Klima

– Løser ingen problemer å bare erklære klimakrise

135 millioner mennesker lever nå i byer, regioner og land som har erklært klimakrise. – Det må følge med handling, mener SV-leder.

– Å bare erklære klimakrise uten noen forpliktelse til handling, løser ikke noen problemer, sier SV-leder Audun Lysbakken.

6. juni stemte Stortinget over hans partis forslag om å erklære klimakrise. Forslaget ga også regjeringen seks måneder på å legge fram handlingsplaner for utslippskutt på 60 prosent innen 2030, samt om å bevare artsmangfoldet. Kun SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne stemte for forslaget.

Forpliktet ikke regjeringen til noe

Forslaget var dessuten et representantforslag – hvilket betyr at regjeringen ikke er forpliktet til mer enn å informere Stortinget.

– Poenget var å gi regjeringen en frist for å komme tilbake til Stortinget med en plan. Og det er naturlig mener jeg, for erkjenner man at det er krise, erkjenner man også at vi må ha en plan for å løse den, sier Lysbakken.

LES MER: «Våre barns blod»

Vedtok klimakrise, godkjente oljeledning

Og Lysbakken har ryggdekning for påstanden sin. Tirsdag 18. juni vedtok det canadiske parlamentet å erklære klimakrise. Dagen etter godkjente regjeringen planer for en ny oljerørledning som skal kunne transportere 600.000 fat med olje per dag.

Lysbakken mener også at den canadiske rørledningsbeslutningen fungerer som et eksempel på at klimakriseerklæringer fungerer.

– Det viser at det blir vanskeligere å ta den typen beslutninger. Regjeringen framstår som dobbeltmoralske, og får en annen type kritikk og oppmerksomhet enn de hadde fått hvis ikke, sier Lysbakken.

Partilederen mener en endring i språkbruken rundt problemet også vil motivere til handling.

– I språket som dominerer i klimadebatten snakker man om «vår tids største utfordring», uten at det egentlig betyr noe særlig, sier han.

LES MER: Startar med språket

Løfter diskusjonen

Som medlem i Extinction Rebellion fronter Stein Leikanger en organisasjon som har erklæringen av klimakrise som et av sine hovedkrav. Da Stortinget hadde sitt siste møte før sommerferien, blokkerte organisasjonen inngangen med krav om at de måtte erklære krisen før de tok ferie. Leikanger viser til Storbritannia, der opposisjonen fremmet et slikt forslag ble vedtatt enstemmig.

– Nå løfter de det fra en alminnelig politisk diskusjon, til en erkjennelse av en nødsituasjon som krever tverrpolitisk innsats, sier Leikanger.

Frankrike kan forby innenriksflyvninger

I tillegg peker Leikanger på Frankrike, som ikke har erklært klimakrise, men der det nå foreligger et forslag om å forby innenriksflyvninger.

– Ved ikke å erklære klimakrise, insisterer man på at vi er i en normaltilstand. Hvis man tar klimakrisen alvorlig, kan man løfte saken ut av venstre-høyre-debatten, sier Leikanger.

Trenger ikke utvanne krisebegrepet

Ordfører Ola Nordal (Ap) i Ås (Akershus) er en av flere ordførere som har slått ned på klimakriseerklæring i sin kommune. Han mener det eksisterende apparatet i kommunen fungerer godt nok uten en slik erklæring.

I Ås kommune fremmet MDG forslag om å erklære klimakrise. Det ble nedstemt.

– I kommunal sammenheng bruker vi krisebegrepet litt annerledes. Det handler om å sette krisestab i en akutt krise. Vi trenger ikke utvanne det begrepet, sier Nordal.

Håp og tro, ikke angst og frykt

Han er enig i at verden står ovenfor en ekstraordinær situasjon, og er ingen motstander av å bruke krisebegrepet muntlig. Men Nordal mener man heller bør spre et budskap om håp, og er klar på at ordbruk spiller en rolle.

– Jeg vil heller at folk skal få håp og tro på framtida, enn at man skal gå inn i en angst-situasjon og være redde. Vi som voksne, ansvarlige politikere må fortelle barna at vi har sett ansvaret vi har, og tar det, sier han.

Kan ikke ta stilling til nasjonale spørsmål

For Ås-ordføreren handler det også om at kommunestyrer ikke skal drive nasjonal politikk.

– Flere partier ønsker at kommunestyret skal vedta det ene og det andre om nasjonale og internasjonale spørsmål, som forholdet til Israel. Som samfunnsbevisste mennesker kan vi gjerne påvirke det, men da gjennom andre fora, sier han.

Samtidig er Nordal klar på at kommunen har et ansvar.

– Vi må ta en bevisst rolle i å redusere klimagassutslipp. Jeg vil vise at det er innenfor rekkevidde å begrense oppvarming til 1,5-gradersmålet, og at kommunalt og fylkeskommunalt nivå kan halvere utslippene innen 2030, sier han.

---

Klimakrise

  • Ifølge organisasjonen Climate Emergency Declaration har 717 byer, kommuner, regioner og stater i 16 land erklært klimakrise. Disse inneholder til sammen 135 millioner mennesker.
  • Canada, Storbritannia, Portugal og Irland er landene som har erklært klimakrise
  • I Norge har følgende kommuner og fylkeskommuner erklært klimakrise: Elverum, Melhus, Haugesund, Malvik, Volda, Fjaler, Lillehammer, Bergen, Bodø, Stjørdal, Kongsberg, Tingvoll, Kristiansund, Hamar, Molde, Nesodden, Tromsø, Alta, Trysil, Ørland, Vågan, Harstad, Hedmark, Oppland, Trøndelag, Hordaland, Akershus, Østfold, Troms, Nordland, Buskerud

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima