Nyheter

Lover bedre AAP-ordning

SV, Ap og Sp vil endre AAP-regelverket om de kommer i regjering. Men SVs Karin Andersen mener det er for sent å vente til stortingsvalget.

– Dette er så ille at dette må vi få fikset før den tid. KrF må ta til vettet og sørge for at regjeringen snur. Da skal de få bløtkake, skriver Andersen i en e-post til Vårt Land.

Arbeiderpartiets Arild Grande tviler på at Andersen får ønsket sitt oppfylt.

– Håpet er at vi kan endre politikken før neste stortingsvalg, men dessverre viste KrF gjennom debatten i forrige uke at de har mista interesse for denne saken. Derfor er det lite trolig at det blir endra før vi får nytt stortingsflertall, sier han.

Vil ikke tilbake til start

Samtidig forteller han at Ap ikke vil tilbake til den gamle ordningen for arbeidsavklaringspenger (AAP).

– Vi skal lage en ordning som er bedre enn dagens, og bedre enn den vi hadde tidligere. Framfor å ha en rigid tidsbegrensning, må vi fokusere på at alle får oppfølgingen de trenger, sier Grande.

Både han og Senterpartiets Per Olav Lundteigen understreker at AAP vil få høy prioritet fra deres partier i regjering.

– Det er helt opplagt, og det er ikke unaturlig å ta omkamp framover også, sier Lundteigen.

Grande på sin side lover høyt trykk også etter sommeren.

– Vi skal gjøre det vi kan for å holde trykket oppe. Vi skal følge opp i revidert nasjonalbudsjett, og med nye forslag i Stortinget.

Ville kutte til to år

I 2017 foreslo Arbeiderpartiets programkomité å kutte AAP til to år, noe som ble avvist av landsmøtet. Istedenfor ble formuleringen at Ap ønsker å reformere ordningen.

– Forslaget i 2017 var kombinert med en arbeidsgaranti, et fokus på at unge skal få garanti for å komme i arbeid. Landsmøtet ville beholde ordningen som den var. Derfor var vi også mot kuttet da regjeringen fremma forslaget, sier Grande.

Også Lundteigen ønsker seg store endringer i AAP-ordningen. Partiet hans støttet reduksjonen fra fire til tre år, i likhet med KrF.

– I tillegg var vi enig med KrF om en tidsbegrenset unntaksordning for de med uavklart medisinsk situasjon og andre, sier Lundteigen.

Fungerte ikke godt nok

Han understreker at ordningen ikke fungerte godt under den rødgrønne regjeringen.

– Det var for dårlig oppfølging fra Nav. Nav-systemet fungerte ikke for å få utredet om folk hadde arbeidsevne eller skulle på uføretrygd. Den situasjonen er den samme som i dag, sier Lundteigen.

Andersen forteller at hennes parti fortsatt ønsker at AAP skal vare i fire år, men ønsker gode unntaksordninger.

– Utdanning må brukes mye mer i attføringen slik det var før. Det tar litt tid, men det er effektivt fordi arbeidslivet krever det, og kombinasjonen helseproblemer og lav kompetanse gjør det vanskelig å komme seg i jobb, skriver hun.

Mangler oppfølging

Alle de tre rødgrønne partiene er enige om at innstrammingene ikke har fungert etter hensikten.

– Nå har vi fått se hva regjeringens kutt kan føre til, når det kommer uten annen oppfølging, sier Grande.

Ap-representanten mener folk er blitt kastet over på sosialhjelp over natta.

- Vi ønsker et samfunn hvor alle får muligheter til å leve livet de drømmer om med et trygt sikkerhetsnett under seg. Da er det viktig at du får gode muligheter til å komme ut i arbeid, men også trygghet for å bli avklart for uføretrygd hvis du må det, sier han.

– Ikke bare rammer disse innstrammingene syke og arbeidsløse folk og øker de sosiale forskjellene, men de gjør også at færre klarer å komme i jobb, men blir sparket ut av ordningen som skulle hjelpe dem med å komme i jobb. Slik kan det ikke få fortsette, skriver Andersen.

Fattigdomslinje

Hun mener regjeringen ikke fører en arbeidslinje.

– Dette er jo heller ikke arbeidslinja - det er fattigdomslinja. Så dette regner jeg med som selvsagt at AP og SP er med på å rette opp, skriver Andersen.

---

Arbeidsavklaringspenger (AAP)

  • AAP ble innført i 2010, og skal være en ytelse folk får mens de får hjelp med å komme seg i arbeid eller utdanning, eller finner ut om de er arbeidsføre
  • Man kan få ytelsen om man har mistet 50 prosent eller mer av arbeidsevnen, og den tilsvarer 66 prosent av tidligere inntekt
  • Tidligere kunne man få AAP i fire år, men siden 1. januar 2018 kan man kun få i tre år
  • Tidligere kunne man også søke en ny fireårsperiode med en gang, mens nå må man vente ett år med å søke på nytt, og får kun to års forlengelse

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter