Nyheter

Magelssen blir ekstra bispekandidat

Grasrota har sørget for at også Øystein Magelssen blir nominert til stillingen som biskop i Tunsberg.

– Da jeg så lista over de nominerte tenkte jeg: «Dette var jo kjempebra, men hvor er Øystein?», sier sokneprest på Nøtterøy, Inger Bækken.

Hun er en av dem som har tatt initiativ til at nåværende generalsekretær i Norges KFUK-KFUM, Øystein Magelssen, også nomineres til å etterfølge Per Arne Dahl som biskop i Tunsberg bispedømme.

Fristen for å etternominere går ut ved midnatt tirsdag 3. april, og i skrivende stund er det kun Magelssen som er blitt nominert etter at bispedømmerådet valgte ut sine fem kandidater i midten av mars.

For å etternominere må man ha minst hundre underskrifter fra prester, vigslede medarbeidere og menighetsrådmedlemmer i bispedømmet. Bækken forteller at de har fått inn over 160 underskrifter.

LES MER: Disse vil ta over etter Per Arne Dahl

Variert erfaring

Øystein Magelssen er utdannet teolog fra Det teologiske menighetsfakultetet (MF) og har i likhet med fire av de nå seks nominerte til stillingen, jobbet som prost i mange år. Først i Hallingdal, så i Drammen. I 2015 gikk han fra prostejobben og over til å bli generalsekretær i KFUK-KFUM, der han har vært siden.

– Grunnen til at han er naturlig å ha med er hans klare lokale tilknytning, selv om de andre også har det på hvert sitt vis. Øystein har vært prost og kapellan både i nord og i sør. Det å ha en kandidat som kjenner bispedømmet vårt godt, helt fra nord til sør, mener vi er en fordel, sier Bækken.

Hun legger til at i år har Tunsberg bispedømme et såkalt ungdomsår, og at dette er noe hun ønsker å se hvert år.

– For å gjøre det, trenger vi en på toppen som har dette helt sylferskt, og som vet hvordan man skal jobbe strategisk med breddetiltak for unge. Dette har han jobbet mye med den siste tiden i KFUK-KFUM.

Bækken tror også de andre nominerte har blikk for de unge, men at Magelssen her representerer en helt spesiell kompetanse som er viktig å ha med i nominasjonene.

Takknemlig og ydmyk

Magelssen sier han er ydmyk over at grasrota har tatt initiativ til å etternominere han.

– Når jeg har sagt meg villig til å bli vurdert til nominasjon, og det skjer på denne måten, synes jeg det er veldig hyggelig og uttrykk for en tillit som jeg er veldig takknemlig for. Jeg håper det som gjør at de mener at min profil også bør være med, handler om hva jeg har gjort og stått for som de er blitt kjent med, sier 52-åringen.

Han understreker hvor viktig det er for han å ta unge mennesker på alvor.

– Jeg engasjerer meg for en levende folkekirke og en kirke som er lydhør for hva folk tenker, opplever og har behov for. Ikke minst når det gjelder unge mennesker, som har fulgt meg i hele min tjeneste.

I tillegg trekker han frem sin lange strategiske ledererfaring som en viktig egenskap.

– For meg er det viktig å fremstå som et helt, samfunnsetisk engasjert menneske med en klar, kristen forankring, noe jeg har funnet veldig meningsfullt i ulike lederposisjoner i kirke- og organisasjonsliv.

LES OGSÅ: Først prost, så biskop

Ikke første gang

Etternominasjoner er ikke veldig vanlige, men nåværende biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl, ble også nominert på dette viset i 2002. Den gang fikk Dahl flest stemmer, men det var likevel Laila Riksaasen Dahl som ble valgt til biskop etter ønske fra regjeringen.

Da Per Arne Dahl ble valgt som biskop i 2014 var han en av bispedømmerådets fem kandidater. I slutten av januar i år ble det kjent at Dahl gir seg som biskop. Hvem som blir den nye biskopen vil bli endelig avgjort i juni.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter