Nyheter

Løsere kobling mellom vekst og utslipp

Bruken av grønn energi øker kraftig på verdensbasis. Samtidig ser det ut til sammenhengen mellom økonomisk vekst og klimautslipp blir svakere.

Den globale økonomien vokste med 3 prosent i 2014, mens klimautslippene fra energisektoren sto på stedet hvil. Det er første gang på minst 40 år at noe slikt har skjedd utenom økonomiske kriser, skriver Det internasjonale energibyrået IEA i en ny rapport.

– Bruken av energikilder med lave utslipp av klimagasser øker kraftig, og det er tegn til at sammenhengen mellom økonomisk vekst og utslipp fra energisektoren blir svakere, heter det i rapporten.

LES OGSÅ: Gud vil dømme ledere som ikke beskytter miljøet

byrået viser også til vekst i investeringer og lavere kostnader innen fornybarsektoren i USA, Japan og Tyskland.

Bruk og produksjon av energi står for to tredeler av verdens samlede utslipp av klimagasser. Rapporten som blir offentliggjort mandag er ment å være IEAs bidrag til klimatoppmøtet som avholdes i Paris senere i år.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil være til stede under en presentasjon av rapporten i Brussel tirsdag, sammen med blant andre EUs klimakommissær Miguel Arias Canete.

Utslippstopp i 2020

IEA mener det må være en målsetting at klimautslippene fra energisektoren kulminerer i 2020 og deretter reduseres år for år. Strategien bygger fem konkrete tiltak:

Økt energieffektivitet innen industri, transport, bygg og anlegg, utfasing av ineffektive kullkraftverk og fossile subsidier, kutt i metanutslipp innen olje og gass samt å øke investeringene innen fornybar energi fra 270 milliarder dollar i 2014 til 400 milliarder i 2030.

LES OGSÅ: EATs dobbelte budskap

IEA går også inn for å evaluere det internasjonale klimaarbeidet hvert femte år med henblikk på å øke ambisjonene, i tillegg til å be om tydeligere målsettinger og en effektiv metodikk og prosedyre for å måle framskrittene i klimakampen.

Målsettingen med de globale klimaforhandlingene er å begrense temperaturøkningen til 2 grader sammenlignet med førindustriell tid.

©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter