Teater

– Man mister sine idoler, men jeg har ikke helt mistet Jesus

Bjørn Eidsvåg har balet med tro og tvil hele livet.

– Jeg er født med Jesus-iver, sier Bjørn Eidsvåg til VG.

I et lengre intervju denne helgen forteller den folkekjære artisten om hvordan troen hans har utviklet seg gjennom tidene og forholdet hans til Jesus.

– Han var mitt store idol, det eneste før Beatles kom. Å kombinere de to var særdeles vanskelig. Etterhvert som man blir eldre, mister man sine idoler, men jeg har ikke helt mistet Jesus. Han har alltid vært en stor inspirasjon og forbilde når det gjelder nestekjærlighet.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg: – Jeg sviktet min døende far

Etterlyser Jesus fra den norske scenen

Denne høsten skal Bjørn Eidsvåg sammen med skuespiller Svein Tindberg finne ut om vi trenger Jesus i dagens samfunn og i så fall hvilke type Jesus vi trenger. Det skal skje på hovedscenen på det Norske Teatret i forestillingen «Etterlyst: Jesus».

Tindberg har allerede brakt Gud til teateret gjennom forestillingen «Abrahams barn» som 100.000 tilskuere har fått med seg i løpet av fem år. Forfatteren og skuespilleren ble tildelt Petter Dass-prisen i 2011 for nettopp denne teaterforestillingen.

– Som teolog er jeg fortsatt begeistret for Jesus. Hans ord: «Du skal være mot andre, slik du ønsker at andre skal være mot deg» - det må være en fin fyr som sier noe slikt. Jeg stopper aldri å heie på Jesus, sier Eidsvåg.

Artisten legger til at Jesus brukes både til å frigjøre folk, men også til å undertrykke.

LES OGSÅ: Menighet tar oppgjør med maktmisbruk og psykiske overgrep

Fundamentalisme

Eidsvåg, som er utdannet prest og oppvokst i bedehusmiljø på Sauda, sier han har balet med tror og tvile hele livet.

– Jeg er født inn i et konservativt trossyn, og har opplevd svovelpredikanter. Etterhvert gjennomskuet jeg autoriteten deres, og opplevde en del av dem som svikefulle personer som farer med løgn. De forlangte at vi skulle forholde oss bokstavelig til Bibelen. Og det er jo fundamentalisme; det å lese de hellige skrifter helt bokstavelig. I dag ser vi på fundamentalisme i forhold til islam, men det er ikke langt unna om vi tolker bibelen bokstavelig heller, fortsetter Eidsvåg.

LES OGSÅ: Sentralbanksjefen om det å miste broren Knut Olsen, tidligere programleder i Dagsrevyen

LES OGSÅ: Derfor er ikke Gud mer synlig i popmusikken

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Teater