Nyheter

– Lovsang kan bli en prestasjon

Studentprest og teolog Geir Otto Holmås etterlyser en lovsangskultur som vektlegger hvem Gud er mer enn opplevelsen av hans nærvær.

– Jeg har stor glede av å lovsynge Gud, fordi jeg tror det er verdig rett og godt. Men den moderne lovsangformen har trekk som lett kan bygge opp under en prestasjonskultur. Jeg vet fra samtaler med unge mennesker at lovsangen ikke alltid bare skaper «et herlig møte med Gud». Lovsangen kan også inngå i en logikk der vi synger for å oppnå noe, at vi så å si må «hente Jesus ned fra himmelen», sier Geir Otto Holmås.

Han arbeider som teolog og studentprest ved NLA Høgskolen i Staffeldtsgate og har bakgrunn fra Ungdom i Oppdrag og Oase-bevegelsen. I fjor ga han ut boken Ved en korsvei, som har undertittelen «Åpent brev til mine karismatiske venner.» Her tar han et oppgjør med usunn teologi og åndelig praksis som preger toneangivende strømninger i det internasjonale karismatiske landskapet.

– En viktig grunn til at jeg skrev Ved en korsvei, var uroen jeg kjenner over strømninger i nykarismatikken som på en veldig ensidig måte fokuserer på det manifesterte gudsnærværet. Her handler det aller meste om å bringe mennesker inn i nærværserfaringer så Guds rike kan gå frem med forvandlende kraft. En kretser hele tiden om hvordan vi skal aktivere eller forløse Guds nærvær – som i praksis betyr opplevelsene og erfaringene av nærværet.

Preger lovsang

Denne helgen samles lovsangsteam fra hele landet til konferansen Lovsang19 som holdes like utenfor Oslo. Holmås mener at strømningene han beskriver i boken også preger deler av lovsangskulturen, som finnes nærmest overalt i kristne ungdomsmiljøer.

– Hvor påvirket en er av disse strømningene varierer naturligvis mye fra miljø til miljø. Men det er noe med lovsangens form og innramming i dag som jeg tror lett flytter perspektivet mer mot opplevelsene, både selve settingen og ordene man bruker, sier Holmås. Han tror dette kan tegne et feilaktig bilde av Gud.

– Guds nærvær er ikke bare det manifesterte nærværet. Et ensidig fokus på gudsopplevelsen gjør at tanken lett sniker seg inn at om jeg ikke opplever og erfarer ham, er ikke Gud hos meg. Innvielsen og atmosfæren kan bli viktigere enn Gud selv. Gud er heller ikke bare i det gode og herlige nærværet, slik en ofte får inntrykk av i dag, sier Holmås.

– For meg er ikke dette en teoretisk problemstilling. Jeg har ikke minst et sjelesørgerisk anliggende. I det lange løp tror jeg en sånn nærværsteologi vil føre til at troen for mange kan bli vanskelig eller i verste fall havarerer, siden den forankres på feil sted.

Lovsang som respons til Gud

Holmås har selv ledet lovsang i ulike sammenhenger. Han mener vi som kristne trenger å fundamenteres i at Guds nærvær er noe vi kan regne med uavhengig av våre opplevelser.

– Vi trenger gudserfaringer, og jeg tror Gud virkelig ønsker å la oss erfare sin kraft og sitt nærvær. Men vi må snakke sant om hva det betyr. For en kristen er Guds nærvær først og fremst en objektiv, urokkelig realitet. Det er en realitet som er så sikker at vi kan satse hele livet vårt på den.

Han utfordrer lovsangsledere til å vektlegge hvem Gud er og hva han har gjort.

– Når lovsangen fokuserer rett, hjelper den oss til å vende blikket bort fra oss selv og opp på ham som er livets kilde. Lovsang er først og fremst vår respons til Gud, og vi lovsynger ham av takknemlighet for hvem han er og hva han har gjort for oss. Hvis lovsangen blir et middel for noe annet, bidrar vi subtilt til å undergrave den.

Lovsang i endring

– De siste årene har det kommet flere norske lovsanger som fokuserer mer på hva Gud har gjort for oss enn våre følelser overfor Gud. Og i australske Hillsong har de for eksempel skrevet om den apostoliske trosbekjennelsen til moderne lovsang. Tyder ikke denne utviklingen på at dette endrer seg?

– Ja, jeg ser tilløp til dette og håper det kommer mer. Vi trenger flere lovsanger som holder oss fast i det objektive. Lovsangskulturen har i stor grad fortrengt sangene og salmene der vi proklamerer de grunnleggende trossannhetene. Det som både ærer Gud og bygger vår tro, er at vi søker hans sannhet. Lovsang som kretser om klisjeene og våre egne følelser kan i det lange løp faktisk avmagre oss åndelig sett.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter