Nyheter

Må velge mellom skolegudstjeneste eller besøk i buddhistisk tempel

Elever kan søke fritak fra skolegudstjenester, men da må de bli med i buddhistisk tempel.

Slik er i hvert fall ordningen ved Marikollen ungdomsskole i Rælingen i år. I et offisielt skriv sendt ut fra skolen forrige uke gir de elevene «to likeverdige, kulturelle opplegg å velge mellom».

• Alternativ A: Julegudstjeneste i Rælingen kirke med innslag av elevene

• Alternativ B: Omvisning i det buddhistiske tempelet på grensen mellom Rælingen og Lørenskog, med informasjon om den buddhistiske tro.

LES OGSÅ: Direktorat liker ikke besøk til buddhisttempel

Ingen reaksjoner

– Tidligere har har skolen hatt et undervisningsopplegg om juletradisjoner før og nå som alternativ til skolegudstjenesten. Dette har vi kjørt i så mange år at vi har fått spørsmål om vi ikke burde prøve noe annet. Det gjør vi nå med ekskursjon til et buddhistisk tempel. Her får elevene en omvisning og får lære om seremonier, sier rektor Anne Beate Belstad.

– Hva slags tilbakemeldinger har dere fått fra foreldre?

– Foreløpig ingen.

LES OGSÅ: Erna med kraftforsvar for skolegudstjenesten

Katolsk kirke

Ifølge Utdanningsdirektoratet må skolene «tilby ikke-diskriminerende fritaksordninger gjennom likeverdige alternative tilbud for de som melder om fritak». Ved Erdal barneskole i Askøy kommune vil en omvisning i en lokal, katolsk kirke være et alternativ til skolegudstjenesten. Arrangementet er utarbeidet av to av skolens lærere, ifølge rektor Sigmund Gundersen

– Organisten i kirken skal vise elevene hvordan kirken ser ut innvendig og lære dem om katolikkenes tro og hvordan de feirer jul, sier Gundersen.

– Hvorfor tenker dere at dette er et godt alternativ?

– Når foreldrene ønsker et alternativt tilbud, så forsøker også vi å tenke alternativt. Dette opplegget er godt begrunnet ut ifra opplæringsloven og læreplanen, sier rektor.

LES OGSÅ: – Kirken må ta ansvar for de som dropper skolegudstjeneste

Én tilbakemelding

Foreløpig har ikke foreldrene fått et offisielt skriv fra skolen med det alternative opplegget. Det kommer først på mandag. En av foreldrene har imidlertid fått tak i en skisse av arrangementet og lagt det ut på Facebook. Opplegget har han stilt seg kritisk til, ifølge Gundersen. Ellers har de ikke fått noen tilbakemeldinger.

– Dette er et enkeltutspill, og folk har rett til å mene det de vil, sier han.

LES OGSÅ: Staten anbefaler påmelding til skolegudstjenester

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter