Nyheter

Mange har allerede stemt

Det går mot høy valgdeltagelse i USA. Men mange er mest opptatt av å blokkere for presidentkandidaten de liker minst.

Bilde 1 av 3

På det lille rådhuset i Salem kommer en jevn strøm av velgere som vil forhåndsstemme. New Hampshire er en av statene som ikke har forhåndsvalg for alle, men det er likevel mulig å forhåndsstemme hvis man er forhindret på selve valgdagen.

– Det er en mye større interesse for valget enn før. Det ser du på antallet som deltar på valgkamp-møtene, og på alle skiltene på plenene til folk, sier Joe Lessard. Selv er han pensjonist, og er på rådhuset for å ordne papirer til sønn og svigerdatter, som er i utlandet valgdagen.

Lessard forteller at han har gitt stemmen sin til Donald Trump.

- Jeg kan ikke stemme på Hillary Clinton. Jeg liker heller ikke Trumps syn på kvinner og hans karakter. Men jeg liker hans politiske synspunkter, sier han.

LES OGSÅ: «Akkurat nå ser det mørkt ut. Trumps tilhengere er mange. Og de er sinte», skriver Berit Aalborg

Flere registrerte

Etter alt å dømme går det mot høy valgdeltagelse i USA. Fra mange stater meldes det om en betydelig økning i antallet amerikanere som har registrert seg for å stemme. Den samme tendensen er det også i Salem.

Ved sist valg var det registrert 19.000 velgere i denne byen. To uker før valget har det allerede registrert seg 21.000 velgere. Dette tallet kommer til å gå opp fordi det er mulig å registrere seg til og med valgdagen.

SE VIDEO: Hillary er i ferd med å kapre unge velgere

– Det er mange førstegangsvelgere og collegestudenter som har registrert seg i år, sier Susan Wall, som er ansvarlig for avviklingen av valget i Salem.

Tall som ble publisert i USA onsdag, antyder at rundt ni millioner mennesker allerede har stemt. De siste 16 årene har stadig flere valgt å stemme på forhånd. For eksempel stemte bare 16 prosent på forhånd i 2000, i 2012 var tallet steget til 36 prosent.

Ifølge flere nyhetsbyråer er tidlig stemmegivning en fordel for Hillary Clinton.

SE VIDEO: – Derfor støtter vi Trump

Ikke begeistret

Staten New Hampshire er kjent for å avholde de første primærvalgene i USA, i prosessen der de store partiene nominerer sine presidentkandidater. Interessen for politikk er høyere enn i de fleste andre delstater i USA. Og valgdeltagelsen er høy. Mens valgdeltagelsen i landsgjennomsnittet er 54 prosent, stemte over 70 prosent av velgerne her ved forrige valg.

Joe Lessard tror flere kommer til å stemme i år, men han tror ikke grunnen er begeistring for årets kandidater.

– De fleste stemmer fordi de virkelig ikke vil ha den andre som president. Det gjelder på begge sider, tror han.

Lynne Coryea er kommet for å registrere seg. Hun har stemt helt siden hun fikk stemmerett.

– Jeg synes det er viktig å stemme, men har ikke lyst å si hva jeg velger, sier Coryea. Hun forteller at hennes egen storfamilie er splittet. Noen er ihuga Clinton-tilhengere, mens andre foretrekker Trump.

– Når familien møtes blir det fort så tøffe politiske diskusjoner at jeg av og til må forlate rommet, sier hun med en liten latter.

LES OGSÅ: «Når anekdoter blir servert som sannheter fra en som snart kan bli verdens mektigste mann, er det problematisk», skriver Une Bratberg

Tror mange vil stemme

Bill Decologero er kommet til rådhuset i Salem for å stemme sammen med kona. Han er overbevist om at mange stemmer i år fordi de vil ha endring og ny giv for USA. Selv er han ihuga Trumptilhenger.

– Hvis Hillary Clinton blir valgt til president blir det ingen endring i USA. Trump er derimot en nykommer som kanskje kan endre ting, sier Decologero.

– Men jeg liker ikke Trumps uttalelser og behandling av kvinner. Men jeg stemmer på hans politikk og bryr meg ikke om hans personlige liv, sier han.

LES OGSÅ: Dette frykter Trump-tilhengere

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter