Kirke

Må prioritere ungdom

Jostein Ådna mener kirken må ha høyere ambisjoner enn å opprettholde tallene for dåp og konfirmasjon.

Bilde 1 av 2

Hvem skal styre Den norske kirke de neste fire årene? Frem til kirkevalget 8. og 9. september presenterer vi den øverste kandidaten på hver av listene til bispedømmeråd og kirkemøte.

Navn: Jostein Ådna

Alder: 64 år

Liste: Nominasjonskomiteens liste

Bispedømme: Stavanger bispedømme

– I samarbeid med de frivillige kristne organisasjonene og ­utdanningsinstitusjonene må kirken prioritere målrettede tiltak overfor ungdom for å få dem til å ta profesjonsutdanning for å gjøre tjeneste som prester, diakoner, kateketer og kirkemusikere, sier Jostein Ådna, toppliste-
kandidat for Nominasjons­-komiteens liste i Stavanger ­bispedømme.

Ådna er 64 år gammel, gift, og er professor i Det nye testamente ved VID vitenskapelige høgskole.

– Hva er ditt forhold til Den norske kirke?

– Jeg har gjennom hele livet hatt en nær relasjon til Den norske kirke og deltatt aktivt i menighetsliv. Som teologistudent var jeg medlem av Kolbotn menighetsråd i Borg bispedømme. De siste åtte årene medlem av menighetsrådet i Stokka menighet, og de siste fire årene medlem av Stavanger bispedømmeråd og Kirkemøtet, sier han.

Les også: Den store guiden til kirkevalget

Kontinuitet

– Hvorfor har du valgt å stå på liste?

– Jeg synes det er en viktig og interessant oppgave å delta i de styringsfunksjoner i Den norske kirke som Bispedømmerådet og Kirkemøtet har ansvar for. Fra allerede å ha sittet én periode vet jeg at jeg både lærer mye nytt, kan fremme synspunkter og anliggender som er viktige for meg, og kan påvirke beslutninger.

Hvorfor skal folk stemme på deg?

– Jeg ivaretar viktig kontinuitet fra utgående periode, og som professor i teologi tilfører jeg både bispedømmeråd og kirkemøte viktig kompetanse, utover den biskopene og prestenes representanter står for. Teologisk står jeg i tradisjonen fra Misjonshøgskolen og NMS med stor tillit til Bibelens sannhet og respekt for dens normative autoritet i kirken og med vekt på kall til omvendelse, tro og til tjeneste i misjon.

Høye ambisjoner

– Hva ­mener du er de viktigste utfordringene for kirken i dag?

– Den største utfordringen er å nå barn, deres foreldre og ungdom med det kristne budskapet og integrere dem i menighetenes liv. Kirken må ha høyere ambisjoner enn å opprettholde tallene for dåp og konfirmasjon, for dåp og konfirmasjon som nokså løsrevne markeringer eller riter gir ikke den tilhørigheten til troens fellesskap som kirkens Herre har kalt oss til å føre mennesker inn i.

Ådna nevner også utfordringen med å rekruttere til kirkelig tjeneste, både som frivillige i menighetene og som ansatte i kirkelige stillinger.

– I samarbeid med de frivillige kristne organisasjonene og utdanningsinstitusjonene må kirken gi prioritet til målrettede tiltak overfor ungdom for å få dem til å ta profesjonsutdanning for å gjøre tjeneste som prester, diakoner, kateketer og kirkemusikere. I tillegg må vi også langt bedre enn i dag legge til rette for at godt voksne med motivasjon og gode personlige forutsetninger kan gå inn i kirkelig tjeneste som en «second career».

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke