Nyheter

Mangelfulle tilbud for utviklingshemmede

Utviklingshemmede tvinges med på fellesaktiviteter. Kommuner reviderer ikke ­omsorgsplaner.

I tilsynene som ble gjennomført i 2016, ble mange brukere intervjuet. «Det som kom fram ga viktig tilleggsinformasjon til skriftlig informasjon og intervjuer med ledere og ansatte», skriver Helsetilsynet i Tilsynsmelding 2016.

Ikke tilpasset

I tilsynsrapporten fra Ulstein kommune kan man derfor lese følgende:

«I intervju kom det fram at det er tilfelle der brukarar ikkje får gjennomført aktivitet som er satt opp på dagsplan, ikkje får tenester i det omfanget som går fram av vedtaket deira eller ikkje får enkelte besøk eller tilsyn, på grunn av at personalet må hjelpe andre brukarar.»

Og frå tilsynet i Seljord kommune:

«Det er fellesaktivitetar for brukarane, ikkje aktivitetar tilpassa dei enkelte brukarane.»

«Dei som ikkje vil vere med på fellesaktivitetar får ikkje avgjere at dei skal bli igjen heime eller gjere noe anna.»

LES MER: Fant en lang rekke omsorgslovbrudd

Lav bemanning

Lista over lovbrudd i det nasjonale tilsynet er lang. Her er et knippe funn:

«Det fremkommer at grunnbemanningen i flere av boligene er lav, særlig på helg.» Tilsyn med Trondheim kommune.

«Det er hyppig udekkede vakter, særlig i helgene. Dette har ført til at ikke alle brukerne får den hjelpen de har krav på i henhold til vedtaket.» Tilsyn med Nes kommune.

«Bemanningssituasjonen sikrer ikke at brukere som har behov for det, kan bli hjemme fra dagtilbudet uten at det må gjøres en vurdering av vernepleier» Tilsyn med Ringerike.

«Gjennom journalgjennomgang og intervju er det dokumentert at 5 brukere som har vedtak på støttekontakt ikke mottar denne tjenesten. Tjenestetilbudet evalueres ikke på nytt når støttekontakttjenesten faller bort.» Tilsyn med Lenvik kommune.

«Det er opplyst at dersom en bruker får vedtak om flere tjenester, så har ikke dette gitt seg utslag i økt bemanning.» Tilsyn med Orkdal kommune.

«Bemanningssituasjonen fører til at det på noen tjenestesteder benyttes fellesskapsløsninger. Det planlegges i liten grad individuelle aktiviteter, og brukerne må tilpasse seg de ansattes tidsskjema» Tilsyn med Halden kommune.

«Det legges ikke til rette for daglig fysisk aktivitet basert på individuelle ønsker.» Tilsyn med Porsanger kommune.

«Det er ikke tilstrekkelig bemanning i helg og kveld i ukedager.» Tilsyn med Oppegård kommune.

Gamle vedtak

«Gamle vedtak (frå 2009) har minimal grunngjeving og lite informasjon om kva hjelpa skulle ytast til. Nyare vedtak er også lite presise med omsyn til kva hjelpa skal brukast til.» Tilsyn med Hareid kommune.

«Noen vedtak er mellom 5 og 10 år gamle og bør revurderes, slik at de gjenspeiler dagens situasjon for bruker.» Tilsyn med Grimstad kommune

«Det er ikke foretatt en systematisk og helhetlig kartlegging av hvilken kunnskap og kompetanse de ansatte trenger for å gi den enkelte bruker forsvarlige omsorgstjenester ut i fra tildelte vedtak, tiltaksplan og individuelle behov.» Tilsyn med Oslo kommune, Bydel Alna.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter