for seksuelle overgrep mot pasienter på rusakutt.

• Nattevakt på institusjon dømt for alvorlig seksuelt overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne.

• Pleieassistent dømt for seksuelle overgrep mot psykisk utviklingshemmet mann.

• Helsearbeider dømt for seksuelt overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne.

• Vernepleier dømt for seksuelle overgrep mot psykisk utviklingshemmet i bofellesskap.

LES MER: – Ikke flere overgrep enn andre steder

Kommunestørrelse viktig

NOVA-rapporten avdekker at kommunestørrelse spiller inn når administrasjon og lokalpolitikere skal lage planverk:

Mens 64 prosent av de store kommunene oppga å ha skriftliggjorte varslings- og rapporteringsrutiner, oppga bare 12 prosent av de mellomstore og 9 prosent av de små kommunene å ha slike rutiner.

Hornes påminning

I selve opptrappingsplanen sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) at «det er i kommunene folk lever og bor. Kommunene har derfor en viktig oppgave når det gjelder å avdekke og avverge vold, og å gi støtte og behandling til voldsutsatte. De familienære tjenestene har en særlig sentral rolle».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter