Nyheter

Lover kamp om navn i kirkevalget

Initiativtakerne til «Mangfoldig folkekirke» nekter å gi seg.

Valgrådet i Borg bispedømme sa onsdag ettermiddag nei til å gi nominasjonskomiteens liste navnet «Mangfoldig folkekirke». Erling Birkedal, som nå er Borg bispedømmes medlem av Kirkerådet, tar kampen videre dere:

– Jeg kommer til å ta denne saken opp ved starten av rådets møte torsdag. Dette er nå blitt en politisk sak. Kirkerådet er ankeinstans, og vi vil kjempe for et godt navn, sier mannen som også er 1. kandidat på listen fra nominasjonskomiteen i Borg bispedømme til høstens kirkevalg.

LES OGSÅ: Frykter navnekaos under høstens kirkevalg

Enstemmig ønske om navneskifte

Vårt Land meldte onsdag morgen at samtlige kandidater på nominasjonskomiteens valgliste ønsket at «Mangfoldig folkekirke» skulle bli hovednavn på deres liste.

– «Nominasjonskomiteens liste» er et forretningsmessig uttrykk som kan gi preg av grått byråkrati. Vi må på samme måte som Åpen folkekirke ha et navn for å gi oss identitet, sa Birkedal.

Valgrådet i Borg skulle ta stilling til søknaden om bruk av navnet Mangfoldig folkekirke på sitt møte onsdag ettermiddag. I forkant uttalte valgsrådsleder Grete Mugaas:

– Ut ifra svaret fra Kirkerådet forstår vi at det er valgrådets rett å konkludere.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nytt signal fra Kirkerådet

Før møtet sendte imidlertid sekretariatet i Kirkerådet nytt brev til Borg, med kopi til de andre bispedømmekontorene i Den norske kirke. Her blir det vist til de vedtatte valgreglene der det heter at kandidatlisene «skal kunngjøres uten opphold etter 1. mai»

«Kirkerådet er av den oppfatning at navnet på en kunngjort liste ikke kan endres etter at listen er godkjent og den er kunngjort», konkluderes det i brevet som er undertegnet av Gerd Karin Røsæg, fungerende direktør og Ole Inge Bekkelund, avdelingsdirektør.

– Var det Kirkerådets brev som gjorde utslaget i valgrådets behandling av navnesaken, Grete Mugaas?

– Det var tungt inne, ja, svarer valgsrådslederen i Borg.

LES OGSÅ: Protesterer mot stenging av barnehage ved å stille til kirkevalg

– Ingen har tenkt på dette

Hun utrykker stor forståelse for at nominasjonskomiteens kandidater hadde behov for «et bedre og mer identitetsbærende navn».

– Valgrådet beklager at Den norske kirke per i dag ikke har gode nok valgregler knyttet til likebehandling av lister, spesielt i kommunikasjon med velgerne. Vi vil derfor oppfordre til at disse blir klargjort bedre til neste kirkevalg, sier Mugaas.

– Jeg er ikke sikker på at vårt ønske er i strid med reglementet som jeg selv var med på å vedta i Kirkemøtet. Det har oppstått en situasjon som ingen har tenkt på, og som derfor ikke er tydeliggjort i reglementet, mener Erling Birkedal.

Protest fra Åpen folkekirke

Ikke minst talsmenn for Åpen folkekirke, som stiller egen liste i 9 av Den norske kirkes 11 bispedømmer, har protestert mot å skulle akseptere navneendring og bruk av betegnelsen Mangfoldig folkekirke.

Men Erling Birkedal mener at det er nettopp Åpen folkekirkes inntreden i kirkevalg-manesjen som har gjort det nødvendig med et annet listenavn enn «Nominasjonskomiteens liste».

LES OGSÅ: Klarer ikke stable nytt menighetsråd på beina

– Får ikke vist oss fram på dansegulvet

– I mars sa vi ja til nominasjonskomiteen om å stille som kandidater ved bispedømmerådsvalget. To måneder senere ble et nytt «parti» dannet, og da ble vi som sto på den første listen kastet ut i en valgkamp som hadde endret seg fra flertallsvalg til forholdstallsvalg mellom to lister, sier Birkedal og tilføyer:

– Det oppleves som om noen har invitert oss til dans, men så får vi ikke lov til å kle oss opp og vise oss fram på dansgulvet. Vi blir innelukket i det gamle rommet som var innredet og gitt det forretningsmessige navnet Nominasjonskomiteens liste.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter