Nyheter

«Lovene er ikke veiledende»

På Stortinget vekker saken om moskeen som praktiserte islamsk lov oppsikt.

Når Vårt Land refererer saken med moskeen Imam Ali Senter i Oslo, er lovgiverne krystallklare. Dette sier de fire borgerlige partienes innvandringspolitiske talspersoner:

– Norsk lov må følges. Alt annet er uakseptabelt, konkluderer Venstres André N. Skjelstad.

– Vi forventer at alle trossamfunn respekterer norsk rett. Lovene vi vedtar er ikke veiledende, understreker Høyres Ingjerd Schou.

– Vil man bo i Norge, må man rette seg etter norske lover. Vi kan ikke tillate at forsamlinger bedriver selvtekt, forkynner KrFs Geir Toskedal.

– Norsk lov gjelder overalt i Norge, sier Frps Mazyar Keshvari.

KrF og Høyre roser Fylkesmannen i Oslo og Akershus for «gode vurderinger».

LES MER OM SHARIA-LOVENE HER: – Uten sharia vokser ekstremismen

Andre tanker

I 2016 sier Høyres talskvinne at det er Stortinget og bare Stortinget som i lovs form regulerer instituttene vigsel og skilsmisse.

– Selvsagt er det noen som kan ønske seg andre ordninger, men det åpner ikke norsk rett for.

I 2003 luftet en annen Høyre-kvinne helt andre tanker:

– Såfremt det er mulig å få samlet et bredt spekter av trossamfunn i et slikt råd, tror jeg det er realistisk. Et shariaråd er vel å merke ikke noe jeg bestemmer, men noe muslimer selv må ta initiativ til, sa Erna Solberg til Drammens Tidende.

Godkjenne skilsmisse

For 13 år siden var dagens statsminister kommunalminister i Bondevik II og tenkte høyt om et mulig shariaråd i Norge som særlig kunne hjelpe muslimske kvinner som søkte skilsmisse. Selv om islam er blant svært få verdensreligioner som åpner for skilsmisse, var det vanskelig å få aksept for at staten griper inn og godkjenner en skilsmisse, forklarte Solberg, og utdypet:

Et samtykke til skilsmisse oppfattes å tilhøre troens representanter, ikke staten. Høyres daværende kommunalminister trodde et shariaråd ville bringe muslimske forsamlinger sammen og føre til en modernisering av religiøs praksis.

LES OGSÅ: Ber UDI hjelpe kvinner som vi skilles

Lagt død

I 2011 foreslo lederen for Domstolsadministrasjonen at muslimske konfliktråd skulle få makt og offisiell status i Norge. Men han ble kontant avvist av daværende justisminister Knut Storberget (Ap).

I debatten som fulgte kontaktet NRK Erna Solberg og spurte om hun fremdeles var åpen for shariaråd i Norge. Høyres leder opplyste at saken hadde blitt lagt i skuffen:

– I min tid som kommunalminister ble det reist en diskusjon om hvordan vi får en norsk skilsmisse til å bli reelt akseptert i hjemlandet for muslimske kvinner. Denne ideen la jeg imidlertid død, og forslaget ble aldri fremmet, skrev hun i en e-post til NRK.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Fikk kritikk

Partilederen som to år senere dannet regjering med Høyre kritiserte Erna Solberg for bare å ha vurdert tanken om et eget shariaråd i Norge.

– Jeg synes det er problematisk at diskusjonen i det hele tatt ble reist, sa Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Støttestraff

I dag sier Venstre at forsamlinger som setter til sides norsk lov må oppleve sanksjoner:

– De må miste statsstøtten, om de mottar slik støtte.

Frps Mazyar Keshvari går et steg lengre. Han viser til integreringsforliket som alle unntatt SV og MDG ble enige om i desember – siste punkt lyder slik: «Religiøse ledere som gjennom sin virksomhet bidrar til å svekke integreringen, bør ikke få innvilget oppholdstillatelse».

– På dette grunnlaget bør religiøse ledere som ikke støtter opp om integreringsarbeidet vises ut, mener Keshvari.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter