Nyheter

Maner til krafttak for bistandsdugnad

Ordføreren i Jevnaker har gjort noe uvanlig. Han har oppfordret alle landets kommuner til å følge etter et bistandsprosjekt som samler hele bygda. Det hele startet med en julekonsert i Jevnaker menighet.

– Dette var en så god sak at budskapet måtte ut til alle kommunene i Norge. Da var mine kolleger, ordførerne, et naturlig presspunkt, sier Lars Magnussen, ordfører i Jevnaker kommune.

Ordføreren har tatt det uvanlige steget å sende et personlig brev til alle landets kommuner, hvor han framsnakker et bistandsprosjekt som sprang ut fra Jevnaker menighet, og som siden utviklet seg til å involvere hele lokalsamfunnet.

«Unikt prosjekt.»

I 2011 innledet «Våres jul», arrangørene bak julekonserten i Jevnaker menighet, et samarbeid med Lions Aid Zambia. Siden den gang har befolkningen i Jevnaker engasjert seg for å bygge skole og helsesystem i et lokalsamfunn lang ute på den fattige landsbygda i Zambia.

Ifølge ordføreren er prosjektet spesielt fordi hjelpen kommer frem «krone for krone».

– Prosjektet har klart å samle befolkningen i kommunen år etter år. Det er unikt, sier han.

LES MER: Vil bruke ny kirke til å nå skoleungdom

Tekstmeldingen

En gang i 2009 fikk Stian André Roos, som er sokneprest på Jevnaker, en tekstmelding. En lokal «sangglad jente» meldte at hun ønsket å lage en julekonsert og spurte soknepresten om hjelp til å arrangere den.

Lokale artister ble engasjert til konserten, som fikk navnet «Våres jul». Menighetens støtte har hele tiden vært viktig for prosjektet i Zambia, ifølge Roos. De har særlig bidratt med tilrettelegging, frivillig arbeid og bidrag rundt julekonserten i kirken, som har vært ankeret i Zambia-prosjektet.

– Vi har ikke hatt noen ofring til prosjektet vårt i kirken, ettersom vi føler at vi har fått så mye penger inn på konserten, sier han.

Engasjert lokalsamfunn

Med på laget fikk «Våres jul» den lokale skøyteløperen Maren Haugli Tufto, som den gang var tilknyttet Right to play – en internasjonal organisasjon som bruker lek som verktøy for å beskytte, utdanne og styrke barn i utviklingsland.

De spurte henne om hun ønsket å være med på å fronte konserten, mot at alle billettinntektene gikk til Right to play. Tufto svarte ja. Resultatet var en «stapp full» kirke, der konserten samlet inn 60.000 kroner øremerket til Right to play.

I 2011 gikk «Våres jul» sammen med Jevnaker kommune om å støtte prosjektet Lions Aid Norway i Zambia. Stedlig representant der var nemlig tidligere ordfører i Jevnaker kommune.

– Vi ringte til ham og sa at vi driver en julekonsert og ønsker å bruke pengene på å lage en skole. For å få til et lokalt engasjement ønsker vi å kalle skolen for Jevnaker skole, sier han.

Siden den gang har prosjektet vokst. I 2012 hev kommunen seg på prosjektet med et årlig bidrag på 100.000 kroner. I dag er alt fra barnehager til skoleungdom, næringsliv og pensjonistforening på ulike måter involvert i prosjektet.

– Hele tiden har julekonserten i kirken ligget som en grunnpilar, sier han.

LES MER: Prester i Oslo jobber langt færre søndager enn i andre bispedømmer

Samme oppskrift

Roos mener at andre menigheter også kan følge samme oppskrift som Jevnaker menighet.

– Julen er en tid der folk ønsker å komme på julekonserter. Så godt som alle kommuner i landet har amatører og profesjonelle musikere. Det kan være en kjempegod tid å utfordre dem til å holde konsert til inntekt for en slik type sak, sier han.

Kirken kan stille med gratis lokaler og ta initiativ til en slik type konsert, mener han.

– Pengene fra billettsalget kan gis som gave til noen som ikke har noe selv. Vi kan bruke julebudskapet for å gi noe tilbake, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter