Nyheter

– Må ta 
de råtne systemene som styrer idretten

Doping handler om langt mer enn idrettsutøverne. Det er på tide å se mer på 
korrup­sjonen blant ledere og 
forbund som styrer idretten, mener idrettsprofessor Gunnar Breivik.

Bilde 1 av 4

Avsløringen av at det har foregått statskontrollert russisk ­doping med dekkoperasjoner satt i system, viser hvor naive mange har vært, mener Gunnar Breivik, professor ved Norges Idrettshøgskole.

– Man har mye søkelys på ­utøverne, og for lite på hvor råtne systemene som styrer internasjonal idrett er, med korrupsjon, bestikkelser og uredelighet, sier Breivik.

Oppgjør

Han viser til at mange av organisasjonene som styrer idretten har unnlatt å offentliggjøre positive dopingprøver, av frykt for å skade idrettens, nasjonens eller egen anseelse, og nevner Den internasjonale olympiske­ komité (IOC), sykkelforbundet og nasjonale antidopingorganisasjoner. Breivik ­mener også at forbundene innen friidrett og fotball uten tvil er systemer der ledere sentralt plassert opererer på en korrupt måte.

Det som er avslørt om russisk doping, kom for dagen fordi den russiske 800-meterløperen Julia Stepanova og mannen Vitaly gikk
til den tyske journalisten Halo Seppelt med opplysninger og dokumentasjon i kjølvannet av Sotsji-OL i 2014. I desember ble Seppelts dokumentar om organisert russisk doping sendt på tysk TV, og snøballen begynte å rulle.

– Det som avsløres med denne saken, er at dette ikke handler om hvor gode tester man har, men at det er disse mer overordnede politiske og organisatoriske interessene som har styrt mye av det som har skjedd, sier Breivik.

Da verdens antidopingbyrå, Wada, ble opprettet i 1999, var det et viktig skritt, mener Breivik.

– Men Wada har ikke maktet å gjennomføre en enhetlig ­internasjonal politikk. Det har de ikke hatt ressurser til, sier han.

Idrettsprofessoren mener at den russiske avsløringen er viktig­ fordi den gir en mulighet til å ta et oppgjør med det råtne systemet og interessene som ligger­ bak og styrer. Breivik ­mener også at det trengs søkelys på selve testsystemet, på laboratoriene som analyserer prøvene og hvordan laboratorier og dopingtestere blir akkreditert.

– Vi er litt naive i Norge. Vi har hatt vekt på ærlighet, fair play, gode holdninger, topp og bredde. Dette er nesten et unntak, sier han.

Blir viktig

Anders Solheim, leder for Antidoping Norge, har kalt det som kommer fram i den siste rapporten fra Verdens antidopingbyrå (Wada) om Russland «det groveste overtrampet som er avdekket».

– Jeg tror denne saken er viktig. Jeg ser at noen nå sier at Wada ikke har gjort en god nok jobb. Vi må gjøre Wada sterkere. Derfor tror jeg denne saken setter i gang en prosess som handler om hvordan vi kan sørge for at dette ikke skjer igjen. Det vil ha mye å si for antidopingarbeidet framover, sier han.

– Russland nekter for at det har foregått systematisk doping?

– Vi har også sett at de har suspendert personer som er nevnt i rapporten. Jeg tror man bare må komme til bunns i de faktiske forholdene. Det er naturlig å sette det som en forutsetning for at Russland skal få være med.

Antidoping Norge har i fem år gitt råd og veiledning til Russland.

– Mye av det føles bortkastet,­ når vi nå ser at de har hatt egne dopingcocktailer som labora­toriesjefen tilrettela, og at myndighetene ifølge rapporten har stått bak og styrt et falskt anti-dopingarbeid, sier Solheim.

Med Wada kom et felles sett 
av regelverk og dopingtester 
også utenfor konkurranser. 
Solheim mener at etableringen av Wada var avgjørende, men tror at ­byrået må bli enda mer uavhengig av idrettens forbund og IOC.

LES OGSÅ: Norske idrettshelter blir tildelt medaljer i etterkant fordi andre dopet seg

Kutte bånd

– I styret i Wada er halvparten utnevnt av IOC og særforbundene. Det blir som om restauranteierne skulle utnevne halve styret for Mattilsynet, sier Solheim.

Idrettsprofessor Breivik ­mener at dopingsystemet må få mer ressurser og bli et internasjonalt ­organ, fordi de nasjonale byråene er for varierende i kvalitet.

– Det har vist seg at anti­dopingenhetene er sårbare for korrupsjon. Man kan ikke overlate denne oppgaven til nasjonale ­organer, sier Breivik.

Han understreker også at for mange blir fristelsen enorm når 
det er snakk om store penge-premier­ og det er de tre øverste plassene som gir uttelling.

Den tyske journalisten Hajo Seppelt har i flere av sine doku­mentarer sett på doping i Kenya.­ Pengepremier fra idrett kan ­finansiere ikke bare utøverens familie, men en hel landsby. ­Da kan det å skaffe seg litt EPO for å vinne, friste ekstra mye. ­Seppelt mener også mye tyder på at ­kenyanske organisasjoner har tatt utøvere i doping, og så tilbudt dem å betale bestikkelser for å holde det skjult.

LES OGSÅ: OL er et race mellom ærlighet og doping

Ledersvikt

Thorhild Widvey er styremedlem i Wada. Hun mener at det ikke er et problem at det sitter representanter fra idretten og IOC i styret, og ­viser til at alle anbefalingene fra Wada etter de russiske avsløringene har vært enstemmige.

– Grunnen til at det feiles, er mangel på lederskap. Når IOC nå vil at særforbundene i idretten skal ta ansvar, er det ansvarsfraskrivelse, sier hun.

Widvey ønsker at både idretten­ og nasjonene som finansierer Wada må betale mer.

– Det brukes altfor lite penger til å drive antidopingarbeid. Enhver utøver, leder eller ­nasjon som prøver å basere seg på å fuske,­ skal kjenne pusten i nakken hver dag, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter