Nyheter

Mangler mat til flere hundre brukere

Etter at dagligvarebutikkene begynte å selge varer med kort holdbarhet til halv pris, mistet matstasjonene en viktig bidragsyter. Flere nettbaserte matbutikker fyller nå tomrommet, men fortsatt går mange hjem uten middag.

– Har vi fått inn noe mat i dag?

Tre damer rister skuffet på hodet.

– Nei, ikke noe mat i dag, konstaterer Wenche Andersen. Hun er økonomi- og mediansvarlig på Fattighuset i Oslo, og en av mange frivillige som driver institusjonen.

Til sammen har de rundt 1800 brukere hver uke. De kommer for å få alt fra en hårklipp, til klær eller en bursdagsgave som et barn kan ha meg seg i selskap.

Onsdager, torsdager og fredager er det matutdeling, men siden januar har den vært vanskelig å gjennomføre.

Halvpris på datomerking

– Jeg skjønner jo at kjedene gjør det. Dette handler jo om økonomi og butikkene skal jo tjene penger, sier Hanne Funder, styreleder i Fattighuset.

LES MER: – Norge må forby matkasting

Hun sikter til at flere butikker har avsluttet ordningen hvor de donerer bort mat som er i ferd med å gå ut på dato. Det har gjort at Fattighuset ikke har nok mat å dele ut til sine brukere.

– Beklageligvis har denne endringen fått alvorlige konsekvenser for oss.

Nye aktører på banen

Selv om de tradisjonelle matvarekjedene ikke lenger gir bort like mye, har nettbutikkene som selger matvarer med hjemkjøring begynt å dekke noe av det økende behovet. En av dem er marked.no.

– Vi har investert i teknologi som holder et strengt oppsyn med holdbarheten på varene våre. Det betyr at vi i god tid kan gi bort den maten som ikke har lang nok holdbarhet for våre kunder, sier Ole Petter Wie, administrerende direktør i marked.no.

LES MER: Veganisme anerkjent som livssyn

De donerer også mat som av en eller annen grunn ikke har blitt levert til kundene. Også Adams matkasse har ordninger for matoverskuddet .

– Våre kunder kan plutselig få nye planer, og da ringer de inn og avbestiller leveringen. Disse doneres til forskjellige hjelpesentraler så fremt vi ikke klarer å levere dem til andre kunder, sier Kim Arne Hammerstad, informasjonsansvarlig i Adams matkasse.

Han forteller at de i fjor leverte 2 700 klasser til ulike veldedige formål.

– Det varier litt fra uke til uke hvor mye vi har å gi bort. Noen uker er det mange kasser, andre ganger bare noen få. Neste uke er det vinterferie, da regner jeg med at det blir mye til overs.

Større donasjoner i fremtiden

Hanne Funder ved Fattighuset i Oslo bekrefter at flere nettaktører lever mat til dem. Hun er takknemlig for alle bidrag, men understreker at de fortsatt trenger mye mer mat for å dekke behovet blant brukerne.

– Dette markedet er i en innkjøringsfase, så donasjonene kan variere veldig fra uke til uke.

LES MER: I blokka mi bor det 100 mennesker. 50 av dem har ikke nok mat.

Ole Petter Wie fra marked.no håper at det snart vil bedre seg.

– I fremtiden vil nok donasjonene øke i både omfang og hyppighet. Vi startet jo denne virksomheten i slutten av januar. I dag har vi et lager med 3 000 000 matvarer. Når dette lageret vokser, vil det også bli mer mat å gi bort, sier han.

Måtte avslutte ordningen

Også andre streder opplever hjelpesentralene mangel på mat. Daglig leder i Kirkens Bymisjon i Bergen, Arne Liljedahl Lynngård, måtte starte året med å avslutte ordningen hvor de delte ut gratis mat til mennesker som trengte det.

– Det er redusert til 20 prosent av normalen. Det er en kraftig nedgang, sier han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Tidligere kunne organisasjonen både drifte en kafé og dele ut mat på mandager og onsdager. På det meste hadde de 200 brukere hver dag. De har ikke vært i kontakt med de nettbaserte matbutikkene enda.

– Vi har ikke hørt noe fra disse aktørene, men det er absolutt noe vi er interessert i, sier Lynngård.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter