Nyheter

Lula får trolig bli

KrF og Venstre jubler over gjennomslag for amnestiløsning for en gruppe ureturnerbare. Men kritikerne mener ordningen vil gjelde altfor få og ikke er god nok.

I går varslet regjeringen at de er enige om engangsløsning for ureturnerbare asylsøkere.

Dette er de enige om

– Personer som har vært i Norge i over 16 år, og som i 2021 har en samla alder og oppholdstid som overstiger 65 år, omfattes av ordningen, sier KrF-leder Kjell-Ingolf Ropstad. Med andre ord:

Hvis du i dag er 47 år i og har vært i Norge i 14 år, vil du kvalifisere til ordningen i 2021 – for da vil du ha vært her i 16 år og være 49 år gammel.

Er du 35 og har vært 30 år i Norge kvalifiserer du også.

Men er du 53 og har bare vært i Norge i ti år i 2021, vil du ikke omfattes.

Asylsøkeren må selv søke om å bli en del av ordningen i løpet av 2021.

Opphold og arbeid

Amnestiet vil gi rett til både opphold, helsehjelp og arbeidstillatelse.

Også de med uavklart ID kan få en begrenset tillatelse og bli bosatt. Men tillatelsen for denne gruppa skal ikke danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse eller familieinnvandring, sier enigheten.

Personer med ukjent bostedsadresse omfattes, ifølge Ropstad, forutsatt at de kan sannsynliggjøre at de har vært i landet i over 16 år.

De må dessuten ha bodd i landet 1. januar 2019 – slik at ingen kan flytte til Norge nå som avtalen er avklart og kreve å bli en del av ordningen.

Ifølge Ropstad er det per nå ikke mulig å si noe om hvor mange mennesker amnestiet vil omfatte. Det er blant annet fordi man ikke har full oversikt over dem som bor hos privatpersoner eller på uregistrert adresse.

Hushjelpen

Løsningen vil si at Stålsetts hushjelp Lula Tekle etter alt å dømme vil omfattes, siden hun har vært i Norge i 19 år og er 56 år gammel.

Straffedømte får ikke bli en del av løsningen, men de som kun har brutt utlendingsloven (ved å nekte å reise ut) er i utgangspunktet omfattet.

Forslaget vil kreve en forskriftsendring og ventes å bli sendt på høring i løpet av våren.

– Det er viktig av og til å sette en strek i sanden og si at her ordner vi opp. Jeg er glad for at vi kan gi et juleamnesti til denne gruppen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Avventer

Biskop emeritus Tor B. Jørgensen stiller seg avventende til løsningen.

– Løsningen de har kommet frem til høres intuitivt ut som en litt bedre løsning enn hva man kan lese ut fra punktet i Granavollen-erklæringen. Men jeg må studere effektene av dette.

Problemet med den, er at det er en engangsløsning, mener han.

Også SVs Karin Andersen er avventende. Ordningen er bra for dem det gjelder, men det holder ikke, mener hun.

– Det løser ikke problemet. Det løser bare en akutt situasjon for noen. Det som hadde løst problemet hadde vært å gi ureturnerbare mennesker i Norge en midlertidig arbeidstillatelse.

– Noen urimelige utslag

Løsningen innebærer også at noen vil falle utenfor. Personer som i 2021 har vært kortere i Norge enn 16 år, vil ikke omfattes uansett alder. Personer som er 45, men har vært her i 16 år, vil heller ikke omfattes. Alderen din og botiden din må til sammen overstige 65, og du må ha bodd i Norge i januar i år da Granavolden ble inngått.

– Et sted må vi sette strek for ordningen, det vil alltid gi urimelige utslag i hver ende. Jeg er spent på høringen som kommer nå, og om noen har noen gode innvendinger mot avgrensingene våre, sier Grande.

– Det har vært forhandlinger over lengre tid for å finne en god løsning. Vi har vært opptatt av at dette er veldig sårbare mennesker, som lever i limbo. Dermed er det viktig at de kan få en trygghet.

---

Fakta:

  • Regjeringspartiene var enige om følgende i Granavollen-plattformen:
  • «Legge til rette for en ­engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge. Løsningen ­rammes inn slik at den ikke skaper presedens, og vil ikke gjelde for straffedømte.»
  • Nå er dette punktet ­konkretisert i en engangsløsning personer som oppfyller kravene kan søke på. Du må ha bodd i Norge i minst 16 år (regnet bakover fra år 2021) og din botid + alder må til sammen overstige 65 år.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter