Nyheter

Lokalt selvstyre i liturgi vant ikke frem

Egil Morland foreslo å gi lokalmenighetene større innflytelse i liturgisaker, men fikk ikke Kirkemøtet med seg.

– Det er trist at synet på likekjønnet vigsel er så styrende at vi lar det styre hele problematikken om hvor makten i liturgiske spørsmål skal ligge, sa Bjørgvin-delegat Egil Morland fra talerstolen under debatten om kirkeordning på Kirkemøtet i Trondheim søndag kveld.

Egil Morlands forslag ble nedstemt, med 27 mot 83 stemmer.

Ikke valgfri

Én av formuleringene i den midlertidige kirkeordningen skapte en del debatt: nemlig spørsmålet om det er Kirkemøtet eller de lokale menighetene som skal bestemme hvilke liturgibøker som skal brukes i menighetene.

Spørsmålet har sammenheng med likekjønnet vigsel-debatten som har preget Kirkemøtet de seneste årene. Noen har nemlig ment at selv om Kirkemøtet har vedtatt en liturgi for vigsel av likekjønnede, kan de lokale menighetene velge om de vil ta i bruk denne liturgiboken eller ikke.

Et flertall i komiteen for kirkeordning foreslår at denne uklarheten i kirkeordningen tas vekk. Komiteen mener at menighetene kan ta beslutninger i liturgi-saker bare hvis Kirkemøtet har overlatt ansvaret til dem. Og liturgien for vigsel av likekjønnede er ikke blant de valgfri liturgiene.

LES MER: Avviser at liberale overkjører konservative i kirkedemokratiet

Blir feil

– Dette forslaget endrer maktforholdet mellom det nasjonale og det lokale plan. Og dette bryter med det som har vært gjeldende praksis tidligere, sa Egil Morland.

Han fikk støtte av Stavanger-delegat Jostein Ådna.

– Hvis man vedtar dette, er det uttrykk for en bevisst forrykking fra lokalt til nasjonalt nivå, sa han.

LES MER: «Legg ned, Åpen folkekirke!»

Begge delegatene pekte på at kirkeordningen det nå stemmes over, er midlertidig, og ikke skal endre på noen sentrale maktforhold i kirken. Men det mener de altså at denne formuleringen gjør.

– Dette er et eksempel på at makten ikke trenger å grunngi sine synspunkt. Denne kirkeordningen skal bare sikre oss en overgangsordning, men her sniker det seg inn en reell endring, sa Morland.

Preses Helga Haugland Byfuglien mente derimot at det alltid har vært slik at den sentrale makten har hatt råderett i noen liturgisaker, mens de har overlatt noen liturgiske spørsmål til lokalmenighetene. Hun fikk støtte av Harald Hegstad.

– Det er likekjønnet vigsel-debatten som er konteksten i denne saken. Noen har prøvd å bruke et juridisk spor for å stoppe Kirkemøtets vedtak ved å utnytte en uklarhet i loven, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter