Nyheter

– Må være åpne for foreldrenes kunnskap

Foreldre er stort sett fornøyd med hjelpen når de får den, ifølge Familiedirektoratet.

Danske Anny Hansen tol livet av datteren (43) i fortvilelse over det hun mente var kommunal omsrogssvikt.

Her hjemme sier avdelingsdirektør Anna Bjørshol ved Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) at de etter hvert har fått god dokumentert kunnskap om at mange foreldre opplever kontakten med «det offentlige hjelpeapparatet» som utfordrende. Det beskrives som fragmentert og at det er vanskelig å få oversikt over rettigheter barn og familie kan ha, opplyser hun i en e-post.

– Samtidig er foreldrene stort sett fornøyd med hjelpen når de får den, særlig gjelder dette avlastningstilbudet, sier Bjørshol.

LES MER: Drepte sin funksjonshemmede datter – orket ikke å gi mer omsorg

– Åpenhet

– Hva gjøres for å lette presset på foreldrene, særlig med tanke på barn som er fylt 18 år?

– Det er viktig at foreldre føler seg trygge på at deres voksne barn blir tatt godt hånd om, uavhengig av om de er til stede eller ikke. Dette krever god relasjon mellom det voksne «barnet», foreldrene og tjenesteapparatet, hvor de sammen kan arbeide for et godt og tilpasset tilbud, svarer Bjørshol.

Hun peker på at det å utforme et godt tilbud, krever åpenhet for foreldrenes kunnskap.

LES OGSÅ: Når barnet ditt aldri blir voksen

Inkludering

Bjørshol sier det er en viktig målsetting for direktoratet at mennesker med funksjonsnedsettelse blir inkludert på lik linje med andre i skole, arbeid og fritid.

– Viktige nettverk knyttes nettopp i slike sammenhenger. Visshet om at dette blir ivaretatt i dag, gir også større trygghet om at dette blir ivaretatt i fremtiden.

LES OGSÅ: Tør ikke ansette funksjonshemmede

Det er viktig at de tiltakene som allerede eksisterer brukes aktivt, fremhever Bjørshol. Dette kan være i individuell plan eller ved bruk av støttekontakt eller fritidskontakt.

– Samtidig er det viktig at vi hele tiden dokumenterer levekår til mennesker med funksjonsnedsettelse, slik at vi kan se hvor det svikter og hvor vi må sette inn større innsats.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter