Klima

Må takle Venstre-krav

Venstre-leder Trine Skei Grandes nye klimaforslag for å svelge budsjettløsning utfordrer ikke bare de blåblå. Også makker KrF.

Flere timer lange krisemøter i statsministerboligen både fredag og lørdag kveld løste ikke floker. Budsjettfrist brytes og kaoset fortsetter.

Knut Arild Hareide og KrF har kalt inn stortingsgruppen til ekstraordinært møte mandag formiddag. Det er ikke bare for å vurdere budsjettilbudene fra regjeringen, men også Venstres nye tøffe klimakrav for å godta budsjettavtale.

– Det er lagt frem nye forslag fra Venstre som også KrF må vurdere selvstendig, var budskapet fra Hareide etter krisemøtet.

LES OGSÅ: Krisemøtet satte budsjettrøbbel på vent

Lysere for KrF

I over en uke har KrF vært frustrert over at regjeringen har kommet med altfor lave tilbud i på familiefeltet, distriktsløsninger og til innsats i småskolen. Nå ser det ut til å løsne litt mer for KrF på disse feltene enn det gjør for Venstres klimakrav.

– Hvordan er fremdriften på KrFs kjernefelt?

– Dette går bedre og bedre. Men fortsatt er det en god del igjen til en løsning, svarer Hareide Vårt Land.

Signalene fra Hareide kan tyde på at noe nå ligner utviklingen i fjorårets forhandlinger: Da var KrF mer fornøyd i budsjettspurten enn partner Venstre.

LES OGSÅ: Skjebnemøte tok pause – budsjettdrama fortsetter

Skjebnemøter

Før Hareide og Venstre-leder Grande kom til helgens første toppmøte med lederne i Høyre og Frp, betegnet KrF-lederen møtet som «et skjebnemøte». På forhånd antok kilder i begge sentrumspartier at det kunne gå mot budsjettbrudd.

Partene gikk tause fra møtet, men var klare til å prøve på nytt lørdag kveld. Der kom ikke bare nytt materiale fra Høyre/Frp på bordet. På lørdagskvelden fremmet også Venstre friske klimakrav for å kunne støtte budsjettet.

Forbikjøring av «bilpakken»

Venstres innspill kan i sum være så virkningsfulle at dette blir en forbikjøring av den omstridte bilpakken fra regjeringen. Bilpakken sperrer for budsjettløsning. Det er fordi den ikke bare øker drivstoffavgifter, men også gir fordeler til fossilbilismen. Dessuten er den lansert som et ultimativt krav fra statsminister og finansminister.

Før budsjetthrilleren fortsetter, må derfor regjeringspartiene kalkulere hva de tåler av Venstres nye «klimapakke». Partileder Grande sa sent lørdag at det «gjenstår mye arbeid», men at det nye «kan bringe oss i mål».

LES OGSÅ: Dette er punktene som kan skape regjeringskrise

Nær klimaks?

Dermed kan forhandlingene nærme seg klimakset:

– Vi har lagt frem mye bra, og så håper jeg at regjeringspartiene behandler det bra, sier Grande.

– Har dere gjort faktiske fremskritt?

– Hvis de aksepterer det som vi nå har lagt frem, så har vi gjort store fremskritt, svarer Grande.

Venstre-lederen uttaler seg nå mykere. Fredag sa hun: «Jeg ser ikke hvordan det er mulig å få til klimagassutslipp uten at man rører denne bilpakken».

Nå er omkvedet: «Jeg har ikke gitt opp noe som helst. Vi jobber kjempehardt og har mange gode forslag».

Tause topper

Fristen for å lande en budsjettløsning gikk ut søndag klokken 18.00. Lederen av Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen, sier at partene da må skrive inn sine merknader og syn hver for seg.

Alle involverte unngår å si noe om hva som egentlig skjer i de kritiske møtene på topplan: Hverken om spenningsnivået og reell fremdrift. Selv helt på slutten under fjorårets forhandlinger uttalte KrFs og Venstre at forhandlingene «beveget seg». I virkeligheten var det full stopp og nær en regjeringskrise.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima