Nyheter

– Må skille mellom konservative og ekstreme

Gudsbilder kommer i alle sjatteringer. Det er først når gudsbildet fører til vold at det blir et problem, sier dialogprest. Vårt Land inviterer til samtale om islam og terrorisme under Arendalsuka.

– Vi er nødt til å skille mellom konservativ islam og ekstrem, politisk islam, sier leder i Minotenk Linda Noor. Hun skal ­delta på debatten «Brann i islams hus», som Vårt Land arrangerer på Arendalsuka (14.-17. august).

Noor skal møte politiker Andreas Hasle, dialogprest Iselin Jørgensen og samfunnsdebattanten Muhammed Qasim for å drøfte koblingen mellom religion og terrorisme, og hvorvidt man bør være redd for konservativ islam.

Temaet er brennaktuelt. ­Forrige uke gikk innvandringsminister Sylvi Listhaugs i rette med Muhammad Tahir-ul-
Qadri, hovedgjesten på en muslimsk ungdomsleir mot ekstremisme. «Er virkelig dagens ­hovedtaler for steining som straffemetode? Dødsstraff for blasfemi? At islamske lover bør settes over vestlige lover? Dette er ikke forenlig med norske og vestlige verdier», sa Listhaug fra talerstolen.

På kronikkplass i Vårt Land (10. august) ble Tahir-ul-Qadri omtalt som en «ulv i fåreklær» av imamen Yasir Fawzi. «Det sies at Tahir Ul-Qadri har moderert seg den siste tiden. Faktum er at han fremdeles går inn for å henrette blasfemikere», skrev han.

«Er ikke farlig»

– Tahir-ul-Quadri er ingen konservativ muslim, han er ekstrem, sier Linda Noor.

– Vi bør være varsomme overfor politisk islam, altså en islam som ønsker å endre lovgivningen i Norge. Men konservativ islam er ikke farlig for samfunnet i sin helhet; den har ikke som mål å endre samfunnet på noen måte.

Noor mener Listhaug altfor ofte får rom til å uttale seg om konservativ islam på en feilaktig måte.

– Det er helt klart at Tahir-ul-Qadri ikke burde blitt invitert til en ungdomsleir mot ekstremisme, men det er synd at det er Listhaug som først uttalte seg om dette, sier hun.

Noor mener man bør skille mellom konservative muslimer og ekstreme muslimer på samme måte som man skiller mellom konservative kristne og ekstreme kristne.

«Rammer ikke andre»

– Konservativ islam blir problematisk når den går ut over andre mennesker. Man kan leve sitt liv med et problematisk gudsbilde, men det er først når dette gudsbildet fører til vold at det blir et problem, sier dialogprest Iselin Jørgensen, som også skal delta på debatten.

– Bør man respektere konservativ islam?

– Det blir som å spørre om man kan respektere konservative kristne. De fleste muslimer jeg kjenner er konservative i den betydning at de ønsker å bevare, sier Jørgensen.

Hun tror «norske muslimer må kjempe mot islamofobi og derfor unngår å kritisere hverandre.»

– Muslimenes minoritetsstatus gjør at de ofte må stå sammen mot kritikk og islamofobi, heller enn å drøfte og debattere det de er uenige om, sier Jørgensen.

«Tahir-ul-Qadri er ekstrem»

I likhet med sine meddebattanter reagerte også Jørgensen på at Tahir-ul-Qadris var funnet verdig en plass på talelista under den muslimske ungdomsleiren.

– Tahir-ul-Qadris er både konservativ og ekstrem. Jeg syns det er problematisk at karismatiske religiøse ledere blir hyllet som store, ufeilfarlige autoriteter, og det var problematisk at alle deltakerne som hadde spørsmål, ikke fikk snakket med Tahir -ul-Qadri under denne konferansen., sier hun.

Arrangementet «Brann i Islams hus» arrangeres i Mediebåten i Arendal kl. 1200 15. august, som en del av Arendalsuka. Debatten ledes av religions- og debattredaktør i Vårt Land, Alf Gjøsund.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter