Nyheter

Maner KrF 
til å støtte Hareide

KrF-veteraner i 90-årene ber partiet besinne seg og gi Hareide støtte etter homodebatten.

Bilde 1 av 2

Det har stormet rundt KrF-leder Knut Arild Hareide etter han deltok i årets Pride-parade, og uttalte at han ønsker en forsiktig endring i partiets ekteskapssyn. Nå går KrF-veteraner i 90-årene­ i varmt forsvar for sin leder. ­Felles for dem er at de har tatt kontakt med Vårt Land på egen hånd for å støtte KrF-lederen.

Hareide er modig

Den eldste av dem er Augusta Rebekka Kringen fra Stokke.

– Hareide er modig og trenger støtte. Jeg er blitt en gammel dame på 97 år. Jeg brenner for at det går bra med Hareide som leder i KrF, sier Kringen.

Hun har stemt KrF i alle år, og vært medlem i flere av dem. Hun synes det var vanskelig å være med i et politisk parti da mannen hennes stod i aktiv prestetjeneste­. Hennes far var med å starte KrF i Bergen i 1933. Via Vårt Land henvender hun seg blant annet til KrFs stortingsgruppe:

– Jeg håper saken i Vårt Land fredag ryster noen. Jeg synes stortingsgruppen må besinne seg. Det er en viktig periode vi er inne i. Kristne og KrF-ere må ikke være så harde, sier 97-åringen.


Vi har rett til å hevde at ekteskapet er mellom kvinne og mann, men vi må ikke undervurdere andres kjærlighet. Jesus sto alltid på de svakes side.

Augusta Rebekka Kringen, 97 år


BERIT AALBORG: Kan risikere at Hareide går av

På de svakes side

Fredag skrev Vårt Land at kun to av ­Hareides kolleger i stortingsgruppen åpent støtter Pride-deltakelsen, og kun én stiller seg bak programkomiteens forslag til ekteskapssyn.

Kringen har klare synspunkter om begge spørsmålene:

– Vi har rett til å hevde at ­ekteskapet er mellom kvinne­ og mann, men vi må ikke ­undervurdere andres kjærlighet. Jesus sto alltid på de svakes side. De må ikke støtes bort. KrF 
må aldri sluse bort sine muligheter for å kjempe for dem som trenger hjelp og støtte, sier Kringen.


– Kanskje noen burde bli minnet om modige Ananias som på Guds befaling gikk til forfølgeren Saulus fra Tarsus. Da skjedde det noe virkelig stort.

Augusta Rebekka Kringen, 97 år


Må ikke være harde

Hun ­mener mange i KrF bør gå i seg selv og tenke bedre igjennom hvilken tid vi lever i, og hvilke muligheter KrF nå har:

– Vi lever i en viktig periode. KrF-ere må ikke være så harde­. Da kan det være over med partiet.

Hun bruker en bibelhistorie for å understreke poenget sitt:

– Kanskje noen burde bli minnet om modige Ananias som på Guds befaling gikk til forfølgeren Saulus fra Tarsus. Da skjedde det noe virkelig stort.

– Jeg sier til Gud hver dag: Når jeg få leve så lenge, må du bruke meg som du kan. Derfor synes jeg det er fint å støtte Hareide, sier Kringen.

LES OGSÅ: Homostrid kan vare helt til neste landsmøte

FORDI: Toppene er lunkne til Hareides homo-prosjekt

Forstår valget

Odvar Omland (93) fra Asker er mangeårig medlem av KrF og har blant annet representert partiet i kommunestyret og som vara på Stortinget. Han sier man måtte regne med at det kom reaksjoner på Hareides Pride-deltagelse, men sier han selv forstår Hareides valg.

– Tidligere har jeg vist forståelse for hans avgjørelse. I ettertankens tid har jeg kommet til at det var en modig handling, sier Omland.

Han oppfordrer skuffede ­KrF-ere til å forbli medlemmer:

– Jeg synes det er leit at ­Hareides påståtte overtramp ­resulterer i utmeldinger av KrF. Ville det ikke fortsatt være klokt å stå i partiet og kjempe, spør han.

Omland understreker at han personlig fortsatt står for at ­ekteskapet skal være mellom mann og kvinne.

– Men i et demokrati bør vi kunne leve med uenighet om de vanskelige kjønnssakene, også i et kristelig parti, sier Omland.

Forskrekket

Johan Fredrik Fredriksen (91) fra Stokke har vært medlem av KrF i 70 år og med flere lokale tillitsverv bak seg. Han reagerer på at enkelte­ har valgt å melde seg ut av partiet i etterkant av Hareides ­avgjørelse om å delta i Pride.

– Jeg er forskrekket over at noen melder seg ut av partiet fordi han har vist interesse for andre som har det vanskelig, sier Fredriksen.

– Hareide er en ener som ­leder av KrF. Så går yngre ut og melder seg ut av partiet ­etter Pride-­deltakelsen. Vi har en flink ­representant og formann i KrF, og at noen skal sable han ned for dette er veldig smålig, fortsetter Fredriksen.

Tung byrde

I tillegg til de tre KrF-veteranene har også 93-åringen Ole Danbolt skrevet innlegg i Vårt Land. Han er ikke medlem av partiet, men har stemt KrF. Han kritiserer Jon Kvalbein, som 2. juli skrev dette i Vårt Land: «KrF bør fastholde et idégrunnlag som har vist seg levedyktig i 2000 år, fremfor å bli slått over ende og synke ned i en ideologisk motebølge?»

Danbolt mener tvert imot at Hareides deltagelse i Pride forbilledlig: «Ved å delta i Pride-paraden har KrF-leder Hareide medvirket til å lette de seksuelle minoriteters tunge byrde».

Han viser til økt selvmord og fordømmelse og spør i sin kronikk om Kvalbein selv bidrar til å lette eller øke disse minoritetenes byrde.

LES OGSÅ: Kan gå mot Hareide/Listhaug-duell om kristen bergensere

Kan løsne partidebatten

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener partiveteranene i 90-årene sitt engasjement er et sunnhetstegn for partiet.

– Det viser at frontene ikke nødvendigvis er mellom de gamle og konservative på den ene siden og de unge og liberale på den andre siden. Bildet er mer nyansert.

Todal Jenssen mener partiveteranene kan bidra med å løsne opp i den interne partidebatten.

– Det er farlig for partiets eksistens om kritikken av Hareide blir vesentlig sterkere. Det kan tenkes at disse eldre i sak kan være enige i noen av de som kritiserer Hareide, men frykter at det kan bli en ny lederstrid dersom kjøret blir for hardt.

– KrF befinner seg i en vanskelig situasjon hvor partiet ikke ligger langt unna sperregrensa og står foran store utfordringer med valg av regjeringsalternativ. Man har tidligere hatt opprivende lederstrider som mange kanskje frykter vil komme dersom kritikken av Hareide ikke demper seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter