Kunst

Malmø får Sveriges første LHBT-altertavle

– Nå blir vi en troverdig kirke, sier soknepresten om altertavla som viser Adam og Adam og Eva og Eva.

Kunstneren Elisabeth Ohlson Wallin ville gi altertavla «Paradiset» til Skara domkirke i 2012. Da sa menighetsrådet nei. De mente at verket var for politisk.

Altertavla viser nemlig Adam og Eva som likekjønnede par.

Siden har bildet hengt i et privat hjem. Eieren bestemte seg for å gi verket til St. Pauli kirke i Malmø, etter å ha fått høre at to av prestene i byen ønsket å få bildet til Malmø-kirka.

Kunstverket ble avduket første søndag i advent, og St. Pauli er første kirke i Sverige med en LHBT-altertavle.

– Alle er skapt i Guds bilde

Altertavla «Paradiset» er basert på rennesansekunstneren Lucas Cranachs verk «Adam og Eva», men Ohlsons tolkning viser Adam og Adam og Eva og Eva. De to likekjønnede parene er omgitt av transpersoner.

– Tavla viser at Guds kjærlighet omfatter alle mennesker, og at alle mennesker er skapt i Guds bilde. Det betyr også at mennesker er skapt til å elske alle mennesker av samme kjønn, sier prest Helena Myrstener til SVT.

Hun har lenge jobba for å få kunstverket til Malmø.

Sokneprest Sofia Tunebro sier til Expressen at kirka er kjempetakknemlige for å ha fått verket.

– Nå blir vi en troverdig kirke, sier Tunebro.

Trenger konkrete bilder å identifisere seg med

Svenska kyrkan har viet likekjønnede par i ti år, men de har ikke vært representert i kirkekunsten før nå. Tunebro mener slike bilder trengs i mange kirker.

– Jeg tror mange puster lettet utover at de endelig er representert i kirka. Uansett hvor mye vi snakker om at mennesker er like mye verdt, trenger vi konkrete bilder som vi kan identifisere oss med, sier soknepresten til Expressen.

Henger ved siden av den eksisterende altertavla

«Det er med stolthet og glede vi tar imot Paradiset i St. Pauli kirke. Vi trenger bilder som åpner opp for en større inkludering og identifisering i kirken», skriver menigheten på sine nettsider.

Altertavla henger i koret, ved siden av den eksisterende altertavla. Soknepresten mener det er viktig at kirka ikke har et «LHBT-kapell».

– Alle skal vies og begraves foran de samme bildene. Det er ikke opp til hver enkelt å bestemme, for det er sånn her det ser ut i St. Pauli kirke, sier Tunebro til Expressen.

KANSKJE DU OGSÅ ER INTERESSERT I DISSE SAKENE?

• Gunleiv er homofil og gift med en kvinne: – Mange lurer på hvordan det kan fungere

• På dødsleiet skal Morten Hegseth be Gud om å tilgi ham alt. Bortsett fra å ha ligget med menn.

Homofile i Polen er skyteskive og syndebukk i kampen om regjeringsmakt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst